top of page

5 razlogov, zakaj je tudi jesen lahko fina

Sem poletni otrok, kar pomeni, da se vedno najbolj veselim začetka pomladi, ko so dnevi vedno daljši, prebuja se narava, temperature pa se počasi premikajo proti 20+. Starejša kot sem, vedno bolj ugotavljam, da je pomlad tista, ki jo imam najraje, saj predstavlja neke začetke, poletje pa je že prevroče in čisto preveč nabito z ljudmi in dogodki.


Foto: Pexels

A vseeno je nekje od marca do septembra tisto obdobje, ki sem ga vedno zares imela rada. Do lani. Poletja so del leta, ko imam največ dela, zaključujem največji projekt v letu, letos sem temu dodala še pisanje magisterija. Poleg tega zaradi vseh obveznosti skoraj nisem bila na morju, saj si dopust vedno pustim za konec junija in konec septembra. In se veselim jeseni, ko se stvari umirijo. Letos še posebej. Pa to ne pomeni, da ne delam rada stvari. Všeč mi je, če je življenje malenkost bolj počasno. Če sem prej vedno hitela naokoli, mi je zdaj všeč, da si privoščim trenutek ali dva zase, stvari naredim bolj umirjeno in vem, da se mi nikamor ne mudi. In to zame predstavlja jesen. Zaključke velikih stvari, začetke bolj umirjenih dni in možnost, da se posvetim sebi.


Zakaj pa je jesen zares lahko fina?


Čas zase

Poleti se ves čas nekaj dogaja - druženja na prostem, vsak vikend na obisku pri nekom, kratki (ali daljši oddihi) na morju. Če ne preživljaš časa zunaj, poslušaš, da zamujaš lepe, sončne dneve. Pa ne tega vzeti, kot da ne maram iti ven. Ampak jeseni mi je všeč, da se lahko brez slabe vesti odklopim, pogledam dober film ali pa se zavijem v deko in na kavču preberem dobro knjigo. Vzamem si več časa zase brez slabe vesti.


Novi začetki

Januarja ne maram - pride takoj po božičnih praznikih in me hitro spravi v melanholično počutje. Včasih je bilo enako tudi z jesenjo - a odkar si dopust planiram konec septembra in začetek oktobra, si vedno lahko še malo podaljšam poletje. V resnici pa me niti ne moti, če je tudi vreme na dopustu že malenkost bolj jesensko. Dnevi so sicer krajši, a je ob morju manj gužve, temperature so prijetnejše, da o cenah ne govorim. Vse skupaj se počasi umirja in to je kot nalašč okolje, da se po divjem poletju, umirim in upočasnim tudi sama. Poleg tega jesen prinaša nove začetke, saj se ljudje po dopustih vračajo na delo, z novim zagonom in novo energijo.


Narava se umirja

Čeprav obožujem pomlad in prebujanje narave, mi je vedno bolj všeč tudi opazovati, kako se narava počasi umirja in se pripravlja na zimski spanec. Zime še vedno ne maram in dvomim, da jo kdaj bom, saj so dnevi kratki, sivi in mrzli. Jesen pa zna biti še zares lepa - drevesa se obarvajo v krasne rumeno rjave barve, v zraku je čutiti mir, počasi se tudi ti zavedaš, da prihaja del let, ko bo malenkost bolj počasen in umirjen.


Manj pritoževanja

Če poleti in pomladi ni lepih dni in več dni zapored pada dež, se takoj začnemo pritoževati. Jeseni pa nam dan ali dva dežja prideta še kako prav. Lahko se zapremo v svoje domovanje in uživamo ob branju knjige, igranju družabnih iger ali zgolj počivanju, za katerega čez poletje ni bilo časa. Bodimo iskreni - tudi če smo poleti nekaj časa preživeli na morju, se ves čas nekaj dogaja. Jesen pa nas malenkost upočasni in poskrbi, da se znamo umiriti.


Jesenska moda

Poleti sicer lahko eksperimentiramo z nekaterimi videzi, ampak ali je tako noro vroče, da je čisto vseeno, kaj damo nase in bomo v trenutku premočeni ali pa imamo občutek, da se nam za poletna oblačila ne splača dati veliko denarja (vsaj moje mišljenje je tako), saj jih nosimo nekje tri mesece v letu. Jeseni na plano lahko potegnemo najljubši blazer, jakno in superge, začnemo nositi različne modne kombinacije in smo lahko precej bolj kreativni.


K. R.

bottom of page