top of page

Top 5 jesenskih destinacij za pohodniške navdušence


Ste tudi vi na lovu za najlepšimi jesenskimi barvami? Če ste odgovorili pritrdilno, vam bodo naslednji namigi prav gotovo prišli prav.


1. SLIVNICA

S Slivnice se vam odpira slikovit pogled na presihajoče Cerkniško jezero na eni in na Snežnik na drugi strani. Nanjo se lahko povzpnete z različnih izhodišč. Čeprav je Slivnica priljubljena tako med pohodniki kot kolesarji vse dni v leto, ima jeseni še poseben čar. Na gori naj bi po legendi živele čarovnice na čelu s čarovnico Uršulo. V jami tik pod vrhom baje varijo svoje napoje in ljudem »kuhajo« vremenske nevšečnosti.




2. SLEMENOVA ŠPICA

Priljubljena pohodniška pot se v jesenskem času odene v zlatorumene odtenke, za konec pa vas nagradi s čudovitim razgledom. Na poti vas bodo očarali alpski travniki z zlato obarvanimi macesni. V manjših jezercih, ki nastanejo po dežju, odseva mogočna kulisa okoliških vrhov Julijskih Alp – Jalovca, Mojstrovke in Ponc.




3. TRIGLAVSKA JEZERA

Pravo jesensko pravljico boste doživeli ob obisku Triglavskih jezer. Jezera se nahajajo v alpski ledeniški dolini med Trento in Bohinjem. Slikovita pot se vije skozi gozd in po planotah, ob vznožjih, vse do slovite Koče pri Triglavskih jezerih. Najvišje ležeče jezero v Triglavskem narodnem parku je Zgornje kriško jezero, ki leži na višini 2150 m nad morjem. Kopanje v jezerih je sicer prepovedano.




4. NANOS

Ko se poletna vročina konča in nastopijo prijetne jesenske temperature, je pohod na Nanos precej bolj prijeten. Nanj se lahko ob lepem vremenu po izjemne razglede na morje na eni in Kamniške Alpe, Triglavsko pogorje ter Furlanijo na drugi strani podate po več poteh različnih zahtevnostnih stopenj. Nanos predstavlja priljubljeno točko tudi za kolesarje.




5. KOFCE

Zagotovo vam je že kdo od prijateljev in znancev povedal za ta čudovit izlet, ki se lahko zaključi z res slastno sladico. Slastnimi štruklji seveda! Planinski dom na Kofcah se nahaja na južnem pobočju Košute, ravno malo nad gozdno mejo, od koder se nam ponuja čudovit razgled na okoliške hribe vse do našega Triglava, v daljavi pred domom pa spokojno poležava Ljubljanska kotlina. Za domom se vzpenjajo dvatisočaki, ki v lepem vremenu kar vabijo, da se povzpnemo nanje.



S. S.

bottom of page