top of page

Kratek, a pester februar

Najkrajši mesec v letu je bil ne glede na njegovo dolžino precej pester. Koalicija KUL, s Karlom Erjavcem na čelu, je (ponovno) vložila nezaupnico premieru Janezu Janši, vendar ji njegova odstavitev ni uspela. Po razkritju Mie Srbinac glede psihičnega in fizičnega nadlegovanja na AGRFT je inštitut 8. marec v DZ vložil pobudo za zbiranje podpisov državljanov v podporo predlogu redefinicije kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja po modelu "ja pomeni ja". Nasin rover Perseverance je uspešno pristal na Marsu in začel iskati znamenja življenja v kraterju Jezero. Velik del ZDA je zajelo hudo zimsko neurje, ki je terjalo tudi življenja, najhuje pa je prizadelo Teksas, kjer je prišlo do obsežnih izpadov elektrike. V Mjanmaru so potekali množični protesti proti nasilni vojaški hunti. Protestniki zahtevajo odhod hunte in izpustitev zaprte civilne voditeljice Aung San Suu Kyi.


Pobuda za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva - "ja pomeni ja"


Igralka Mia Skrbinac je razkrila, da jo je fizično in psihično nadlegoval profesor na AGRFT. Dekan fakultete Tomaž Gubenšek je zagotovil, da bodo igralkini prijavi sledili ustrezni postopki. Obtožbi o nadlegovanju je sledilo veliko ogorčenje javnosti, Inštitut 8. marec pa se je odzval z vlogo pobude za zbiranje 5000 podpisov državljanov v podporo predlogu redefinicije kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja po modelu "ja pomeni ja". Podpise še vedno zbirajo, objavili so tudi podrobna navodila za oddajo veljavnega podpisa. Manjka jim še samo 585 overjenih podpisov. Temo bomo spremljali tudi v marcu.

Vir: Pexels

Opozicijskim strankam, združenim v KUL, ni uspelo odstaviti Janše


Opozicijskim strankam, ki so združene v koalicijo KUL, s Karlom Erjavcem na čelu ni uspelo zbrati 46 glasov za izglasovanje nezaupnice vladi Janeza Janše. Koaliciji KUL tako ni uspelo odstaviti premiera Janeza Janše. Erjavca je na tajnem glasovanju podprlo 40 poslancev, sedem poslancev pa je glasovalo proti. Konstruktivno nezaupnico je predlagalo 11 poslancev iz opozicijskih poslanskih skupin LMŠ, SD, Levice, DeSUS in SAB. Predlagatelji nezaupnice so vladi med drugim očitali neobvladovanje epidemije koronavirusa, obsežno zadolževanje in sporne kadrovske menjave, izrazili so tudi nezadovoljstvo z ukrepi na področju mladih, izobraževanja in športa. Janša pa je ocenil, da predlagatelji nezaupnice zapravljajo čas in denar davkoplačevalcev.


Nasin rover Perseverance pristal na Marsu in začel iskati znamenja življenja


Rover Perseverance (oz. Vztrajnost) je uspešno pristal na planetu Mars v kraterju, ki so ga poimenovali Jezero po istoimenskem kraju v Bosni in Hercegovini. Že nekaj sekund po pristanku je poslal prve posnetke z Marsa. Nasa je omenjeni rover izstrelila pred skoraj sedmimi meseci z izstrelišča v Cape Canaveralu. Po kraterju Jezero, ki naj bi bil ostanek nekdanje rečne delte, se bo pomikal na jedrski pogon in iskal znamenja življenja. Znanstveniki ocenjujejo, da bi pred kakšnimi tremi ali štirimi milijardami let na Marsu lahko cvetelo življenje. Pristajanje roverja Vztrajnost si lahko ogledate tudi na Nasinem dokumentarnem filmu:


Hudo zimsko neurje v ZDA


Velik del ZDA je zajelo hudo zimsko neurje. Zaradi snega, ledu in mraza je v ZDA v zadnjih dneh umrlo najmanj 30 ljudi. Na jugu države, predvsem v Teksasu, je prišlo tudi do obsežnih izpadov elektrike. V tej zvezni državi se soočajo še z računi za elektriko po več tisoč dolarjev na gospodinjstvo. Električno omrežje v Teksasu je povsem privatizirano in ločeno od drugih zveznih držav. Po socialnih omrežjih se je razširila tudi toplina prebivalcev Teksasa, ki so reševali premražene morske želve in jih vozili na toplo v konvencijski center turističnega kraja South Padre Island.


Protestniki v Mjanmaru so se pripravljeni soočiti tudi smrtonosno silo vojske


V Mjanmaru so potekali množični protesti proti vojaški hunti. Naj bi šlo celo za največje proteste doslej. V več mestih po državi se je zbralo več deset tisoč ljudi, četudi so se morali soočiti z grožnjami vojske, da je pripravljena uporabiti tudi smrtonosno silo. Protesti v državi potekajo, odkar je vojska 1. februarja po desetletju demokracije z udarom prevzela oblast in prijela civilno voditeljico Aung San Suu Kyi. Protestniki zahtevajo odhod hunte in izpustitev omenjene civilne voditeljice. Mjanmarska vojska vztrajno stopnjuje uporabo sile in veča število političnih zapornikov. Po navedbah mjanmarskega združenja, ki skuša pomagati političnim zapornikom, so oblasti od udara prijele kar 640 ljudi. Varnostne sile uporabljajo vodne topove in gumijaste ter včasih celo prave naboje. Vojska tudi močno omejuje dostop do interneta v državi.


Sporoči nam, kako se ti zdi naša nova rubrika mesečnih pet? Vesele bomo tvojih predlogov, pripomb in/ali pohval!


Vaše starejše sestre




bottom of page