top of page

Novo leto, nov izlet ... kam pa?

Pa smo vendarle zakorakali v novo leto. Medtem ko smo nekateri še vedno z eno nogo v preteklem letu, spet drugi že pridno načrtujejo zimski oddih. In čeprav so morda v zimskem času najbolj priljubljena destinacija še vedno smučišča, nekateri prisegamo na zimski skok v tople kraje. A kam?

Po prašnih cestah Maroka


Maroko je od Evrope oddaljen le štiri ure vožnje z letalom, pa vendar se zdi, kot da bi se znašli v povsem drugem svetu. Je idealna destinacija za izlet, saj zagotavlja mnoge pustolovščine, orientalski pridih in prijetno podnebje. Pa tudi vise ne potrebujete.


V Maroko lahko potujete vse leto. Najprimernejši čas za potovanje sta pomlad in jesen. Medtem ko je spomladi v Evropi še vedno lahko hladno, lahko v Maroku običajno pričakujete toplo sonce. Tudi jeseni lahko v Maroku preživite čudovite poznopoletne dni. Okoli božiča in novega leta mnogi zbežijo na toplo sonce, v sledečih mesecih pa je čez dan lahko prijetno toplo, včasih celo precej vroče. Vendar pa se zvečer ohladi, zato obvezno vzemite s seboj kaj toplega.


Sladko in slano


V Maroku ljudje obožujejo kombinacijo sladkega in slanega, zato se suhi datlji, marelice in rozine uporabljajo v številnih jedeh. Za Maroko je značilen t. i. tagin. Jed, ki se pripravlja v glinenem loncu (imenovanem tudi tagin) in se pogosto postreže s kuskusom. Ta enolončnica je običajno sestavljena iz mesa in zelenjave, vendar obstajajo tudi vegi verzije. Je pa kulinarična ponudba za vegetarijance bolj omejena in enolična. V Maroku pogosto jedo meso, žal pa so vegetarijanske jedi na jedilniku manj pogoste kot v nekaterih drugih državah. Izjema je zajtrk, ki je skoraj vedno zelo bogat s kruhom in ogljikovimi hidrati. Zajtrk je vključen v večino nastanitev. Skoraj vedno vam bodo postregli različne jedi, vključno z maroškimi palačinkami, kruhom, marmeladami in domačim jogurtom. NJAM!

V deželi, kjer pivo ni nekaj posebnega, ga domačini nadomeščajo z metinim čajem. Njegovo nalivanje je celo umetnost: višji kot je čajnik, bolje je. Da pa se izognete prebavnim težavam, pijte ustekleničeno vodo, prav tako se izogibajte uporabi ledu, ko ste v restavracijah. Verjemite, hvaležne mi boste za ta nasvet ;)


Dobro je vedeti!


Islam je v Maroku državna religija, kjer so patriarhalne strukture zelo vidne. Na ulicah boste tako srečali predvsem moške. Za ženske je priporočljivo, da ne nosijo pomanjkljivih oblačil. Bolj praktične so ohlapne bluze, dolge hlače ter dolge obleke in krila. Nošenje naglavne rute ni obvezno. Izkazovanje nežnosti oz. javno izkazovanje naklonjenosti je v Maroku prepovedano.


V večjih mestih (Marakeš, Fez, Casablanca itd.) lahko večino poti opravite peš. Za daljše razdalje je običajno treba vzeti taksi. V Maroku se razlikuje med malim in velikim taksijem. Petit Taxi je, kot pove že ime, zelo majhen avtomobil, ki se lahko pelje po ozkih ulicah. Grand Taxi se običajno uporablja za daljše razdalje, tj. med dvema mestoma ali za destinacije, ki so nekoliko zunaj mesta. Cena prevoza je običajno določena s taksimetrom, seveda pa vas bodo poskušali prepričati, da ta trenutno ne deluje. Zato po ceni povprašajte tudi drugega voznika. Barantanje je namreč v Maroku zelo priljubljeno. Tudi na ulicah, kjer domačini prodajajo svoje izdelke, jih želijo turistom vedno prodati po višji ceni, zato so dobre pogajalske spretnost plus. Ne bodite presenečeni niti, če nekoga vprašate za pot ali ga fotografirate, pa od vas zahteva denar. Maroška valuta je maroški dirham (MAD), 1 evro ustreza približno 10,70 dirhama.


Pozor! Predvsem na podeželju mnogi govorijo slabo ali sploh ne govorijo angleško, temveč francosko. Zato je dobro biti pripravljen - če že ne znate francosko, naj vam pomaga vsaj prevajalnik.


In kaj si ogledati?

na kratko povedano ... vse! Od starodavnih mest in skalnatih gorovij do valovitih puščav in zapuščenih plaž. En dan se lahko povzpneš na Toubkal, najvišji vrh Severne Afrike, naslednji dan pa barantaš s prodajalci v Marakešu, v Essaouiri zajezdiš atlantske valove, se sprehajaš po vijugastih modrih ulicah Chefchaouena ali uživaš v ulični hrani v srednjeveški medini v Fesu.

Medine so zgodovinska srca vseh mest v Maroku: deloma stanovanjsko območje, deloma nakupovalno središče, deloma živilska tržnica, kjer boste našli vijugaste in zavite ulice, na katerih so trgovine, restavracije, tržnice in hiše, vse v stavbah, ki se zdijo preblizu druga drugi in prestare, da bi tam ostale še dolgo časa. V Maroku lahko tradicionalno prenočujete v tako imenovanih riadih. Riadi so tradicionalne večnadstropne stavbe s čudovitim dvoriščem in pogosto z veliko strešno teraso. Od zunaj si je pogosto težko predstavljati, kakšna oaza se skriva za vrati.


Dobro je vedeti, da lahko v Maroku nemuslimani obiščejo le dve mošeji - mošejo Hasana II. v Casablanci in grobno mošejo Moulay Ismail v Meknesu. Vendar ne skrbite: v Maroku so čudovite palače in šole korana, ki jih lahko obiščete.


Izlet v puščavo, ki je eden najsvetlejših draguljev v maroški turistični ponudbi, je edinstvena pustolovščina, ki je najverjetneje nikoli ne boste pozabili. Morda se bo celo izkazalo, da je enourno jahanje kamele precej neudobno ... Vendar je kljub boleči zadnjici vredno, saj čudovite barve puščave od blizu, kampiranje z beduini in opazovanje milijon zvezd marsikoga ne pusti ravnodušnega.



S. S.






bottom of page