top of page

Januarski direndaj

Pravica do splava na Poljskem med najbolj omejenimi v EU

Od konca januarja je na Poljskem splav dovoljen samo v primeru ogroženosti življenja in zdravja matere ter v primeru utemeljenega suma, da je nosečnost posledica incesta ali posilstva. Objava te odločitve v uradnem listu je znova sprožila proteste, ki jih je vlada skušala zatreti s pomočjo policije. Tako bo pravica do splava na Poljskem med najbolj omejenimi v Evropski uniji, sicer pa je že pred sprejemom omenjene odločitve, bila ta pravica v državi zelo omejena. Če se sprašujete, kako je do tega prišlo, si lahko več preberete tudi v našem prispevku SPLAV, 1. DEL: Posledice splava in posledice (tako ali drugače) prisilne donositve in v naši Instagram objavi.

Vir: Pexels

Molov prevzem nekdanje tovarne Rog pospremili protesti

Mesta občina Ljubljana je 19. januarja prevzela posest nad nekdanjo tovarno Rog, kjer delujejo pripadniki avtonomne skupnosti. Prevzem so pospremili protestniki, kasneje v tednu pa se je okoli 500 nasprotnikov rušitve Roga svoje udeležilo še protestnega shoda. Navedbe Mola, da je bil objekt nekdanje tovarne Rog ob prevzemu prazen, so uporabniki Roga označili za laž. Poudarili so, da niso bili obveščeni o začetku del. Skupnost Avtonomne tovarne Rog je izpostavila, da je ob prihodu Mola tam spalo najmanj deset ljudi. Dodali so, da lahko zasežene predmete prevzamejo na Snagi, vendar pod pogojem, da se odpovedo tožbam proti Molu, polega tega pa so nekateri predmeti tudi poškodovani. Nestrinjanje z dogajanjem in podporo uporabnikom Roga so podporo izrazile številne organizacije in posamezniki.


Napad na ameriški Kapitol, Bidnova zaprisega in Trumpovi zadnji dnevi na položaju predsednika ZDA

Že na začetku letošnjega leta je prišlo do napada na ameriški Kapitol. Podporniki bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa so v začetku meseca januarja, ko bi moral ameriški kongres formalno potrditi zmago novega predsednika Joeja Bidna, vdrli v poslopje kongresa. Pred njim je na položaj podpredsednice prisegla Kamala Harris, zdaj prva temnopolta podpredsednica ZDA. Trump je novi vladi zaželel srečo, svoj zadnji dan pa je izkoristil za pomilostitev 73 ljudi, med drugimi tudi svojega nekdanjega političnega stratega Steva Bannona. Že 8. januarja pa je Twitter dokončno zaprl Trumov račun zaradi tveganja nadaljnjega spodbujanja nasilja.

Vir: Pexels

Radio Študent - biti ali ne biti

Novoizvoljeni študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) je na zasedanju 30. decembra odločal o proračunu za letošnje leto. V tem proračunu naj ne bi bilo več postavke za financiranje Radia Študent. Podpora radiu, po besedah Zavoda Radia Študent, pada že skoraj desetletje. Konec januarja so se študentski poslanci vendarle odločili, da bodo radiu namenili 64.000 evrov. Sklenili so, da je predlog primeren za drugo obravnavo. Uprava in uredništvo Radia Študent sta ob tem sporočila, da obsega omenjeni znesek približno polovico od minimalnih 120.000 evrov, ki bi bili potrebni, da bi radio ohranil trenutni obseg delovanja. Za ŠOU je v tem letu predvidenih 2,9 milijona evrov.


Cepivo proti Covid-19 ni bav bav

Približno polovica Slovencev je še vedno zaskrbljenih glede cepljenja proti covid-19. Cepivo lahko po besedah znanstvenikov in infektologov povzroči le blage stranske učinke, na primer bolečino, pordelost ali oteklina na mestu vboda, povišano telesno temperaturo, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah, mrzlico, bolečine v sklepih. Dolgotrajnih stranskih učinkov naj ne bi bilo. Številni se pri tem sprašujejo, ali so cepiva res varna, glede na to, da so jih tako hitro razvili. A tako cepivo za koronavirus kot tudi vse druge vrste cepiv morajo iti skozi enake točno določene procese, za kar poskrbijo ustrezne institucije.


Sporoči nam, kako se ti zdi naša nova rubrika mesečnih pet? Vesele bomo tvojih komentarjev, pripomb in/ali pohval!


Vaše starejše sestre




bottom of page