top of page

Tedenskih (s)pet, 6. 8. - 13. 8.

Uh. Sploh nismo prepričane, kje naj začnemo. Res se ful dogaja. Pa (načeloma) je vroče. In poletje ... Ampak ni druge, kot da že na začetku omenimo dve novici, ki ju preprosto ne moremo izpustiti, čeprav ju nismo vključile v tedenski nabor. O pomanjkanju vode smo v Tedenskih (s)pet že pisale. V petek pa je ribiška družina Koper opozorila na nižji pretok reke Rižane od predpisanega in rižanski vodovod pozvala k spoštovanju določb vodnega dovoljenja. Ribiči razmišljajo tudi o kazenski ovadbi. V vodovodu pa odgovarjajo, da pretoka ne morejo povečati, ker vode ni. Ob tem obljubljajo, da struge ne bodo izsušili. Tla se še vedno tresejo tudi v Ukrajini. V bližini jedrske elektrarne Zaporožje, ki je pod nadzorom ruskih sil, naj bi prišlo do novega obstreljevanja. Kijev in Moskva sta si ta mesec že večkrat izmenjali obtožbe zaradi obstreljevanja območja elektrarne - to je povzročilo strah pred pred jedrsko katastrofo. V četrtek je tako prišlo do izrednega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov na to temo.


Ok, zdaj pa obljubimo, Obljubimo, da ti ostalo rata prebrat v par minutkah. Če se ti pod poletnim soncem enostavno ne ljubi (in če je koktejl že malo prijel) pa lahko preletiš samo, kar je ključno (za to pa zagotovo rabiš največ dve minutki).


Izkoriščanje indijskih delavcev v ljubljanski avtopralnici

Ključno: Na RTV Slovenija so poročali o domnevnem izkoriščanju delavcev iz Indije v eni od ljubljanskih avtopralnic. Delavce naj bi hudo izkoriščali in nad njimi izvajali nasilje. Delali naj bi kar 62 ur na teden. Ko so prišli v Slovenijo, naj bi jim vzeli potne liste, kasneje pa so zaradi groženj pobegnili. Lastnica omenjene avtopralnice je družba Amonte, ki je očitke zanikala.


Podrobno: Ko so prišli v Slovenijo, naj bi 12 indijskim delavcem odvzeli potne liste. Nazaj naj bi jih dobili dan pred obiskom inšpekcije za delo. V podjetju naj bi slutili, da bo prišla inšpekcija, dan preden je dejansko prišla. Po končanem inšpekcijskem nadzoru naj bi jim potne liste ponovno odvzeli in delavci so se obrnili na policijo. Dva delavca sta pomoč poiskala pri Delavski svetovalnici. V obdobju, ko so delali v omenjeni avtopralnici, naj bi bivali v prostorih delodajalca. Po pričevanju enega izmed indijskih delavcev je pomočnik direktorja tudi sredi noči vinjen prihajal v njihove spalnice. Delavcem naj bi tudi grozil - rekoč, da njihov delodajalec pozna visoke in lokalne politike ter policijo in Slovensko vojsko.


Finančna uprava, inšpektorat za delo in policija so konec julija ločeno opravili nadzor v podjetju. Postopki še niso zaključeni. O primeru je z inšpektorji za delo govoril tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. V oddaji Odmevi (RTV Slovenija) je med drugim povedal, da se inšpektorji zdaj ukvarjajo s tem, kako iz pričevanj delavcev sestaviti kazenske ovadbe. Prepričan je, da mora inšpektorat obrniti metodo dela. Zdi se mu problematično, da, kot je povedal, take zgodbe vedno najprej zaznajo nevladne organizacije in preiskovalni novinarji - prvi bi jih morali namreč zaznati inšpektorji. Minister meni, da je treba vzpostaviti mešane inšpekcije in sistem rednega nadzora. Povedal je tudi, da ne izključuje možnosti menjav na vrhu inšpekcije.


Kmalu po razkritju je nato odstopil glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić. Povedal je, da se je za odstop odločil zaradi različnih pogledov vodstev ministrstva, inšpektorata in njega osebno na pristojnosti inšpektorata.


