top of page

Masturbirali že pred 40 milijoni let

Evolucijski biologi so izvor masturbacije odkrili že pri starodavnih primatih, ki so pred prvimi ljudmi na zemlji živeli pred več kot deset milijonov let. »Rečemo lahko, da je bilo to vedenje prisotno pred približno 40 milijoni let, pri skupnem predniku vseh opic,« je povedala dr. Matilda Brindle, vodilna raziskovalka študije na University College London. »Ne gre za to, da so se nekatere vrste nekega dne zbudile in začele to početi. To je starodavna, razvita praksa,« še doda.


Vir: Unsplash

Brindlova se je skupaj sodelavci poglobila v zgodovino vedenja primatov v upanju, da bodo lahko razumeli izvor tega, kar se na prvi pogled zdi evolucijska uganka. Za rekonstrukcijo zgodovine masturbacije so zbrali na stotine publikacij, odgovorov na vprašalnike in osebnih zapiskov primatologov in oskrbnikov živalskih vrtov o samozadovoljevanju primatov. Podatke so nato preslikali na evolucijska drevesa primatov in razkrili, kako je dejavnost segala nazaj skozi čas.


Ekipa znanstvenikov tako v publikaciji Proceedings of the Royal Society B opisuje, kako se je masturbacija zdela pogosta pri primatih vseh spolov in starosti. Toda zakaj se je razvila pred več kot 40 milijoni let, je manj jasno. Zgodovinsko gledano so biološke študije zanemarjale samice, kar je avtorjem dalo malo dobrih podatkov. Za samce pa obstajajo vsaj namigi.


Vir: Unsplash

Analize znanstvenikov so podprle idejo, da moška masturbacija povečuje možnosti za zanositev partnerke. Na primer, samec nizkega ranga se lahko samozadovoljuje ravno toliko, da poveča vzburjenost pred seksom, kar pomeni, da hitreje oplodijo svojo partnerko – in preden ima močan tekmec možnost, da jih prežene in pokvari zabavo. Masturbacija bi lahko tudi pomagala samcem, da izločijo staro spermo, tako da bi imeli svežo, bolj konkurenčno spermo za seks (oploditev). To pa ni bil edini očitni razlog. Raziskovalci so še ugotovili, da se je moška masturbacija pri primatih povečala v skladu s stopnjo spolno prenosljivih okužb. Ena od razlag bi lahko bila, da masturbacija po spolnem odnosu pomaga pri izpiranju genitalnega trakta, kar zmanjša tveganje za nastanek okužbe.


Brindlova je še dejala, da je potrebnih več podatkov, da bi ugotovili evolucijska gonila za masturbacijo pri ženskah. Ena od idej je, da masturbacija pred seksom samicam primatov omogoča določen vpliv na to, kateri samec jih oplodi: s tem, ko je nožnica manj kisla, postane bolj gostoljubna za spermo izbranega partnerja.


»To je tako običajno vedenje v živalskem kraljestvu, da se mi zdi popolnoma neverjetno, da tega še nihče ni raziskoval,« je dejal Brindle. »Za ljudi, ki mislijo, da je samozadovoljevanje napačno ali na nek način nenaravno, je to popolnoma naravno vedenje. To je del našega zdravega repertoarja spolnega vedenja.«


S. S.

bottom of page