top of page

KOMENTAR: Primer Roe proti Wade? – 'Oh ne, boks je resnično preveč nasilen'



Ali kdaj prebereš časopis?

-        Nimam veliko časa za to.

Torej praktično nimaš pojma, kaj se dogaja po svetu? In kljub temu si razprodala več kot pet milijonov CD-jev. Otroci poslušajo tvoja neokusna besedila: "Želiš vedeti, kdo sem? Vse ti bo razkrila moja torbica z ličili." Vplivaš na celotno generacijo otrok, ki pa ne bo vedela, kako uporabiti svoje možgane ali pa kako voliti predsednika države. Generacijo, ki se ne bo spominjala pomena primera Roe proti Wade.

-        Oh, boksa resnično ne podpiram. Menim, da je veliko preveč nasilen.

 … In potem se TV voditeljici ... praktično ... no, odpelje.

Izsek iz filma, ki je luč dneva ugledal pred 17. leti. Pred 17. leti, dame! Tašča, da te kap oz. v originalu Monster in Law je morda res satirična romantična komedija, ki v osnovi prikazuje odnos med (bodočo) taščo in snaho. Vendar pa je zaradi tega kratkega izseka, namenjenega pretežno zabavi publike, aktualna tudi danes.


A pustimo tokrat ob strani prikaz žensk na srebrnih ekranih, sicer vselej aktualno temo v sodobnem času. In pustimo ob strani tudi vse ostale napake filma. Osredotočimo se na Roe proti Wade. Sodni primer, ki je leta 1973 postal pomemben mejnik za pravice žensk v Združenih državah.

Vir: Tašča, da te kap

V izpostavljenem delu filma prizorišče zavzameta Jane Fonda (v vlogi Viole Fields) in le 16-letna pevka, ki pravi, da ne podpira primera Roe proti Wade, saj da je boks preveč nasilen. In to prav na poudarek novinarke, da mnenja mladih usmerjajo neizobražene in ignorantske osebe. Vplivneži, ki iz otrok ustvarjajo generacijo, ki ne bo poznala pomembnih mejnikov ameriške zgodovine, ki ne bo znala razmišljati s svojo glavo.


Kaj znano? Kdo vse bi lahko povedal, kaj natančno pomeni primer Roe proti Wade?


Kot da bi napovedovali prihodnost. Otroci so zdaj odrasli v odrasle ignorantske bedake. Ki so razveljavili revolucionarno sodbo Vrhovnega sodišča. To je skoraj pol stoletja nazaj odločilo, da bo svobodno izbiro do nadaljevanja ali prekinitve nosečnosti ščitila ameriška ustava. Posledice pa … katastrofalne.


Pravice žensk v ZDA so se z razveljavitvijo sodbe drastično zmanjšale. Številne zvezne države so umetno prekinitev nosečnosti omejile z rigoroznimi pravili, ponekod so nad posameznike, ki so ženskam kljub spremembi še vedno nudili možnost splava, poslale t. i. lovce na glave.


Norma McCorvey, bolj znana pod psevdonimom "Jane Roe", je leta 1973 s tožbo proti teksaškemu okrožju na zveznem vrhovnem sodišču Američankam po vsem ozemlju ZDA priborila pravico do splava. McCorveyjeva je namreč na vrhovnem sodišču izpodbijala teksaško zakonodajo, ki je določala, da je splav, razen ko je ogroženo življenje nosečnice, neustaven. Od kje pa ime Wade? Gre za državnega tožilca Henryja Wada, ki je branil zakonodajo proti splavu.

Morda so se informacije zdaj začele počasi deliti. Tudi mediji so širše poročali o ameriškem gromozanskem koraku nazaj v razvoju. A kaj, ko je interes javnosti prišel … no, na nek način zagotovo prepozno.


Pa za nazadovanje niso nujno krivi le influencerji, družbena omrežja, dezinformacije in zabavna vsebina. Zagotovo je tu kriva tudi kultura, v kateri odločitve še vedno sprejema le ena skupina ljudi. Ta je običajno (a seveda ne vedno) sestavljena iz moške populacije, belcev v svojih srednjih letih starosti. Smo se jim pripravljeni postaviti po robu?


Z uživanjem v zabavnih, lahkotnih, a ne preveč intelektualnih vsebinah ni nič narobe, a tako za nas, kot tudi družbo in tudi celoten svet je zelo pomembno, če včasih poprimemo tudi po čem vsaj nekoliko bolj intelektualnem. Saj ni treba, da so to težka znanstvena gradiva, a koliko nas stane, če vsaj vemo, kaj se trenutno dogaja okoli nas po svetu?


Se zavedamo, kakšen vpliv imamo kot posameznik, kot eden od gradnikov naše družbe? Naš interes je za stvari, za katere je potreben nekoliko večji miselni napor, veliko prenizek. Informacije nas utrujajo, a podobno kot pri fizičnem treningu ... treba je začeti počasi in nabrati kondicijo. (Začnete lahko na primer z našim kratkim tedenskim povzetkom dogajanja – Tedenskih(s)pet). In s pravo željo bomo hitro ujeli tudi ritem miselnega napora, s tem pa bomo lahko le rastli.


Zato še enkrat vprašanje ... Ali kdaj odprete novice?

M. P.

bottom of page