top of page

Maja v sporu med Izraelom in Palestino ugasnila številna življenja

Že vse od začetka maja - od svetovnega dneva svobode medijev - poteka donatorska kampanja Za obSTAnek, namenjena zbiranju sredstev za že nekaj časa finančno podhranjeno Slovensko tiskovno agencijo (STA). Kmalu je na gladino prišla tudi novica o požigu umetniškega dela feministke Katharine Cibulke - vezenega napisa na pročelju Palače Cukrarna: "Dokler bo upanje, ki ga širimo, močnejše od strahu, s katerim se soočamo, bom feminist_ka." Gibanje Za pitno vodo pa je zbralo dovolj podpisov za referendum o noveli zakona o vodah, ki bo potekal 11. julija. Na terenu so stekla glavna gradbena dela za novo železniško povezavo med Divačo in Koprom, spor med Izraelom in Palestino pa je zahteval več kot 250 življenj.


Začela se je kampanja #zaobSTAnek


Ob svetovnem dnevu svobode medijev je Društvo novinarjev Slovenije (DNS) s prijatelji STA začelo z donatorsko kampanjo Za obSTAnek, s katero zbira sredstva za že nekaj časa finančno podhranjeno (STA). Negotovosti, s katerimi se sooča STA zaradi odločitve aktualne vlade, ki je zaustavila financiranje te javne službe, ne ogrožajo samo strokovno in neodvisno delo novinarjev na STA, temveč tudi delo novinarjev v Sloveniji na splošno. Slovenska tiskovna agencija je namreč ključni servis, ki ga mediji (ki so tudi naročniki agencije) uporabljajo na dnevni ravni. Še več o tem pa lahko prebereš na spletni strani kampanje. STA pa seveda ni edini medij, ki ga (posredno) ovira ta vlada ... Ministrstvo za kulturo je konec maja objavilo tudi rezultate razpisa za pomoč medijem, ki so več medijev izključili (med njimi tudi Radio Študent, Delo, Dnevnik, Mladina ...), vključili pa so številne medije, ki so zelo problematični s stališča spoštovanja novinarskih profesionalnih in etičnih standardov (npr. Nova24tv.si).

Ustvari svoj slogan na zaobstanek.si!

Referendum o noveli zakona o vodah v začetku julija


Gibanje Za pitno vodo je v drugi polovici maja prineslo skoraj 50.000 overjenih podpisov volivcev v Državni zbor (DZ), ki je moral v skladu z zakonodajo razpisati referendum v sedmih dneh po vložitvi zahteve. Tako so začela teči volilna opravila za izvedbo referenduma o noveli zakona o vodah. Potekal bo 11. julija, njegovi pobudniki pa opozarjajo, da novela širi možnost posegov na vodna priobalna zemljišča. Po besedah pobudnikov referenduma je podpise zbiralo skoraj 200 prostovoljcev po vsej državi.


Uničeno umetniško delo feministke, ki je pozivalo k upanju


Konec aprila so na pročelju Palače Cukrarna izobesili vezen napis: "Dokler bo upanje, ki ga širimo, močnejše od strahu, s katerim se soočamo, bom feminist_ka." Gre za umetniško delo Katharine Cibulke in je del serije podobnih instalacij, ki opozarjajo na neenakosti v družbi, vezane na spol. Instalacija v Ljubljani pa je že 4. maja doživela klavern konec. Vandali so jo namreč zažgali. Cibulka je ob dogodku med drugim dejala, da se ljudje, ki za svojo jezo, frustracije in nelagodje ne najdejo besed, zatečejo v nasilje, tokrat nad javno umetnino. Dodala je še, da, čeprav se umetniško delo lahko uniči, ni mogoče uničiti prepričanja v njegovo moč združevanja in spodbujanja ljudi.

Foto: Matej Simič; instalacija Katharine Cibulke pred požigom

Spor med Izraelom in Palestino je zahteval več kot 250 življenj


V začetku maja so svet pretresle novice o grozljivem izraelsko-palestinskem sporu. Jeruzalem je doživel najhujši nemir v zadnjih letih, na stotine palestinskih protestnikov je bilo ranjenih v spopadih z izraelsko policijo. Več kot 20 ljudi je bilo ubitih v Gazi po spopadih med militanti in Izraelom, nasilje se je razširilo na okupirani Zahodni breg, arabske skupnosti znotraj Izraela pa so organizirale demonstracije. Po enajstih dneh medsebojnega obstreljevanja, ki je zahtevalo več kot 250 življenj (večino na območju Gaze), je 21. maja začelo veljati premirje med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. Izraelsko-palestinski spor je zelo težko povzeti v le nekaj povedih, velja pa omeniti veliko (vojaško) šibkost Palestine v primerjavi z Izraelom ter politične interese, ki so znova zahtevali življenja. Ob tem se seveda ne moremo izogniti izobešanju izraelske zastave na poslopju vlade (poleg slovenske in evropske). To naj bi storili v znak solidarnosti z Izraelom, in to medtem, ko so posledice in izgubljena življenja na nasprotni strani tega prepira bila, milo rečeno, izredno neproporcionalna. Za podrobnejše informacije, poglej spodnji video.


Ob začetku gradbenih del za drugi tir izgleda, da drame še dolgo ne bo konec


Po približno četrt stoletja načrtovanja in mučkanja okoli projekta drugi tir, so na terenu stekla glavna gradbena dela za novo železniško povezavo med Divačo in Koprom. Gre nekaj manj kot milijardo evrov vreden projekt, na katerega čakamo že več kot dve desetletji, pač za neskončen skupek različnih mnenj, debat in trenj. Gradilo ga bo podjetje Kolektor CPG v sodelovanju s turškima podjetjema Yapi Merkezi in Özaltin. Sredi maja je DZ obravnaval tudi novelo zakona o drugem tiru, s katero je del opozicije želel iz projekta izločiti tuj kapital. Vendar jim to ni uspelo. Na ministrstvu za infrastrukturo in koalicijski poslanci so izpostavljali prednosti, ki naj bi jih projektu prineslo sodelovanje zalednih držav. Opozicija pa je opozarjala, da bi predlagano sodelovanje Madžarske projekt podražilo za kar 300 milijonov evrov.


Sporoči nam nam, kako se ti zdi naša nova rubrika mesečnih pet? Vesele bomo tvojih predlogov, pripomb in/ali pohval!




Vaše starejše sestre

bottom of page