top of page

Pet rožnatih filmov za rožnati mesec

Rožnati mesec se počasi bliža h koncu. Vendar pa … nismo še čisto tam. In ker je tudi teden krompirjevih počitnic, čas ko si lahko malce odpočijemo od našega prenatrpanega šolskega (ali delovnega) urnika, smo Starejše Sestre za vas pripravile pet filmov, ki se v svoji vsebini dotaknejo tudi meseca oktobra – meseca, ko je naša pozornost še malce bolj usmerjena k raku dojk.


1 na minuto


Dokumentarni film 1 na minuto (1 A Minute) iz prejšnjega desetletja predstavi zgodbe preživelih. Številna slavna imena, med katerimi so tudi Olivia Newton John, Diahann Carroll in Rene Ashton, pod žaromet postavijo zgodbe od diagnoze do zdravljenja.



Gre za zbirko intervjujev z ženskami, ki so premagale raka dojke, ter z osebami, ki jih je bolezen prav tako prizadela. Prepreden je z informacijami in zgodbami, ki opisujejo različne stadije spopadanja z boleznijo – od začetnega šoka, do zanikanja, strahu in jeze.


Vsekakor gre za čuten dokumentarni film, ki prikaže težak boj in pripelje do srečnega konca. "Je zgodba o pogumu in preživetju. Je zgodba o upanju," sporočajo ustvarjalci dokumentarnega filma. In tako tudi me ta seznam začenjamo s filmom o upanju.


Te že pogrešam


Od upanja in dokumentarca, do drame z nekoliko bolj tragičnim koncem. Film Te že pogrešam (Miss You Already) prikazuje življenje dveh najboljših prijateljic Jess (Drew Berrymore) in Milly (Toni Collette). Zanju 'prvič' ni nekaj novega; prijateljici sta namreč skupaj pretekli maraton prvih stvari – od prve ljubezni, prvega razočaranja, prvega fanta … Kaj pa prvi rak dojke?



Skoraj istočasno prejmeta novici, ki ju bosta zavedno spremenili. Jess po dolgih letih truda naposled le zanosi, Milly pa prejme diagnozo – rak dojke.


Zgodba o najboljših prijateljicah, ki se skupaj veselita veselih trenutkov in druga drugo tolažita v težkih, ki si stojita ob strani tudi takrat, ko ni vse rožnato, ki se ne zapustita. Film, ob katerem boste točile reke solz, a vam bo vmes na obraz priklical tudi nasmešek.


Ljubezen je vse, kar potrebuješ


Kdo lahko reče ne Piercu Brosnanu? Me definitivno ne! In to v mednarodni romantični komediji.


Danska frizerka Ida (Trine Dyrholm) uspešno premaga raka dojke in se po masektomiji vrne domov, kjer odkrije, da jo mož vara. Medtem se angleški poslovnež Philip (Brosnan) spopada s smrtjo žene.



Usoda ju poveže, ko se njuna otroka zaljubita in v Italiji pripravita poroko. Čeprav sprva kaže, da sta si preveč različna, da bi lahko našla skupno točko, pa se naposled otoplita in drug v drugemu odkrijeta, da pravzaprav nista tako zagrenjena, kot sta sprva mislila. Pa je to dovolj, da premostita vse medsebojne razlike?


Nova v družini


Še en lahkotnejši film, ki pa v sebi nosi globlje sporočilo. Če si želite ogledati film, v katerem tema raka dojke morda res ni najvidnejša tema filma, a je vseeno zelo pomembna za razvoj zgodbe, je ta film kot nalašč za vas.



V filmu Nova v družini (The Family Stone) so znova zbrana velika imena filmske industrije – od Diane Keaton, Rachel McAdams, Luka Wilsona, Dermota Mulroneya … do Elizabeth Reaser in Sarah Jessica Parker. Dobra komedija je zagotovljena.


A kljub šalam in zabavnim prigodam se globina zgodbe pokaže, ko mama (Keaton) razkrije, da je bila diagnosticirana z rakom.


Pet


Filmska anatalogija kratkih filmov Pet (Five) je še ena zbirka znanih imen, ki pa prikazuje zgodbe petih žensk z diagnozo raka dojke. Zaradi medkulturnih in različnih časovnih obdobij se vsaka zgodba močno razlikuje od druge, a hkrati vse povezuje skupna rdeča nit.



Dekleta se z rakom soočijo v različnih življenjskih obdobjih, diagnoza pripelje do različnih reakcij, prav tako pa so različne tudi zgodbe njihovih najbližjih.


Pripoved o spopadanju z rakom dojk skozi različne generacije, o tabuju besede "rak" in "dojka" ter o sproščanju stigme. Slednje ženskam ni pomagalo le pri iskanju ustreznih informacij, temveč je pomagalo tudi pri iskanju zdravila za to bolezen.


BONUS


Za tiste, ki si želite svoje večere preživeti "na mah", pa imamo še eno idejo, ki vas ne bi smela razočarati. Gre za serijo, ki nas na nek način pooseblja.


Drzna dekleta (The Bold Type) je serija o treh najboljših prijateljicah, ki soustvarjajo žensko revijo. Film, ki ga je navdahnilo življenje nekdanje direktorice revije Cosmopolitan Joanne Coles. Slednja je tudi izvršna producentka serije.


Čeprav se serija osredotoča na tri dekleta, ki jih sicer povezuje prijateljstvo in feministični duh, pa so si dekleta med seboj tudi precej različna. Novinarka Jane Sloan (Katie Stevens) pa se medtem spopada tudi s prirojenim genom BRCA in naposled z dvojno masektomijo.


M. P.

bottom of page