Zanimivo: Na inšpektoratu so sicer poudarili, da so inšpektorji preobremenjeni in da jih je premalo. Vsak inšpektor povprečno na leto opravi okvirno 150 nadzorov (v letu povprečno 250 delovnih dni). Dodali so, da vsak inšpektor poleg tega na leto izda okvirno 135 ukrepov. Dvakrat na teden imajo tudi uradne ure in nudijo strokovno pomoč delavcem in delodajalcem. Predsednik vlade Robert Golob je napovedal, da naj bi inšpektorat za delo okrepili z 20 novimi inšpektorji.


Dan mladih in medgeneracijska solidarnost

Ključno: V četrtek se je premier Robert Golob srečal s predstavniki organizacij, ki zastopajo interese mladih in starejših v Sloveniji. V petek pa je bil mednarodni dan mladih.


Podrobno: Mladi so v okviru srečanja z Golobom v ospredje postavili predvsem problematiko na področju štipendij, trga dela, dostopnosti stanovanj ter duševnega zdravja. Premier in predstavniki omenjenih organizacij so se med drugim pogovarjali tudi o inflaciji, izredni uskladitvi pokojnin ter o draginjskem dodatku za upokojence. Dogovorili so se o oblikovanju delovnih skupin.


Ob (in pred) mednarodnem dnevu mladih pa so številne organizacije opozarjale na probleme, s katerimi se sooča(m)o mladi v Sloveniji. V Sindikatu Mladi plus so opozorili na brezposelnost mladih - mladi predstavljajo 17,6-odstotni delež med vsemi brezposelnimi. V sindikatu menijo, da je upad brezposelnosti mladih v zadnjih dvajsetih letih bolj verjetno posledica nižje rodnosti kot pa večje zaposljivosti mladih. Letošna tema mednarodnega dneva mladih je sicer bila medgeneracijska solidatnost. V Mladinskem svetu Slovenije pa so na novinarski konferenci opozorili na stanovanjsko in okoljsko problematiko, prekarnost in duševne stiske, s katerimi se soočajo mladi.



Zanimivo: Mednarodni dan mladih so Združeni narodi (ZN) leta 1999 namenili mladim - natančneje opozarjanju na njihov položaj, vlogo v družbi, pravice in dolžnosti. Z letošnjo temo ZN poudarjajo, da mora svet izkoristiti poln potencial vseh generacij in da je medgeneracijska solidarnost bistvena za trajnostni razvoj.


FBI na posestvu Trumpa zasegel strogo zaupne dokumente

Ključno: Agenti FBI preiskujejo nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ker je iz Bele hiše po porazu na volitvah novembra 2020 odnesel številne zaupne dokumente (tudi take, ki lahko ogrozijo nacionalno varnost ZDA), ki bi jih moral predati nacionalnim arhivom.


Podrobno: Trump je v ponedeljek sporočil, da so agenti FBI izvedli hišno preiskavo na njegovem posestvu Mar-a-Lago na Floridi. Tam prebiva po odhodu iz Bele hiše januarja 2020. V sredo se je pritožil, saj so mu prepovedali vstop na to njegovo posestvo na Floridi. Namignil je tudi, da bi lahko agenti tam "podtaknili dokaze" proti njemu. V New Yorku na zaslišanju glede njegovih spornih poslovnih praks pa ni želel odgovarjati na vprašanja.


Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je sodišče zaprosil za objavo vsebine preiskovalnega naloga za to preiskavo, kar je nato sodnik dovolil. Nalog razkriva, da je Trump v preiskavi zaradi odtujitve oziroma uničevanja uradnih dokumentov, oviranja preiskave in kršenja zakona o vohunjenju, ki prepoveduje hrambo ali prenos morebitno nevarnih podatkov o državni varnosti. FBI agenti so na omenjenem Trumpovem posestvu zasegli 11 nizov zaupnih dokumentov - tudi take, ki so posebej občutljivi (z oznako "TS/SCI"), ker lahko ogrozijo nacionalno varnost ZDA.


Med zaseženimi dokumenti so na roko popisan list, fotografije, neznane informacije o "predsedniku Francije" in pomilostitev za dolgoletnega Trumpovega zaveznika Rogerja Stona, ki je bil obsojen zaradi laganja kongresu. Med drugim so med dokumenti tudi trije kompleti "tajnih dokumentov" in trije kompleti "zaupnega" materiala.


Zanimivo: Trump je zanikal krivdo. Meni, da gre za političen napad na glavnega političnega nasprotnika predsednika Joeja Bidna. Pri tem je zanimivo, kako je Trump leta 2016 hvalil FBI, ko je ta vodil preiskavo demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton. Zdaj pa ga, diametralno nasprotno, skupaj s kongresnimi republikanci javno napada. Odstranitev zaupnih dokumentov je prepovedana z zakonom - dejansko je Trump kot predsednik celo zaostril kazen za to kršitev na do pet let zapora.


