top of page

Zakaj mi izpadajo lasje?

Izpadanje las je del vsakdanjega življenja. V povprečju izgubimo okoli 80 pramenov na dan, če vam začne izpadati bistveno več kot to ali opazite, da ne rastejo nazaj, no, takrat začnejo stvari postajati nekoliko sumničave. Stvar je v tem, da je pri izpadanju las toliko možnih sprožilcev, kar pomeni, da je lahko težko določiti točen razlog, zakaj vaši prameni izpadajo, in nato, kako popraviti situacijo.


Čisto vsak izmed nas je v življenju na neki točki že bil izpostavljen stresu. Dolgotrajni ali kronični stres ogroža ljudi, saj povzroča različne zdravstvene težave. Te lahko vključujejo depresijo in anksioznost ter težave s prebavo in spanjem. Včasih lahko ta stres povzroči fizično reakcijo oziroma fizične simptome - morda s povečano količino prhljaja na lasišču ali pa izbruhom aken. Izpadanje las je še en pogost stranski učinek stresa, tudi če k temu niste genetsko nagnjeni.


Večino časa je izpadanje las posledica hormonskih in genetskih dejavnikov, vendar pa lahko v nekaterih primerih zunanji dejavniki, kot je stres, vplivajo na lasno linijo in povzročijo vse od redčenja do madežev in popolne izgube las. To lahko sproži en sam stresni dogodek, kot je smrt ljubljene osebe, težak razhod ali velik osebni spodrsljaj. Pojavi se lahko tudi postopoma kot posledica trajnega, dolgotrajnega stresa, kot je zahtevno delo pod visokim pritiskom ali stresno življenjsko okolje. K izpadanju las lahko prispeva tudi vedenje, ki izhaja iz nenadnega ali kroničnega stresa, kot so npr. hitre diete.

Izpadanje las je zelo pogosta težava žensk – veliko bolj, kot se ljudje zavedajo. Raziskave kažejo, da bo vsaj ena od treh žensk v nekem trenutku svojega življenja utrpela izpadanje las ali zmanjšan volumen las. Ko pride do izpadanja las zaradi stresne situacije, temu rečemo reakcijska izguba las. To pomeni, da je izpadanje las posledica nekega sprožilca in ni odvisno od genetske predispozicije.


Stres namreč potisne lasne mešičke v fazo »počitka«, tako da več ne proizvajajo novih las. Sčasoma tako lasje lažje izpadejo, tudi če jih zgolj češete. Ta proces pa lahko povzroči tudi slaba prehrana in spremembe ravni hormonov.


Če želite preprečiti stres in zaščititi svoje lase, poskusite te nasvete:

  • Redno se učite in izvajajte sprostitvene tehnike (kot so globoko dihanje, meditacija, joga ali pilates).

  • Redna telovadba pomaga pri obvladovanju stresa in njegovih učinkov

  • Izboljšajte svoje spalne navade

  • Preživljajte čas s pozitivnimi ljudmi - samoizolacija lahko poslabša stres

  • Poiščite strokovno pomoč pri terapevtu

  • Jejte zdravo in raznoliko prehrano

  • Pri umivanju, sušenju in oblikovanju las ravnajte previdno

Izogibajte se pričeskam, ki povzročajo oprijem na laseh in lasnih mešičkih (npr. čop)

Olja za lase naredijo lase močnejše, saj krepijo in ščitijo lasne mešičke in pramene, negujejo kožo lasišča in prispevajo k zdravi rasti las. Med procesom zdravljena se priporoča izogibanje težkim kremam in serumom za oblikovanje, saj lahko lasem dodajo nepotrebno težo. Prav tako je pomembno, da se v tem času izogibate močnim kemičnim obdelavam, tukaj gre predvsem za barvanje las.


Prekomerno izpadanje las zaradi stresa se običajno ustavi, ko stres preneha. Lasje bodo verjetno ponovno zrasli na normalno polnost v 6 do 9 mesecih brez kakršnega koli zdravljenja. Zaradi izgube las se lahko počutite še bolj pod stresom, a je pomembno, da se zavedate, kako pogosto je dejansko izpadanje las pri ženskah – in da če to doživljate, niste sami in se vam tega ni treba sramovati.


S. S.

Comments


bottom of page