top of page

Lucidno sanjanje ali kako lahko nadzoruješ svoje sanje

Sanje me od nekdaj fascinirajo. Ko sem bila mlajša, so zame predstavljale pobeg v svet, ki je takšen, kot ga jaz potrebujem v nekem trenutku. Preden sem zaspala, sem si predstavljala specifičen scenarij, ki se je prelevil v sanje - tako se je moja zgodba nadaljevala. Želela sem več nadzora nad svojimi sanjami, zato sem se kmalu začela zanimati za lucidno sanjanje.

Vir: Pexels

Kaj je lucidno sanjanje?

Gre pravzaprav za to, da se, ko sanjaš, zavedaš, da sanjaš, prepoznaš svoje misli in čustva. Postopoma lahko dosežeš nivo, ko lahko nadziraš svoje sanje, med sanjanjem lahko spremeniš vpletene ljudi, okolje ali zgodbo. Ta tehnika je super za sproščanje, pobeg v svoj svet, pa tudi za razvijanje domišljije. Po drugi strani pa predstavlja tudi metodo, ki lahko pripomore k lajšanju oz. pri premagovanju določenih težav. Pomaga lahko na primer, če te pestijo nočne more in tesnoba.


Že dolgo je od tega, ko sem nazadnje lucidno sanjala. Načeloma premalo spim, saj mi življenje pod noge neprestano meče obveznosti, za katere navadno nimam dovolj časa čez dan. Ker pa bi se vseeno rada vsaj poskusila vrniti v čas, ko mi je tu in tam uspelo nadzorovati svoje sanje, bova tokrat raziskovali, kako (in zakaj) to storiti.



Kako lahko tudi ti lucidno sanjaš?

Nekoliko poenostavljeno, spanje lahko delimo v dve fazi: spanje REM (Rapid Eyes Movement - hitro premikanje očes) ter spanje NREM (Non-Rapid Eye Movement - brez hitrega premikanja očes).


Spanje NREM je sestavljeno iz treh faz (N1, N2 in N3), o katerih lahko več povemo kdaj drugič. Lucidne sanje, tako kot večina sanj, se običajno zgodi v REM fazi, ko so možgani izjemno aktivni. Med spanjem se faze REM in NREM izmenjujejo. Navadno si sledijo faze v zaporedju N1 → N2 → N3 → REM. Prvi cikel traja v povprečju 90 minut, trajanje naslednjih ciklov pa je nekje od 100 do 120 minut. Proti jutru se faza REM z vsakim ciklom daljša, faza globokega spanca (N3) pa se krajša. Število ciklov je odvisno od dolžine spanja.


Prvi nasvet za uspešno lucido sanjanje je:


Zagotovi si več REM spanca

Kako? Podaljšaj svoj spanec. Dobro je, da imaš zdrave spalne navade:


- Sledi urniku spanja,

- dnevno se gibaj,

- pred spanjem izklopi elektronske naprave,

- ustvari sproščujoče okolje za spanje,

- izogibaj se kofeinu in alkoholu pred spanjem.


Vem, da imaš morda hektičen urnik, ki ga že tako ali tako težko kombiniraš s socializiranjem, ki (še posebej v študentskih letih) poteka ob večernih/nočnih urah. Vendar ti nasveti lahko pripomorejo k doseganju bolj kakovostnega spanjca ne glede na to, ali nameravaš preizkusiti metodo lucidnega sanjanja ali ne. Bolj kakovosten spanec pa je izjemno pomemben za tvoje dobro počutje, ohranjanje zdravja, energije, pa tudi za učenje in delo.


Vodi dnevnik spanja

Ta tehnika je silno preprosta. Vse kar moraš storiti je, da imaš zraven postelje zvezek in pisalo. Takoj ko se zbudiš, zapiši, kar si si zapomnila iz svojih sanj.


Zapisovanje sanj te pravzaprav na nek način prisili, da si jih tudi zapomniš. To naj bi pomagalo tvojim možganom, da se bolje zavedajo sanj.

Vir: Pexels
Vadi testiranje, ali gre za resničnost, ali za sanje

Metoda vključuje preverjanje resničnosti čez dan. Ker preizkušanje resničnosti postane navada, boste lahko med sanjanjem spodbudili zavedanje. Sama sem vedno večkrat na dan pogledala svoje dlani. Če sem imela na vsaki roki po pet prstov in sta izgledali anatomično normalno, sem vedela, da verjetno ne sanjam. Če pa sem ugotovila, da nekaj ne štima, sem ugotovila, da sanjam. Od vzhičenja sem se ob tej ugotovitvi na začetku večkrat zbudila. Počasi pa sem se navadila tega občutka in ostala v sanjah, zatem pa sem poskušala do neke mere zavestno voditi sanje.


Obstaja pa še več drugih tehnik, ki jih lahko preizkusiš:

  1. Prst skozi dlan. Potisni prste proti nasprotni dlani. Če gredo skozi dlan, sanjaš.

  2. Ogledala. V stanju sanj tvoj odsev v ogledali ne bo videti normalen (podobno, kot moje dlani niso izgledale normalne).

  3. Stisk nosu. Stisni nos. Če si v sanjah, boš vseeno lahko dihala.

  4. Branje. Oglejte si stran besedila, nato poglej stran, potem pa znova poglej to stran besedila. Če sanjaš, po tekst popolnoma drugačen, kot taktat, ko si pogledala prvič.

  5. Ura. Pravzaprav gre za podoben trik. Poglej na uro, nato pa za kratek trenutek poglej stran. Ko spet pogledaš na uro, bo kazača čisto drugačen čas.

  6. Tetovaže. Če imaš tetovaže, si jih oglej. V sanjah bodo videti drugačne.

Izberi enega od teh načinov preverjanja resničnosti in ga ponovi večkrat na dan. Čez čas boš resničnost avtomatsko preverjala tudi, ko sanjaš. Tako boš ločila, ali sanjaš, ali ne.


Poskusi sama sprožiti lucidne sanje

Lucidne sanje se navadno pojavijo naključno. Vendar mogoče jih je sprožiti z določenimi tehnikami, najbolj zanimivi sta na primer ti dve metodi:

  1. Zbudi se med spanjcem, nato pa spet zdrsni vanj. (Wake back to bed - WBTB) Predrami se pet ur po spanju, nato pa takoj zdrsni nazaj v spanec. Ko spet zaspiš, je večja verjetnost, da boš vstopila v REM spanje z zavedanjem, da sanjaš. Lahko si nastaviš budilko, da te zbudi, nato pa greš nazaj spat. Bistveno je, da praktično takoj zdrsneš nazaj v spanec.

  2. Mnemonična indukcija lucidnih sanj (Mnemonic induction of lucid dreams - MILD). Povej si, da boš nocoj lucidno sanjala. To lahko storiš pred spanjem ali ko si budni med WBTB.

Če želiš povečati verjetnost za pojav lucidnih sanj, vadi testiranje resničnosti, pomagaš pa si lahko tudi z omenjenima tehnikama za sprožitev lucidnih sanj, ki jih kombiniraš še z beleženjem sanj. Lahko seveda tudi katero izmed tehnik izpustiš ali potek prilagodiš sebi in svojim preferencam. Želim ti veliko uspeha in veselja ob lucidnem sanjanju!


M. L.










bottom of page