top of page

6 nasvetov, ki ti znajo priti prav pri učenju

Približuje se prvo izpitno obdobje. Zame to običajno pomeni veliko kave, čaja, udobnih oblačil, zapiskov, ponavljanja in zaključnih del. Sem tip osebe, ki skuša čim več opraviti čim prej, da se mi stvari ne naberejo in da se mi po možganih neprestano ne sprehaja tisti kup obveznosti, ki me še čaka. Kakorkoli, vsega naenkrat ne moreš opraviti, dobro je imeti sistem, v času svojega študija sem pa nabrala še nekaj priročnih trikov, ki mi pomagajo, da se mi ne zmeša, ko gre zares. Upam, da kakšen pomaga tudi tebi!

Vir: Pexels
Ustvari svoj sistem učenja

Preden se lotiš, je dobro, da si predstavljaš nek plan in potek dela, da vse izvedeš, kakor ti najbolj ustreza. Pa tudi zato, da ti ne gre veliko časa v nič, na koncu pa še po možnosti ugotoviš, da ti je ostalo še ogromno snovi, ki je še ne znaš najbolje. Jaz najraje najprej zberem vso gradivo, ki ga bom potrebovala, iz tega gradiva naredim zapiske na računalniku, shranim ta najširši izvirnik zapiskov (ker nikoli ne veš, kdaj ti kaj pride prav), nato pa jih prebiram in hkrati krajšam. Tako mi ponavljanje z vsako ponovitvijo vzame manj časa, pa tudi najbolj si zapomnim res bistvene informacije.


Na koledar si zabeleži, kdaj te čaka kateri izpit, in učenje prilagodi temu

Ja, to se morda zdi samoumevno. Ampak res ni fino, če se na vse prijaviš na prvi rok, potem pa ugotoviš, da ti vendarle ne bo uspelo vsega predelati pravočasno in bo en rok šel v nič, ali pa boš potrebovala še en mesec, da prideš k sebi. Če imaš na prvem roku štiri izpite zaporedoma (ja, tudi to se mi je že zgodilo), si enega ali dva pač pusti za drugi rok. Daj si dovolj časa, vendar pazi, da ne pustiš vsega za na konec. Zame je najboljši občutek, ko se že rešim vsega in lahko nato v nov semester vstopim brez starih bremen. Aja, pa če si že v tem semestru poslušala snov ali kaj prebirala, se ti to tudi bolj splača. Do poletja boš veliko že pozabila, zdaj pa je snov še sveža. Tako boš (skupno) porabila manj časa za učenje, če se ga lotiš že v tem izpitnem obdobju.


Učiti se začni tako, da planiraš, da boš konec vsaj dan ali dva pred izpitom

In tega plana se resnično poskušaj držati. Zakaj? Ker se pogosto zgodi, da nekaj pride vmes in uniči cel tvoj plan. Še toliko huje je, če gre za res težek izpit, ki ga lahko ponoviš komaj naslednji semester. Ne izplača se tvegati, če boš konec prej, pa si lahko privoščiš sproščen dan in dobro prespano noč pred izpitom. Aja, če si študentka, se ne pozabi prijaviti na izpit!


Vir: Pexels
Med učenjem odstrani vse motnje (razen kakšno umirjeno domačo žival)

Ne, "multitasking" ni dobra reč, ko si želiš čim hitreje in čim bolj celostno zapomniti snov. Če se učiš s pomočjo knjig ali zapiskov v zvezku, daj računalnik na stran in (najmanj) izklopi internet na mobitelu. Če se učiš preko računalnika, pa lahko v vsakem primeru izklopiš internet, ali pa vsaj obvestila, podobno kot na mobitelu. Če te je strah, da boš dobila kak pomemben klic, povej prijateljem, da boš dosegljiva samo v določenem času. Nekateri mobiteli imajo nastavitev, s katero lahko popolnoma utišaš vsa sporočila in klice - razen če te nekdo kliče že drugič (saj bi v tem primeru lahko šlo za kaj nujnega). To je zelo uporabna opcija, ko potrebuješ mir, ampak nočeš biti popolnoma nedosegljiva.


Prilagodi čas učenja na krajše časovne izseke

Vsak ima neko svojo vzdržljivost, ko pride do zbranosti. Najbolje je, da poskusiš ugotoviti, kje je tvoja meja. Ko odstraniš vse moteče dejavnike in sedež za mizo, si nastavi štoparico tik preden se začneš učiti. Ko tvoje misli začnejo bezljati nekam drugam, ustavi štoparico in si vzami pet ali deset minut odmora. Nato uporabi tako dolga obdobja, kot jih je pokazala tvoja štoparica, za tvoj čas učenja, saj boš tako najlažje ohranjala zbranost in učinkovitost. Snov si najbolje zapomniš na začetku in na koncu učenja, zato ti priporočam, da na začetku in na koncu vključiš najbolj pomembne stvari, ali pa pač tiste, ki si jih najtežje zapomniš.


Pij dovolj vode, pojej kakšno jabolko, pa tu in tam se vsaj pretegni

Saj vem. Imaš že ogromno obveznosti. Ne ljubi se ti kuhati, ne ljubi se ti zapravljati čas za telovadbo ... Ko si konec, se želiš sproščati, kakorkoli ti to pač ustreza. Ampak moraš dovolj piti, nekaj pojesti, ter med kakšno pavzo narediti vsaj kratek sprehod okoli hiše, se poigrati z domačo živaljo (jaz imam mucko, ki jo med pavzo crkljam in/ali jezim). Ni treba, da to postane tvoja obveznost. Vključi nekaj sproščujočega, kar te nasmeje, kar rada počneš.


Ko pride izpit, se poskušaj sprostiti

Pa ne zato, ker bo vse zagotovo ok, ker vse znaš, ker "maš to" ... Verjetno ne znaš ravno vsega, morda ti je kljub planiranju ostala cela noč učenja in argh ... Vedno nekaj pride vmes. Sprosti se, ker zdaj, ko si za mizo in čakaš, da nanjo pride izpit, je kar je. Ne moreš več pogledati snovi. Vse kar lahko narediš je, da na papir zliješ vse, česar se spomniš. Potem pa bo, kar bo. Kaj pa je najhujše, kar se lahko zgodi? Ja, da boš še enkrat pisala. Malo huje je, če od izpita izvisi, ali boš opravila letnik. Pa tudi to ni konec sveta, na koncu boste vsi imeli enako diplomo, nič hudega. Živimo v sistemu, ki - hvala bogu - omogoča druge možnosti. Vsi smo samo ljudje. Zato nič hudega, če ti ne rata. Nisi ne prva, ne zadnja.


Izpitno obdobje zna biti naporno, ampak saj nam bo uspelo! Kadarkoli in kakorkoli, uspelo nam bo! Zdaj pa knjige v roke in veselo učenje ti želim!


M. L.

Comments


bottom of page