top of page

Kratek, a sladek obisk Bratislave

Ko moja glava postane pretežka, ko rabim odklop, najbolj obožujem podaljšan vikend v tujini. Jeseni je bilo to v Valencio, prejšnji teden pa v prestolnico Slovaške. Fantu je zaradi prebolelega covida ostalo še nekaj lanskega dopusta, zato sem hitro izkoristila priložnost in se odločila, da za par dni odpotujeva ter malenkost zamenjava okolje.


Razgled z UFO stolpa

Z avtom sva se odpravila do Bratislave, kjer sva preživela cele tri dni, zadnji dan pa sva na poti domov naredila še postanek na Dunaju oz. pri najbolj znanem dunajskem gradu Schonbrunn. V današnji objavi sem se zato odločila, da napišem kratek vodič, kaj si ogledati v Bratislavi, kje jesti in kako se odpraviti na pot.


Zakaj imam rada take krajše pustolovščine?

Z veseljem bi se večkrat na leto za teden ali dva odpravila v tujino na dopust, ampak delo čaka in tudi, če si freelance, si tega ne moreš privoščiti. Edina možnost je, da se z računalnikom pod roko in projekti odpravim v tujino in poleg raziskovanja tam tudi delam. Tudi to je želja, ki upam, da jo bom v bližnji prihodnosti lahko izkoristila, do takrat pa me čakata dva daljša dopusta in nekaj podaljašanih vikendov na leto. Čeprav naj bi se naši možgani odpočili šele po dveh tednih počivanja, meni že podaljšan vikend, kjer se vsaj psihično povsem odklopim, res sede. V tistem trenutku uživam v spoznavanju nove kulture, raziskujem okolico, ki me obdaja in pozabim na to, da me doma čaka delo. Pa še dlje časa, kot sem na dopustu, težje se vrnem nazaj v ustaljeni ritem. Po treh ali štirih dnevih pa ni nobene težave. Zato je zame to res optimalno, cenovno ugodno pa še res super za mojo psiho.


Glavni trg


Zakaj Bratislava?

Lansko leto sva se med prvomajskimi prazniki odpravila do Budimpešte, ki naju je povsem navdušila, zato sem letos predlagala eno izmed bližnjih mest. Sicer sem imela ogledan Napoli, saj so bile letalskekarte le dobrih dvajset evrov, a se je potem fant odločil za Bratislavo. In res nama ni bilo žal. Do tja je pet ur vožnje, gre za majhno mestece, ki ga lahko celotnega prehodiš, v treh dneh pa si lahko umirjeno pogledaš vse glavne znamenitosti. Lepo (in mrzlo vreme) pa je bil samo bonus.


Pot

Na pot sva se odpravila v petek popoldan in tja prispela nekje ob desetih zvečer. Iz Slovenije se lahko odpravite čez Madžarsko ali Avstrijo, midva sva se odločila za prvo možnost. Ne pozabite na nakup slovaške in avstrijske vinjete. Prva stane deset evrov, druga pa dvajset evrov, to so cene za deset dni. Do Slovaške je slabih 500 km vožnje.



Čumil


Nastanitev

Slovaška velja za eno cenovno bolj ugodnih držav v Evropi. Za namestitev za dve osebi, za štiri noči, sva odštela dobrih dvesto evrov, stanovanje pa je bilo dobrih petnajst minut hoje oddaljeno od centra mesta. Poleg res čudovitega stanovanja, ki je imelo res prav vse in še več, obenem pa je bilo še večje in bolj sodobno opremljeno od najinega, sva imela prav svoj zasebni prostor v garažni hiši. Booking je moj to-go prostor, ko iščem namestitve in moram reči, da me le redko razočara.


Hrana in cene

Cene v trgovinah in v restavraciji so nižje od naših. Nekaj sva sicer prinesla s seboj, kupovala pa sva v Billi in v Lidlu. Vsa najina kosila sva jedla v trgovskem centru Evrovea, kjer imajo v zgornjem nadstropju raznolike restavracije, v katerih najdete hrano za vsak okus; od burgerjev, poke bowlov, indijske, kitajske hrane, steakov, sendvičev do sushija itd. Za dve porciji kitajske hrane + pijačo sva prvi dan odštela le slabih štirinajst evrov. Vsa hrana je bila dobra, zato sva se vsakodnevno vračala nazaj. Je pa v centru mesta ogromno raznolikih kavarnic in restvaracij, kjer lahko poskusite tudi njihove specialitete.

Tudi prevoz je bolj ugoden kot pri nas. Klasična karta za avtobus stane 90 centov, 24 urna pa 4 evre na osebo. Karte lahko kupite na prav posebnih avtomatih, na avtobusih in celo preko njihove aplikacije.



Michael's Gate


Kaj si ogledati?

Najbolj znane znamenitosti so zagotovo Bratislava Castle, odkoder je čudovit razgled na reko Donavo, obvezno pa se povzpnite na UFO stolp, odkoder je razgled na celotno Bratislavo, le 6 km stran je Avstrija, dobro pa se vidi tudi Madžarska. Tukaj se ustavite še na kavi ali kosilu. V starem mestnem jedru najdete kar nekaj različnih kipov, najbolj poznan je Čumil, ki predstavlja delavca, ki pleza ven iz jaška. Znotraj starega mestnega jedra pa najdete še glavni trg Hlavne Namestie, staro mestno hišo, Michael's gate, ki so ena najstarejših vrat v mesto, katedralo Sv. Martina, predsedniško palačo Grassalkovich palace, kip enega izmed Napoleonovih vojakov, Novi most in Slovaško nacionalno gledališče. Vse te znamenitosti so oddaljene le kratek sprehod čez mesto, malo stran pa najdete še modro cerkev, dvajset minut vožnje iz centra pa še grad Devin.


Še na Dunaj

Na poti proti domu sva se ustavila še na gradu Schönbrunn na Dunaju, kjer sva si ogledala celoten park okoli njega in družinsko drevo cesarjev, ki so vladali na Dunaju. Še nekaj fotografij, nato pa sva se počasi odpravila proti domu.


In še anekdota: Ko sva se iz Bratislave peljala proti Avstriji, sva na enem izmed odsekov narobe zavila. Narediti sva morala krog in kar naenkrat sva se znašla na Madžarskem - brez vinjete. Tako da pozorno. Sva pa vsaj bila v enem dnevu v štirih državah ;)


Grad Schönbrunn


K. R.


Comments


bottom of page