top of page

Pobegle torbice in potujoči računalniki. Kaj narediti, ko na potovanju 'nekaj' izgubiš?


Poletja je konec, a potovanja ostajajo. Starejše sestre namreč sveto verjamemo, da sezone potovanj ni nikoli konec. Naj si bo poletni dopust na morju, jesenski vikend getaway v Berlinu, novoletna zabava v Srbiji ali pa spomladansko občudovanje nizozemskih tulipanov – vedno je pravi čas za raziskovanje sveta!


A ob tolikšni vnemi za potovanja se včasih zgodi, da nam užitek v tujini pokvari tudi kakšna nepredvidena nevšečnost. Kot je na primer izgubljeni predmet …


Vir: Pixabay

Ste eni izmed tistih ljudi, ki bi izgubili še celo glavo, če se po nekem naključju ne bi ravno držala vašega vratu? Brez skrbi, niste ne prvi ne zadnji. Tudi meni se je že zgodilo, da sem na potovanju pozabila ali pa izgubila kakšno stvar. In to ne le enkrat. V moji zbirki izgubljenih stvari, se je nabralo že kar nekaj predmetov: jakna, ključi, torbica, denarnica, računalnik. Pa še kakšna drobnarija bi se najbrž lahko našla, če bi se le spomnila nanjo.


Jakna je ostala na Poljskem, hotelski ključi na ulicah Belgije, denarnica v Rusiji, torbica se je s tramvajem zapeljala po nemški prestolnici, računalnik pa se je odločil odpotovati v Bari. Zadnji dve stvari sem na srečo dobila nazaj, ostalih pa nisem nikoli več videla.


Najpogostejše stvari, ki jih ljudje sicer izgubijo na potovanjih, so običajno očala, fotoaparati, računalniške tablice in telefoni. Telefona (trkam na les) nisem še nikoli izgubila. Sem pa naredila korak dalje in izgubila kar celotno torbico in pa prenosni računalnik. In kaj narediti v takšni situaciji?


1. Zadihaj!

Najprej zajemi sapo, popij požirek vode in se umiri. V primežu panike bo namreč težko razmisliti in ustvariti načrt za reševanje težave.


2. Sprehodi se po spominu

Ali veš, kje si predmet izgubila? Če je odgovor na to vprašanje pritrdilen, lahko preskočiš ta korak. Sicer pa pomisli - kje si nazadnje videla izgubljeni predmet? Morda v hotelu, na avtobusu, v baru … ? Kdaj si ga nazadnje uporabljala?


3. Pokliči

Se predmet nahaja v hotelu ali restavraciji? Pokliči na lokacijo in obvesti osebje. Je predmet ostal na avtobusu ali letalu? Morda v taksiju? Pokliči in vprašaj. Če si stvar pozabila na letalu, najprej preveri pri pultu za izgubljeno prtljago. Bodi mirna, povej dejstva, opiši izgubljeni predmet in kdaj si ga nazadnje videla. Oseba na drugi strani bo zagotovo naredila vse, kar je v njeni moči, da ti izgubljeni predmet pomaga najti.


4. Obvesti oblasti oz. ustrezne organe

Če izgubljenega predmeta do zdaj še nisi našla in če gre za predmet z dodatno vrednostjo (denarnica, dokument, bančna kartica, telefon …) obvesti oblasti. Pokliči policijo in (znova) mirno opiši situacijo. Podaj pomembne informacije in dejstva. Če gre za izgubljeni dokument, obvesti pristojno ambasado, ki ti bo pomagala priti do potrdil za vrnitev v domovino. Če gre za izgubljeno bančno kartico, pa pokliči tudi matično banko, da prekliče povezavo s tvojim bančnim računom.


5. Sprejmi, kar se zgodi

Kljub vsemu trudu rezultat morda ne bo takšen, kot si ga želiš. Vendar sprejmi tudi to, da si naredila vse, kar si lahko. Včasih se pač ne izide in narediti ne moreš ničesar več. Brezpomensko se je še dodatno obremenjevati s tem.


Vir: Unsplash

Pa še nekaj potovalnih nasvetov, da minimiziraš "škodo", še preden se zgodi:


- Denar loči na več delov (en del skrij med nogavice, drugega v toaletno torbico, tretjega v dodatno denarnico ... skratka, imej ga na različnih mestih).


- Iz hotela/stanovanja odnesi le toliko denarja, kot ga imaš namen porabiti, ostalo pa pusti za zaklenjenimi vrati.


- Tako kot denar loči tudi osebne dokumente. Če imaš osebno izkaznico in potni list, pusti dokument, s katerim potuješ, v hotelu, naokoli pa se sprehajaj z drugim.


- Pot preveri še preden zapustiš stanovanje ali restavracijo. Največ kraj se zgodi med potjo: v gneči na ulici, na avtobusu, v čakalni vrsti ali med gledanjem uličnega nastopa. Večkrat ko se boš ustavila, več priložnosti bodo tatovi imeli, da ti izmaknejo kakšen predmet. Zato imej stvari na očeh in se med potjo ne ustavljaj po nepotrebnem.


- Poskrbi za "skriti" žep, v katerem so shranjene pomembne stvari. Ta se lahko nahaja v notrajnosti jakne, lahko je manjša torbica, ki jo skrijemo pod oblačila, ali pa žepek, ki ga zavežemo okoli vratu. Če tega nimamo, pa pazimo, da so naše torbice in nahrbniki vedno varno zaprti - odprta zadrga je namreč glasno povabilo za vse tatove -, v gneči nahrbtnike nosimo pred seboj, torbice pa stisnemo pod roko.


- Torbice in nahrbtnike imejmo na očeh tudi v restavracijah in barih. Za večjo varnost pa jih zataknimo za nogo mize oz. stola ali pa kar za svojo nogo.


- Alkohol je lahko naš velik sovražnik že v lastni državi. Že v poznanem okolju zaradi njega naredimo vrsto neumnosti. Zavedati se moremo, da je tveganje, ko se napijemo v tujini, še veliko večje, v nekaterih državah pa tudi zelo nevarno.


- In ne pozabimo: dokler ne bomo igrali žrtve, je verjetnost, da se nam bo karkoli zgodilo, majhna. Zato se že v naprej pozanimamo, katerih stvari ne smemo početi v določeni državi in na katere stvari moramo biti pozorni.


M. P.

bottom of page