top of page

Trije enostavni in slastni recepti za kavne napitke

Obožujem kavo. Zame res ni lepšega, kot umirjen deževni dan, ki ga preživim ob oknu, z mačko, ki mirno spi zraven mene, v roki imam kavo, pred seboj pa kak dober film ali zanimivo knjigo. Vsak rad kavo pripravi po svoje, večina, ki jih poznam, smo nekoliko specifični, vsaj ko pride do naše najljubše priprave tega opojnega napitka.


Vendar zadnje dni sem eksperimentirala z različnimi kavnimi recepti (v peki nisem kaj prida, tole pa je reeees enostavno). Najljubše sem zbrala spodaj. Aja, še to, sama najraje pijem kavo z brezglutenskim (ker imam celiakijo) ovsenim napitkom, recepte, ki sem jih nabrala, pa lahko pripraviš s katerim koli rastlinskim napitkom ali pa z navadnim mlekom - kakor ti srce poželi. Upam, da boš uživala ob srkanju teh kavnih napitkov! Če katerega od opisanih receptov preizkusiš, pa sporoči, kako se ti je zdel!

Vir: Pexels

Tiramisu kava

Sestavine:

Kepica kremastega kavnega sladoleda

Naribana temna čokolada

Zdrobljeni piškoti

Skodelica kave (če najdeš kavo s pridihom čokolade in/ali lešnika, še toliko bolje)


Postopek:

Najprej moraš skuhati kavo. V kozarec, v katerem jo boš postregla daj kepico (ali več) kavnega sladoleda, v katerega si prej vmešala naribano temno čokolado. Mešanico sladoleda in čokolade nato prelij vročo kavo in po vrhu potresi zdrobljene piškote. Postrezi (oz. zmaži) takoj!


Enostavna kava z javorjevim sirupom

Sestavine:

Žlička (ali več) javorjevega sirupa

Skodelica tvoje najljubše kave

Mleko ali rastlinski napitek po želji


Postopek:

Seveda je tudi to kavico preprosto pripraviti, bo pa zagotovo popestrila tvoj kavni vsakdan. Najprej moraš, seveda, skuhati svojo najljubšo kavo. Nato dodaj mleko (ali rastlinski napitek) po okusu in, ko je pripravljena kombinacija še topla, vanj vmešaj še javorjev sirup. Če uporabiš rastlinski napitek ti priporočam previdnost pri odmerjaju javorjevega sirupa, da ne bo tvoja kreacija preveč sladka.


Kava z belo čokolado in meto

Sestavine:

2 jedilni žlici koščkov bele čokolade

1/4 čajne žličke ekstrakta poprove mete

Skodelica tvoje najljubše kave

Sladka smetana (lahko tudi rastlinska) za v kavo

Stepena sladka smetana (lahko tudi rastlinska) za na vrh


Postopek:

Skuhaj kavo in še vročo nalij v skodelico, nato ji pa dodaj koščke bele čokolade. Mešaj napitek, dokler se koščki ne raztopijo. Nato vanjo vlij še nekaj sladke smetane (po okusu) ni vmešaj še ekstrakt poprove mete. Če želiš, lahko napitek okrasiš tudi s stepeno smetano!


M. L.


Commentaires


bottom of page