top of page

Zakaj skoraj izključno kupujem preko spleta?



Epidemija koronavirusa in s tem tudi karantena je močno spremenila svet, precej pa je spremenila tudi naše potrošniške navade. Ne le, da so ljudje napadalno nakupovali zaloge hrane, saj so se bali, da se bodo trgovine zaprle, obenem so tudi trgovine prilagodile svoj delovni čas, večina pa je bila celo zaprtih. Odprte so bile le tiste glavne, nujne trgovine, v katerih so prodajali obvezne življenjske potrebščine, kot so hrana, toaletni pripomoči idr.

V času koronavirusa so bile torej trgovine zaprte, močno pa se je povečalo naročanje preko spletnih trgovin. Sama moram priznati, da zame to ni bila velika sprememba, saj že kar nekaj časa raje kot v trgovini nakupujem preko spleta. Letos smo v Sloveniji dobili tudi novo spletno trgovino About You, ki ima prednost predvsem v tem, da ponujajo zastonj poštnino in 100 dnevno brezplačno vračilo denarja. Pred kratkim so celo imeli 50% znižanje prav vseh izdelkov. Na Instagramu so objavili stavo, da če v roku parih dni dobijo 50.000 sledilcev, bodo vse na strani znižali za polovico. Seveda jim je zadeva uspela v manj kot predvidenem času in ljudje so tako navalili, da so se poštarji hecali, da bi lahko imeli zaposlen celo dodaten kader, ki bi skrbel samo za naročila iz te spletne trgovine. Da ne govorimo tudi o njihovi marketinški kampanji, v katero so povezali veliko število slovenskih vplivnežev, ki so že takoj v štartu objavljali kose, ves čas pa imajo na razpolago tudi kode za popust, ki jih lahko vsi koristimo. Če se prijaviš na njihove e-novičke, pa vsak dan ali na vsaka dva dni dobiš novosti in dodatne popuste.

Celotna situacija s korono in s stavo, s katero so na takšen način pridobili kupce, mi je dala misliti in odločila sem se, da pripravim seznam, zakaj spletno nakupovanje in zakaj ne. Sama se ga poslužujem že kar nekaj časa, preko spleta pa ne nakupujem le oblačil, ampak tudi druge stvari.

Pa je naročanje preko spleta zares pametno? Večkrat me ljudje, ko jim razlagam, da nakupujem preko spleta, vprašajo, če se mi res da ubadati s tem. S čim? S tem, da mi ni potrebno več ur hoditi po trgovinah in iskati točno določenega izdelka? Ali samo malo brskati in na koncu oditi domov praznih rok? Na spletu nakupujem tako oblačila kot tudi tehnološke pripomočke: od slušalk, prenosnih diskov, kozmetike, ki je v Sloveniji ne dobim, športnih oblačil, športnih programov, modnih dodatkov, čevljev itd. Sama v spletnem nakupovanju vidim predvsem prednosti, seveda pa obstaja tudi nekaj slabosti.

Pa najprej naštejmo prednosti spletnega nakupovanja:

- Ne zapraviš več ur v trgovinah, kjer brskaš in iščeš svojo številko, stojiš v vrsti za garderobo in med vsemi policami nikakor ne najdeš točno tiste stvari, ki si si jo zamislil

- Spletno nakupovanje omogoča, da zvečer prečešeš vse najljubše spletne trgovine in izbereš točno tiste izdelke, ki si jih želiš, jih dodaš v košarico in kupiš.

- Trgovine, ki jih v Sloveniji ni, imajo dostavo v roku parih dni, večina pa omogoča brezplačno vračilo. Kar pomeni, da stvar poskusiš, če je v redu, jo obdržiš, če ni, jo enostavno vrneš. Spletne trgovine, ki imajo fizične trgovine v Sloveniji, pa celo omogočajo brezplačen prevzem izdelka v njihovih poslovalnicah.

- Pozitivna stran je tudi ta, da so izdelki preko spleta pogosto cenejši, saj jim ni potrebno plačevati delavcev, ki delajo v fizični trgovini, zato so večkrat izdelki na spletu cenejši kot v fizični trgovini.

- Na spletu najdeš ogromno znamk in izdelkov, ki jih pri nas v fizičnih trgovinah ne najdeš. Slovenija je še vedno dokaj majhna država, v kateri je le malo trgovin svetovnega kova. Rešitev? Spletno nakupovanje.

- Prihraniš si čas, energijo in bencin, ki bi ga porabil, ko bi se vozil do trgovine.

- Na spletu je precej več izbire, za razliko od fizične trgovine pa aplikacije omogočajo tudi, da te ob morebitnem izdelku, ki ga trenutno ni, obvestijo, ko se ta vrne v prodajo

- Stvar, ki jo naročiš preko spleta, ti mogoče ni povsem prav, a jo odneseš k šivilji, ki jo prikroji povsem zate.

- Ni ti potrebno v trgovini spraševati, kje lahko najdeš točno določen izdelek, ampak samo klikneš in kupiš.

- Večkrat se zgodi, da v fizičnih trgovinah (tudi tistih, ki jih imamo na voljo) izdelkov, ki so v spletni trgovini, še nimajo.

Katere pa so negativne lastnosti spletnega nakupovanja:

- V spletni trgovini zapraviš več denarja, saj nabereš več stvari, četudi ti niso všeč.

- Stvari ne moreš poskusiti, kar pomeni, da kupiš cel kup stvari, za katere sploh ne veš, ali bodo na tebi videti v redu, obenem pa so v živo lahko videti precej slabše kot na modelu, ki jih oglašuje.

- Pri spletnem nakupovanju stvar prej obdržiš, četudi ti niso noro všeč, saj se ti ne da hoditi na pošto in jih vračati.

- Vse kar ti ni prav, ti ne ustreza, ali ti enostavno ni všeč, moraš vrniti nazaj, kar pomeni, da moraš sprintati poseben obrazec in iti na pošto, kjer trenutno lahko čakaš tudi pol ure in več.

- Nekatere spletne strani ne dopuščajo brezplačnega vračila. Zanimivo je, da so to predvsem trgovine, ki imajo tudi fizične trgovine v Sloveniji. Pri takšnih se ti bolj splača iti v fizično trgovino ali pa naročiti stvar preko spleta in jo samo prevzameš v fizični trgovini. Če ni ok, jo prav tako lahko vrneš v fizični trgovini.

- Pametno je imeti kreditno kartico ali vsaj posebno kartico, s katero plačuješ le preko spleta. Kaj če gre za zadnji kos, ti pa nimaš dovolj denarja na kartici?

Torej to so moje pozitivne in negativne lastnosti spletnega nakupovanja. Kaj pa vi? Nakupujete kaj preko spleta? In če ja, kaj? Oz. če ne, zakaj ne? Vaših odgovorov bom vsekakor vesela.

K. R.

bottom of page