Napetosti med Izraelom in Palestino znova terjale žrtve

Ključno: Izraelska vojska je prejšnji petek izvedla operacijo proti skrajni palestinski skupini Islamski džihad na območju Gaze. Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje je bilo ubitih najmanj 44 Palestincev, med njimi 15 otrok, več kot 360 ljudi pa je bilo ranjenih. Po posredovanju Egipta je v Gazi v nedeljo ob 23.30 po lokalnem času (ob 22.30 po srednjeevropskem času) začela veljati prekinitev ognja.


Podrobno: Rakete letele tudi iz območja Gaze na jug Izraela, in sicer potem, ko je bil v izraelskem napadu ubit visoki predstavnik že omenjene skupine Islamski džihad Tajser al Džabari. Večina teh raket naj bi padlo na nenaseljena območja, ali pa jih je prestregel izraelski obrambni sistem.


Izraelske oblasti so pojasnile, da so napade v petek začeli, ker naj bi Islamski džihad načrtoval večji napad. Mediji (npr. BBC, The Guardian in Politico) so poročali, da je šlo za najbolj kritično stopnjevanje napetosti med Izraelom in silami na območju Gaze po lanskem 11-dnevnem nasilnem obračunu. Lanski napad je Gazo popolnoma opustošil.


Potekalo je tudi izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN o položaju v Gazi (po treh dneh medsebojnega obstreljevanja med Palestinci in Izraelci). Zasedanje se je končalo brez sklepov. ZDA so branile dejanja Izraela, Rusija pa ga je okrivila za poslabšanje razmer.


Zanimivo: Gaza je palestinsko območje ob Sredozemskem morju, veliko 365 kvadratnih kilometrov. Ima lastno samoupravo in, poleg morja, meji še na Egipt in na Izrael. Na tem območju živi več kot dva milijona ljudi, večinoma beguncev. Napetosti med Izraelom in Palestino so ... Zapletene. Kakorkoli, če skučajno ne veš, osrednji temi v teh napetostih sta judovsko/izraelska samoodločba in varnost (1) ter zloraba oz. nasilje nad Palestinci (2). Če bi rada izvedela več o tej temi, nam sporoči in pripravile bomo prispevek, z vsem, kar moraš vedeti o napetostih med Izraelom in Palestino.


Kitajska zaključila z vojaškimi vajami v okolici Tajvana - in ponovila grožnje

Ključno: Kitajska je v sredo končala vojaške vaje v okolici Tajvana. Naslednji dan je objavila novo belo knjigo o Tajvanu, s katero je opozorila, da ne bo dopuščala "separatističnih dejavnosti v kakršnikoli obliki".


Podrobno: Ne bomo se preveč podrobno spuščale v to temo, ker smo pripravile cel prispevek o njej (Kitajske vojaške vaje v bližini Tajvana - vse, kar moraš vedeti). Spomnile pa te bomo na to, da je predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi prejšnji teden obiskala Tajvan. Zatem je Kitajska začela z obsežnimi vojaškimi vajami, ki so bile osredotočene na šest območij okoli Tajvana (tri od teh območij prekrivajo teritorialne vode otoka). Po mnenju tajvanskih oblasti je šlo za kršitev suverenosti otoka, poteza pa je pomenila tudi blokado (ladje in letala bila prisiljena najti poti okoli teh območij). V Tajvanu so vaje označili za kršitev tajvanskih teritorialnih voda in pravil Združenih Narodov.


Zanimivo: V omenjeni novi beli knjigi o Tajvanu, ki jo je Kitajska objavila, ko je končala vojaške vaje v okolici otoka, je med drugim zapisano, da se Kitajska ne odpoveduje rabi sile. To je na otoku seveda naletelo na neodobravanje - poudarili, da je bela knjiga o Tajvanu v nasprotju z obstoječim statusom quo v Tajvanski ožini. Kitajsko so obtožili, da uporablja obisk Pelosijeve kot izgovor za ustrahovanje otoka.


Spremljaj Tedenskih (s)pet - vse, kar moraš vedeti, da lahko (tudi ti) spreminjaš svet!


- Starejše sestre



bottom of page