top of page

Veliki zmagovalec letošnje Evrovizije bo ...

Letošnje tekmovanje za pesem Evrovizije se je v nedeljo slavnostno začela v švedskem mestu Malmö, ko se je 37 kandidatov sprehodilo po "turkizni preprogi" ob poostrenih varnostnih ukrepih in pozivih k bojkotom zaradi sodelovanja Izraela. 68. edicija tekmovanja, ki je bilo vedno označeno kot nepolitično, poteka v času spopadov med Izraelom in Hamasom, ki jo je sprožil Hamasov napad na Izrael 7. oktobra lani.

Vir: Unsplash

Lansko leto je balada švedske pevke Loreen Tattoo za las premagala Käärijäjev elektro bop Cha Cha Cha. Zmaga je Švedski prinesla rekordno sedmo zmago in priložnost, da gosti že 68. izvedbo bleščečega spektakla, ki se bo nocoj začel v Malmöju. Gledalci lahko pričakujejo veliko blišča, vizualnih spektaklov in parado melodij, ob katerih ne boste ostali pri miru.


Tekmovanje obsega tri nastope v živo, po ocenah oboževalcev in stavnic pa se letos za naslov bori pol ducata držav. Pesmi zajemajo paleto žanrov, izvedbe pa so lahko umetniške, visokokonceptualne ali celo absurdne. Petra Mede in Måns Zelmerlöw, gostitelja dogodka leta 2016, sta parodirala nekatere najbolj nepozabne domislice Evrovizije v satirični pesmi Love Love Peace Peace. Everything goes!



Stavnice navajajo Hrvaško, Švico in Ukrajino kot prve tri favoritinje za zmago, medtem ko podatki s Spotifyja kažejo na veliko možnost za zmago tudi za Nizozemsko, Italijo ali državo gostiteljico, Švedsko.


Hrvaški tekmovalec Baby Lasagna (Marko Purišić, 28) je ta teden prehitel Švico kot favorit stavnic s pesmijo Rim Tim Tagi Dim o hrvaškem mladeniču, ki zapusti svoj dom, da bi postal "mestni fant" z boljšimi možnostmi.


Tekmovanje, ki poteka od leta 1956, se vse bolj zavzema za vključevanje in sprejemanje med skupnostjo LGBTQ+. To je tema švicarskega raperja in pevca Nema, ki bo izvedel The Code. Pesem za bobne in bas, fuzija opere, rapa in rocka govori o njihovem potovanju samoodkrivanja kot nebinarna oseba.


Ukrajino, ki je zmagala na tekmovanju pred dvema letoma, nekaj mesecev po napadu Rusije, letos zastopa duo Alyona Alyona in Jerry Heil s Teresa & Maria, pop pesmijo z ljudskimi primesmi, močnimi ritmi in hitrim rapom. Evrovizija, ki bi zaradi zmage Ukrajine morala potekati v Kijevu, je zaradi vojne potekalo v Veliki Britaniji.


Še en izmed glavnih kandidatov naj bi bil Joost Klein iz Nizozemske s svojo pesmijo Europapa, ki meša melodije popa in hardcora. Klein, ki je starše izgubil v mladosti, pravi, da pesem govori o siroti, ki potuje po Evropi in se poskuša najti, saj ga je oče naučil verjeti v Evropo brez meja.


V igri je tudi Italijanka Angelina Mango s svojo pesmijo La Noia, kar v prevodu pomeni "dolgčas".



Država gostiteljica naj bi prav tako imela možnost za zaporedno zmago, zastopala pa jo bosta norveška brata dvojčka Marcus in Martinus Gunnarsen, ki izvajata svojo pesem Unforgettable. Švedinja Loreen je na tekmovanju zmagala leta 2023 v Liverpoolu v Angliji s svojo pesmijo Tattoo, kar je tej nordijski državi omogočilo samodejno uvrstitev v veliki finale, ki bo v soboto, 11. maja. To bo sedmič, da bo Švedska gostila tekmovanje za pesem Evrovizije, potem ko je nazadnje to storila leta 2016, tretjič pa bo tekmovanje organizirano v Malmu.


Pričakuje se tudi, da bo velik poudarek na izraelski tekmovalki Eden Golan, ko bo v četrtek, 9. maja, v drugem polfinalu izvajala svojo pesem Hurricane, ki jo stavnice uvrščajo med najboljših 10 za zmago na tekmovanju. Umetnica se je strinjala, da bo spremenila besedilo svoje izvirne pesmi October Rain, za katero je EBU dejal, da se nanaša na napad Hamasa.


V prvem polfinalnem večeru bo nastopila tudi Slovenija, ki pa ji stavnice žal ne napovedujejo uvrstitve v veliki sobotni finale. Kot deveta po vrsti bo nastopila slovenska predstavnica Sara Briški Cirman – Raiven s pesmijo Veronika. Zgodbo in besedilo pesmi pevka žanrsko umešča med elektroniko in filmsko glasbo. Poleg Slovenije se bodo nocoj predstavili še Ciper, Srbija, Litva, Irska, Ukrajina, Poljska, Hrvaška, Islandija, Finska, Moldavija, Azerbajdžan, Avstralija, Portugalska in Luksemburg.


Kdo pa bo po tvojem mnenju veliki zmagovalec letošnje Evrovizije?


S. S.


bottom of page