top of page

Raziskave kažejo, da mačke pozitivno vplivajo na zdravje in srečo

Čeprav kosmate kepice ljubezni morda niso najboljše za dobrobit pohištva in za vse ostale reči, ki jih je mogoče vreči iz mize ali politi s kozarcem vode, pa lahko prispevajo k našemu fizičnemu in duševnemu zdravju.

Vir: Pexels

Eno cartanje mucke na dan, odžene zdravnika stran!

Sodeč po avstralski raziskavi, imajo lastniki mačk boljše psihično zdravje kot ljudje brez hišnih ljubljenčkov. Anketiranci so ocenili, da se počutijo bolj srečne, bolj samozavestne in manj živčne ter da bolje spijo. Lažje se soočajo s težavami v življenju.


Mačke nas lahko s svojimi norčijami, ki kljubujejo gravitaciji, spravijo tudi iz slabe volje. V eni raziskavi so ljudje z mačkami poročali, da imajo manj negativnih čustev in občutkov osamljenosti, kot ljudje brez mačk. Pravzaprav so bili samski z mačkami slabe volje manj pogosto kot ljudje z mačko in partnerjem. Mačka je zlato. Mačka je ljubezen.


Tudi internetne mačke nam lahko polepšajo dan. Ljudje, ki gledajo videoposnetke, polne mačjih norčij, na spletu, pravijo, da po ogledu občutijo manj negativnih čustev (manj tesnobe, jeze in žalosti) in več pozitivnih občutkov (več upanja, sreče in zadovoljstva). Res je, da ni fino, če zaradi gledanja mačjih videjev odlašaš z obveznostmi. Vendar raziskave kažejo, da nam gledanje mačk, kako jezijo svoje lastnike ali neuspešno skakajo iz ene površine na drugo, pomaga, da se počutimo manj izčrpane in dobimo nazaj energijo, ki jo potrebujemo za naslednji dan.


V eni študiji je raziskovalec spremljal 24 ljudi, ki so pravkar dobili mačko. Z njimi je opravil več anket - v enem ali dveh dneh po tem, ko so mačko pripeljali domov, nato pa večkrat v naslednjih 10 mesecih. Po enem mesecu so imeli ljudje manj zdravstvenih težav, kot so glavoboli, bolečine v hrbtu in prehladi – čeprav se je (v povprečju) zdelo, da so te koristi sčasoma zbledele. Avtor raziskave sklepa, da je možno, da ljudje, ki vzpostavijo dober odnos s svojo mačko, še naprej vidijo koristi, ljudje, ki jim to ne uspe, pa več ne čutijo teh koristi.



Mijav proti stresu

Raziskave potrjujejo, da lahko hišni ljubljenčki ublažijo reaktivnost na akutni stres in zmanjšajo zaznavanje stresa. Raziskovalci so na primeru 120 parov opazovali, kako se odzivajo na stres – in ali jim mačke pomagajo pri premostitvi stresa. Ljudje so bili priključeni na merilnike srčnega utripa in krvnega tlaka skozi vrsto stresnih nalog. Medtem so ljudje, ki so naloge izvajali, sedeli v sobi sami ali s svojim hišnim ljubljenčkom, ki je romal naokoli ali s svojim partnerjem (ki bi lahko ponudil moralno podporo) ali pa s hišnim ljubljenčkom in s svojim partnerjem.


Pred izvajanjem stresne naloge, so imeli lastniki mačk nižji srčni utrip in krvni tlak v mirovanju kot ljudje, ki niso imeli hišnih ljubljenčkov. Tudi med nalogami so se lastniki mačk odrezali bolje. Pogosteje so se počutili izzvane kot ogrožene, njihov srčni utrip in krvni tlak sta bila nižja, naredili so celo manj matematičnih napak. Od vseh različnih scenarijev so bili lastniki mačk videti najbolj umirjeni in naredili najmanj napak, ko je bila njihova mačka prisotna. Nasploh so lastniki mačk tudi fiziološko hitreje okrevali.


Mačke te ne bodo obsojale zaradi slabih matematičnih veščin, tudi same se ne bodo počutile preveč vznemirjene, ko si vznemirjena ti. Tako so mačke v številnih primerih bolj pomirjujoče kot tvoja "boljša" polovica. ;)

Vir: Pexels

Mačke in odnosi

Lastniki mačk so bolj družbeno senzitivni, bolj zaupajo drugim ljudem in imajo bolj radi druge ljudi kot ljudje, ki nimajo hišnih ljubljenčkov, kažejo raziskave. Če se imaš za "mačjo osebo", je bolj verjetno, da boš drugim ljudem bolj všeč, kot nekdo, ki ni niti "mačja" niti "pasja oseba" (oz. kombinacija). Res, splača se imeti in crkljati in vzljubiti mijakajoče nerode.


"Višje stopnje navezanosti na pse in mačke pri mladostnikih lahko izboljšajo njihovo kakovost življenja in izboljšajo komunikacijo s starši in najboljšimi prijatelji. To naj bi, po izsledkih raziskovalcev, bilo povezano z dejavnostmi, ki so povezane s skrbjo za živali (pse in mačke). Največ koristi za zdravje pri interakcijah med človekom in živalmi občutijo tisti, ki imajo pomembno vlogo pri skrbi za hišnega ljubljenčka in so nanj močno navezani. Navezanost na hišne ljubljenčke vpliva na fizično, psihično in socialno komponento počutja mladostnika.


M. L.

bottom of page