top of page

Fino je biti ženska


Vir: Pexels

Živimo v dobi Instagrama, popolnih življenj in narejenih fotografij, ki nam vsako minuto dneva vzbujajo slabo vest, zakaj se ne gibamo dovolj, ne delamo dovolj in zakaj se vedno počutimo, kot da nismo dovolj.


Večkrat se zalotim, da razmišljam o tem, kako bolj preprosto bi bilo, če bi živela v času 70. ali 80. let prejšnjega stoletja. Ko poslušam starše, kako bolj preprosto je bilo življenje brez interneta, mogoče na začetku še celo brez televizije, sploh pa brez telefona, hrepenim po teh bolj preprostih časih. Sicer sem odraščala še v obdobju, ki ga marsikateri najstnik danes ne razume. Ko smo čakali pol ure, da se je prižgal računalnik in poslušali tisti zanimivi piskajoči zvok, ki je naznanjal, da se povezuje internet. In tisti časi so bili bolj preprosti. Družine so bile bolj povezane, glasba je bila boljša (Beatles, Queeni, Abba!), boljša hrana, več časa za uživanje v malenkostih in nič hitenja in pehanja za kariero in uspehom.


A po drugi strani lahko rečem, da sem danes med pisanjem zadeve za enega naročnika ugotovila, da sem lahko vesela, da kot ženska živim v trenutnem obdobju. Še nikoli se ni toliko govorilo o ženskih podjetnicah, ženskih voditeljicah in ženskih glasovih, ki postajajo vedno bolj glasni in pomembni. Pred enim tednom sem odprla s.p. in se podala na pot samostojnega podjetništva. Nekaj, kar se je moji mami še nedolgo nazaj zdelo povsem čudno, danes pa vidi, da je to nekaj česar si res želim. In vedno bolj verjamem, da nam ženskam res lahko uspe na vseh področjih. Pa to ni feminističen zapis v smislu, ženske smo v vsem boljše od moških. Ne, zavzemam se za enakopravnost: če imata s partnerjem otroka, bosta zanj skrbela oba, enako za gospodinjstvo, enaka plača za isti položaj in enaki pogoji. To je vse, kar me zanima.


Na kaj vse sem ponosna, da se dogaja okoli mene v ženskem svetu?


Normalno je, da združimo kariero in družino

Večkrat so ženske ostajale doma in skrbele za družino, moški pa so bili glava družine in so prinašali domov denar. Četudi so hodile v službo, so bile zanje pozicije vedno slabše, zaželjene pa so bile le v nekaterih poklicih. Sedaj so ženske začele zasedati vodstvene položaje, prevzele so vajeti in dokazale, da so lahko na marsikaterem področju prav tako dobre kot moški. Čeprav plače še vedno niso enakopravne pa se ta enakopravnost vztrajno zmanjšuje.


Skrb za gospodinjstvo

Medtem ko so moški včasih delali in domov prinašali denar, so ženske doma poleg skrbele za otroke in gospodinjstvo. Moški je prišel domov, se usedel za mizo in čakal, da mu je bilo kosilo postreženo. Sedaj kuhajo, pospravljajo in skrbijo za gospodinjstvo tudi moški. Zakaj bi ženska, ki služi denar in redno dela ter tudi finančno skrbi za družino morala sama delati vse in se pretrgati na vse konce? Vsi imamo dve roki in čisto vsi lahko doma poprimemo in si razdelimo delo. Samo zato ker smo ženske, še zdaleč ne spadamo samo v kuhinjo!


Nismo več tiho, če pride do spolnega nadlegovanja

Opažate v zadnjem času spet veliko govora o spolnem nadlegovanju v službah ali na fakultetah? To se je dogajalo nekoč in dogaja se danes. Z eno razliko: včasih so bile ženske nadlegovane in so ostale tiho, saj so vedele, da jih lahko doleti marsikaj (izguba službe npr.), če bodo spregovorile. Danes ženske vemo, da lahko spregovorimo in se upamo postaviti zase. Prav tako upamo, da bodo sankcije za ljudi, ki sploh pomislijo na kaj takega, doletele čimprej in da bomo imeli do takšnih zadev ničelno toleranco. Res fino je namreč, da si mlada ženska, ki si želi najti službo, pa je ne moreš, ker veš, da bi morala spati z nekom na vodstvenem položaju, če jo želiš dobiti.


Bolj odprte smo glede spolnosti

Če so bile včasih ženske samo predmet poželenja za moškega in so bili moški edini, ki so uživali v seksu, žensko pa uporabili zato da so se spraznili ali naredili otroka, temu danes ni več tako. Ženske si želimo orgazmov, dobrega seksa in veliko strasti v razmerju. Včasih je bila ženska, ki je imela več spolnih partnerjev označena za kurbo, moški v istem položaju pa je bil frajer. Danes sicer imajo ljudje še vedno predsodke do žensk, ki nimajo samo enega partnerja, a se stvari počasi že premikajo na bolje. Prav tako seks vedno manj postaja tabu tema, ženske pa smo svoje spolno življenje vzele tudi v svoje roke, si ga znamo popestriti tudi same in si zapeljivo spolno perilo kupimo tudi zase.


Se znamo postaviti zase in ne potrebujemo princa na belem konju

Poleg tega, da je bil moški glava družine in je domov nosil denar, je bil tudi tisti, ki je varoval in skrbel za žensko. Danes ženske vemo, da ne rabimo moškega, da skrbi za nas, ali se postavi za nas. Sicer smo najbrž vse brale klasične Disneyjeve pravljice, v katerih princ reši princeso, ampak te princese so se skozi leta znale rešiti same. Čeprav sem odrasla ob teh risankah, nikoli nisem čakala na princa na belem konju, ampak sem vedela, da želim biti neodvisna in biti sama finančno preskrbljena.


Naš cilj niso več samo otroci in poroka

Dve največji stvari, ki sta se ženski zgodili v življenju, sta bili zagotovo poroka in otroci. Ljudje so bili nad tem noro navdušeni. In še vedno ljudje jokajo in padajo dol, ko se ženska zaroči ali pove, da je noseča. A ženskam to več ni dovolj. Kaj pa ko magistrira, postane doktorica znanosti ali odpre svoje podjetje? Se preseli v tujino in začne od začetka? Začnimo slaviti tudi drugačne uspehe, saj si današnje ženske želimo in zaslužimo še mnogo več.


Lahko smo divje a obenem nežne

Znamo se postaviti zase, biti glasne, ko se nam godi krivica, znamo reči ne, a obenem znamo biti do sebe, svojih partnerjev in najbližjih tudi nežne in ranljive. Lahko smo vse, kar si želimo biti in še več. Obenem pa se nam tudi ni potrebno več opravičevati za vsako stvar.


K. R.
Comentarios


bottom of page