top of page

1. obletnica Big Sister


Eno leto je že naokoli odkar smo postavile spletno stran Big Sister in na njej začele deliti zanimive in malenkost drugačne tematike. Tematike, s katerimi želimo razbijati tabuje, pomagati ljudem, da spregovorijo o temah, o katerih se premalo govori ne samo v Sloveniji, ampak po celem svetu, in tematike, ki so premalo zastopane v tradicionalnih medijih.


Zadnje leto je bilo zagotovo nenavadno v vseh mogočih pogledih. Svet je preplavil virus, ki ga več kot leto dni kasneje še vedno ne poznamo povsem, še vedno živimo v njegovi senci in čakamo, da se stvari počasi, a tudi za dlje časa vrnejo nazaj v vsaj približno normalo. Vesele smo, da smo v tem letu z našimi zgodbami in zanimivimi sogovorniki krajšale predolge dneve, ki smo jih vsi povečini preživeli doma, zaprti med štirimi stenami.


Ob prvi obletnici Big Sister smo tako spodaj zbrale nekaj najbolj odmevnih in zanimivih zgodb, ki smo jih pripravile v zadnjem letu.


SPLAV: Posledice splava in kaj sledi po odločitvi za splav


Eden izmed prvih prispevkov na naši spletni strani je govoril o splavu. Tema, kateri se marsikdo izogiba, saj imamo izredno močne podpornike za splav in tudi močne podpornike proti splavu. Tudi tema, ki dviguje prah po celem svetu, v zadnjem času je bilo največ vprašanj v zvezi s splavom na Poljskem.


Maruša je prispevek pripravila s sogovornico Majo Golob, ki svoje nasvete deli na Babica svetuje. Prispevek je razdeljen na dva dela: prvi del zajema posledice splava in prisilne donositve, drugi del pa govori o tem, kaj sledi po odločitvi za splav. S to tematiko smo razbijale tabuje o splavu, o katerem so še danes tako znotraj Slovenije kot v tujini močno deljena mnenja.


Hormonska kontracepcija – Prvič, zadnjič in nikoli več


Osebna izpoved naše novinarke Klavdije, ki je pri 21. letih začela z uporabo hormonske kontracepcije in zelo hitro ugotovila, kakšne stranske učinke lahko prinesejo umetni hormoni. Od depresije, glivičnih vnetij, celulita, izgube želje po spolnosti, vedno večji suhosti in jokanju za vsako najmanjšo težavo vse do povečanja telesne teže in popolne izgube same sebe.


Hormonska kontracepcije je tema, o kateri se je še pred kratkim govorilo le dobro, v zadnjem času pa vedno več mladih deklet ugotavlja, da to morda ni najboljša izbira za telo. Vedno več težav potrjujejo tudi strokovnjaki, saj gre za dodajanje umetnih hormonov. Zakaj pa bi morale trpeti samo ženske? Čas je, da tudi moški poskrbijo za primerno zaščito.


O temnopoltih s Slovenko etiopskih korenin: policijska brutalnost, nestrpnost in stereotipi


Intervju s Slovenko etiopskih korenin Hano Melkamu je v času protestov in gibanja Black Lives Matter pripravila Maja. Tematika, ki ne bi smela biti preslišana tudi pri nas, čeprav je po njenih besedah življenje v Sloveniji za temnopolto skupnost vseeno precej boljše kot npr. v Združenih državah. Čeprav je večina ljudi do nje spoštljivih in jo redko vprašajo, kaj o njeni barvi kože, je največ težav imela v času šolanja, ko so bila prisotna različna zbadanja sošolcev in vrstnikov.


Opaža tudi, da je moškemu spolu, kdaj bolj zanimiva ravno zato, ker mu predstavlja nekaj bolj eksotičnega ali tujega. V Sloveniji pa se ne spopada z diskriminacijo ali nestrpnostjo, temveč morda najbolj z občutkom nepripadnosti.


