top of page

April zaznamovale stiske študentov in skorajšnji strelski pohod

Z aprilskim vremenom so prišla tudi razburkana morja na področju dogajanja v Sloveniji in po svetu. Na dan so (končno) pricurljale stiske študentov in zaskrbljujoči podatki NIJZ, ki razkrivajo, da je kar 89 odstotkov študentov depresivnih, vsak četrti študent pa že razmišlja o samomoru. V spominu nam bo verjetno ostal tudi prvi skorajšnji strelski pohod v slovenski šoli - po vzorcu takšnih, o katerih smo večinoma slišali iz ZDA. Derek Chauvin - tisti policist, ki je med aretacijo več kot devet minut klečal na vratu Georgea Floyda in ga zadušil, je bil spoznan za krivega za njegov umor. Moskovsko generalno tožilstvo je 24. aprila odredilo začasno prepoved aktivnosti regionalne politične mreže ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, kmalu zatem pa se je mreža razpustila. Navalni je zaradi slabega zdravstvenega stanja v življenski nevarnosti. V njegovo podporo so se zvrstili številni protesti. Nabor aprilskih pet smo vendarle zaključile nekoliko bolj vedro - ta mesec smo namreč obeležile prvo obletnico obstoja Big Sister.


Na gladino končno privrele tudi stiske študentov


Številni študenti so med epidemijo začutili veliko finančno in osebno stisko, vse to pa lahko vodi tudi v depresijo. Dolgo niso dvignili glasu, predvsem zato, ker se zavedajo, da je šola na daljavo za osnovnošolce in dijake še večji problem. Vendar so podatki NIJZ razkrili, da je kar 89 odstotkov študentov depresivnih in anksioznih, več je zlorab alkohola in psihoaktivnih snovi. Poleg tega vsak četrti študent že razmišlja o samomoru. Razen nadomestila, ki je v celotnem obdobju koronakrize znašal skupno 300 evrov, imajo občutek, da je država nanje pozabila. Seveda gre za temo, ki ima številne obraze, kot smo tudi starejše sestre orisale v pogovoru s Špelo Hojnik. Seveda pa se koronakriza odraža predvsem na otrocih in mladostnikih, ne samo zaradi izobraževanja na daljavo, ampak tudi zaradi družbenih dejavnikov, kot so na primer napeti družinski odnosi in izolacija od sovrstnikov.

Vir: Pexels

Slovenska policija in ameriški varnostni organi preprečili strelski pohod


Konec aprila je na dan privrela novica, da naj bi srednješolec iz okolice Kranja načrtoval strelski pohod v šoli, podoben tistim, ki so se že večkrat zgodili v ZDA. Srednješolec naj bi sicer imel težave v šoli. Na spletni strani policije so zapisali, da je osumljenec orožje in strelivo v vrednosti 5.000 evrov naročil prek temnega spleta (darkneta), njegov motiv pa je bilo maščevanje. Njegovo aktivnost na darknetu naj bi sicer zaznali ameriški varnostni organi in o tem obvestili slovensko policijo.


Derek Chauvin spoznan za krivega za umor Georgea Floyda


Konec aprila je porota v ameriškem Minneapolisu spoznala policista Dereka Chauvina krivega za umor Georgea Floyda. Policist je med aretacijo več kot devet minut klečal na Floydovem vratu in ga zadušil. Množica je obsodbo policista glasno pozdravila. Kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez pa je na svojem Instagram profilu dejala, da se končno nekaj dogaja, vendar nima občutka, da je to pravičnost. Ob tem se je nanašala tudi na proteste Black Lives Matter, ki so lansko poletje potekali po vsem svetu. "Da je morala družina izgubiti sina, brata in očeta; da je najstnica morala snemati in objaviti umor, da so se morali milijoni po državi organizirati in korakati samo zato, da bi Georgea Floyda videli in cenili, ni pravičnost. In ta sodba ne nadomešča spremembe politike," je dejala Ocasio-Cortezova.


Regionalna mreža Navalnega se je razpustila, njemu pa so šteti dnevi


Moskovsko generalno tožilstvo je 24. aprila odredilo začasno prepoved aktivnosti regionalne politične mreže ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Tožilstvo je odločilo, da morajo prekiniti določene aktivnosti, kot so organizacija shodov, sodelovanje na volitvah, poraba denarja z računov organizacij in objava materialov na spletu v imenu organizacij. Kmalu zatem se je mreža tudi razpustila. Navalni je lani preživel zastrupitev z živčnim strupom, zdaj pa prestaja zaporno kazen v kazenski koloniji vzhodno od Moskve, ki ga je doletela v povezavi s starimi obtožbami goljufije. Ker mu v zaporu niso zagotovili ustreznega zdravljenja, je konec marca začel gladovno stavkati, vendar je po treh tednih stavko prekinil. Konec aprila so člani Navalnove ekipe opozorili, da se je njegovo zdravstveno zelo poslabšalo in da so mu šteti dnevi. V njegovo podporo so se zvrstili številni protesti.


Starejše sestre smo praznovale prvo obletnico


Pred enim letom smo postavile spletno stran Big Sister, ki smo jo posvetile tematikam, s katerimi želimo razbijati tabuje, pomagati ljudem, da spregovorijo o temah, o katerih se premalo govori ne samo v Sloveniji, ampak po celem svetu, in tematike, ki so premalo zastopane v tradicionalnih medijih. V prvem zaprtju zaradi koronavirusa, smo končno uresničile to željo, ki se nam je porodila že pred parimi leti, pa zanjo nikoli ni bilo časa. Zbrale smo nekaj zgodb, ki so po našem mnenju pustile prav poseben pečat.


Sporoči nam, kako se ti zdi naša nova rubrika mesečnih pet? Vesele bomo tvojih predlogov, pripomb in/ali pohval!


Vaše starejše sestre


bottom of page