top of page

Drage ženske, lep dan žena!

8. marec je mednarodni praznik žensk, ki ga praznujemo v približno 100 državah. Gre za praznovanje ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Dan žena se po svetu praznuje na različne načine - nekje na ta dan potekajo protesti za enakopravnost, drugje pa slavijo ženske uspehe in promovirajo enakopravnost med spoloma.

Foto: Pexels

Čeprav trenutno v svetu potekajo grozne stvari, ki se tudi ob koncu omejevanja ukrepov nikakor ne ustavijo, si danes vseeno vzamimo vsaj nekaj minut, da proslavimo, kako daleč smo dekleta in ženske prišle. Ženske v nekaterih delih sveta še vedno nimajo pravic, ki bi si jih zaslužile, tudi v zahodnem svetu pa smo na marsikaterem področju še vedno prikrajšane.


Zato si ob tem dnevu si zaprisežimo, da bomo v naslednjem letu naredile še več za pravice žensk po vsem svetu in ves čas ozaveščale o enakopravnosti med spoloma - ki ne sme biti samo na papirju, ampak tudi v realnosti.


Zakaj je fino biti ženska, si lahko preberete v enem izmed mojih starejših prispevkov . Danes pa sem poiskala nekaj zanimivosti o dnevu žena in o ženskah.


Prvi dan žena je bil leta 1909


Čeprav sem zgoraj omenila, da so prvi dan žena praznovali leta 1911, pa je bil prvi dan žena v bistvu 28. februarja 1909 - šlo je za enoletno obletnico stavke delavk, na kateri je 15.000 žensk korakalo čez spodnji Manhattan. Večinoma so bila to mlada najstniška dekleta, ki so delale po dvanajst ur na dan.


Leta 1978 je dan žena postal Zgodovinski teden žena


8. marca 1978 je izobraževalna sila v Sonoma Countyju v Kaliforniji začela z Zgodovinskim tednom ženske.


Leta 1987 je dan žena postal Zgodovinski mesec žena


Jimmy Carter je teden, v katerem je bil 8. marec, določil za Zgodovinski teden žena. Do leta 1986 je štirinajst zveznih držav določilo marec za Zgodovinski mesec žena. Leta 1987 pa so aktivisti poskrbeli, da je kongres marec razglasil kot Zgodovinski mesec žena.


19. amandma ni dovolil vsem ženskam, da bi volile


19. amandma je bil sprejet 26. avgusta 1920 in je ženskam dodelil volilno pravico. A drugi zakoni so prepovedovali ameriškim staroselkam, temnopoltim, azijskim američankam in latinsko ameriškim ženskam, da bi volile. Šele leta 1924 so ameriške staroselke rojene v Ameriki dobile možnost prisotvovanja na volitvah. A kasneje tudi ostale še niso dobile možnosti, vse do leta 1965.


Ženske niso smele imeti kreditnih kartic do leta 1974


Ženske vse do leta 1974 niso smele imeti svojih lastnih kreditnih kartic, ampak so morale s seboj za podpisnika pripeljati moškega. Kongres je leta 1974 sprejel Equal Credit Opportunity Act, s katerim so dobile pravico do lastne kreditne kartice in do pravic, kot je obiskovanje javnih šol, zaščito pred diskriminacijo v službi zaradi nosečnosti in možnost sodelovanja v poroti.


Med starejšimi je večje število žensk


Iz podatkov leta 2019 je razvidno da je število žensk, ki so starejše od 85 let, več, kot moških nad to starostjo. Natačneje, razmerje je 2 proti 1. V Ameriki je približno 4.2. milijona žensk in 2.4 milijona moških nad to starostjo.


Več žensk ima diplomo kot moških


Več žensk se odloči za in tudi zaključi dodiplomski študij. Kot kaže študija iz leta 2021 je 59 % žensk nadaljevalo šolanje, v primerjavi s 50 % moških.


Neenakopravno plačilo je še vedno težava


Čeprav ženske več študirajo in se plačilni razredi med spoloma do neke mere manjšajo, pa še vedno dobijo manjša plačila. Ženske so plačane približno 82 centov na dolar, ki ga dobijo moški, še večja razlika pa je pri ženskah drugih ras. Strukturni problem je tudi v tem, da so ženske večkrat v poklicih, ki so nižje plačani.


Marie Curie je bila prva ženska, ki je prejela dve Nobelovi nagradi


Marie Curie je raziskovala radioaktivnost, ki je vodila k odkritju dveh novih elementov. Njene ugotovitve so vodile k izredno pomembnim spremembam na področju atomskih bomb in medicine. Bila je prva ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado in prva ter edina ženska, ki je prejela dve Nobelovi nagradi. Prvo je prejela na področju fizike leta 1903, drugo pa na področju kemije leta 1911.


Drage ženske! Izjemne smo. Zato bodimo še naprej močne, neodvisne in predvsem same sebi zadostne. Lep dan žena!

K. R.






bottom of page