Sanje majhnih punčk: zgodba balerine


Naša novinarka Saša je pripravila zgodbo mlade balerine. Neža Rus namreč živi sanje vseh deklet, ki so si kot majhne punčke želele postati balerine. Sogovornica je Big Sister zaupala, da je navzven to življenje videti kot blišč in glamur, v ozadju pa je v resnici ogromno trdega dela, neomajna vztrajnost in včasih celo odrekanje. Nad baletom se je navdušila, ko je bila stara le štiri leta in jo je mama peljala na ogled Labodjega jezera. Takoj se je zaljubila v kostume in ples na konicah prstov.


Danes je 23- letnica del ansambla Ljubljanske opere in je v prispevku spregovorila o realnem življenju balerine, kako je s prehranjevanjem in kako potekajo vaje in delo v času koronavirusa. Dekle, ki živi svoje sanje in ima sanjsko kariero.


Ženske, spolna ekstaza in zaigran vrhunec?


Naša novinarka Maja, ki ji seks nikoli ni predstavljal tabu teme, se je lotila raziskovanja, kako so moški in ženske v preteklosti gledali na seksualnost in spolni akt ter kako se je pogled na to področje začel spreminjati v zadnjih nekaj desetletjih. Ženske načeloma med samim spolnim odnosom tudi težje doživijo orgazem, a to ne pomeni, da si ga ne želijo.


V prispevku je tako raziskovala, kaj vse je pomembno ženskam v spolnem odnosu in kaj moškim, zakaj ženske zaigramo orgazem in zakaj je komunikacija med obema spoloma in med prijatelji ključnega pomena. Čeprav je seks še vedno tabu tema za marsikoga, se je o njem treba pogovarjati in razbijati napačna prepričanja.


Rožnati oktober: pogovor z moškim, ki je zbolel za rakom na dojki


Naša spletna stran je namenjena predvsem ženskim tematikam, Saša pa se je pogovarjala z moškim, ki je zbolel za rakom na dojki. Čeprav gre za najbolj razširjeno obliko raka med ženskami, pa obstaja tudi možnost (čeprav majhna), da za to boleznijo zbolijo tudi moški.


Gregor Kermavner je namreč našel bulo na dojki, ob sami novici pa je doživel šok, negotovost in zmedenost. A med diagnozo do operacije in začetkom terapije je minil le teden dni. Zaupal nam je tudi, da če bi vedel, da za rakom na dojki lahko zbolijo tudi moški, bi reagiral prej. A težava je, da se o tem premalo piše in ozavešča.


To je le nekaj izmed tem, ki smo jih pokrile v zadnjem letu. Vesele bomo vašega »feedbacka« in idej za kakšno tematiko, ki bi vas še posebej zanimala!K čemu stremimo?


Naši cilji za prihodnost so veliki. Še naprej želimo deliti zanimive in preslišane zgodbe, govoriti s strokovnjaki, ki so premalokrat slišani in predstavljati teme, ob katerih nam ne sme biti nerodno, ampak so del našega vsakdana. Poleg pisnih vsebin si želimo povezovanja z različnimi društvi, ki se ukvarjajo s podobnimi tematikami kot me, dolgoročni cilj pa so organizirati predavanja, delavnice in seminarji, na katerih bi Big Sister postala prostor, v katerem najdete odgovore na vprašanja, ki jih zaradi takšnega ali drugačnega razloga niste dobili drugod. Obenem pa tudi varen prostor, na katerem lahko delite svoje težave, me pa vam pomagamo poiskati rešitve zanje. Ravnokar smo dobile tudi mentorico, ki se je še nedolgo nazaj ukvarjala s podobnimi izzivi in težavami, kot se me na svoji poti. Upamo, da bomo skupaj še naprej pletle zgodbo, ki se ji reče Big Sister.


Na koncu bi se vam rade zahvalile za vašo podporo, vsak všeček ali delitev ter prebran prispevek. Vsekakor ste bralci tisti, zaradi katerih delamo, kar delamo in upamo, da vam bodo naše vsebine še naprej všeč in jih boste še naprej radi prebirali. <3


Vaše starejše sestre!

Commenti


bottom of page