top of page

Tedenskih (s)pet, 30. 7. - 6. 8.

Suša se nadaljuje, Napetosti kar ni konec. V minulem tednu jo je zanetila predvsem predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi z obiskom Tajvana. Te zanima zakaj? Beri naprej!


Obljubimo, da ti vse to rata prebrat v par minutkah, če se ti pod poletnim soncem enostavno ne ljubi (in če je koktejl že malo prijel) pa lahko vse, kar je ključno, preletiš v največ dveh minutkah.


Ameriška kongresnica z obiskom Tajvana stopila Kitajski na rep

Ključno: Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je obiskala Tajvan in s tem močno razburila Kitajsko in povečala napetosti v regiji.


Podrobno: Pelosi je v torek prispela na Tajvan in sprožila ostre odzive Kitajske - ta namreč Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja. Pelosijeva je tajvanski predsednici Tsai Ing-wen zagotovila, da bodo ZDA vedno na strani Tajvana. Kitajska je ZDA obtožila kršenja kitajske ozemeljske celovitosti in spodkopavanja stabilnosti azijskega tihooceanskega območja. V četrtek se je na korak ameriške kongresnice odzvala z začetkom obsežnih vojaških vaj v morju blizu Tajvana (kar je Taipei označil kot kršitev tajvanskih teritorialnih voda in pravil ZN), ki vključujejo tudi uporabo pravega streliva dolgega dosega. Gre za najobsežnejše kitajske vojaške vaje od raketne krize leta 1995. Kitajske oblasti so med drugim sporočile tudi, da so uvedle sankcije proti Pelosi in njenim ožjim družinskim članom. Nekaj kitajskih raket naj bi priletelo tudi v japonsko gospodarsko cono, zaradi česar je Tokio protestiral (mimogrede, ameriška kongresnica je obiskala tudi Japonsko). V okviru azijske turneje pa se je Pelosi ustavila tudi v Južni Koreji in ponovno potrdila zavezanost ZDA jedrski razorožitvi Severne Koreje.


Tajvansko ministrstvo za obrambo je v soboto sporočilo, da v bližini otoka delujejo številna kitajska vojaška letala in ladje. Nekatera med njimi so prečkala neuradno sredinsko črto vzdolž Tajvanske ožine, ki ločuje celino in otok (obe strani jo sicer večinoma spoštujeta). Kitajska vojska je, po podatkih tajvanske vojske, v petek na območja okoli otoka poslala rekordno število vojaških letal in plovil - v Tajvanu sklepajo, da gre za “simulacijo napada na glavni tajvanski otok”. Tajvanska vojska je v odgovor na kitajske manevre angažirala letala, poslala opozorila po radiu in mobilizirala sisteme protiraketne obrambe, ki sledijo kitajskim vojaškim letalom.


Zanimivo: To pa ni bila edina odmevna reč, povezana z ZDA, ki se je dogajala minuli teden. Združene države so namreč likvidirale vodjo teroristične mreže Al Kaida Ajmana al Zavahirija - nekdanjega tesnega sodelavca Osame bin Ladna.


Suša se nadaljuje, vode primanjkuje

Ključno: Konca suše, ki je posledica večmesečnega padavinskega primanjkljaja, kljub minulim padavinam ni na vidiku. Pred nami je še en poletni mesec, ki v povprečju ne velja za posebej deževnega.


Podrobno: Glede na to, da je pred nami še en vroč mesec, upamo na obilnejše jesensko deževje. Padavine, ki so nas malce ohladile v zadnjih dneh, niso prinesle pravega olajšanja niti v energetiki niti pri oskrbi z vodo. Huda suša, že sedma v zadnjih 20 letih, je močno poškodovala številne kmetijske kulture. Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije predvideva, da bo škoda presegla zakonsko določeno mejo za opredelitev naravne nesreče oziroma 0,3 promila prihodkov državnega proračuna. Na območju Braslovč in Latkove vasi so v petek zaprli tri namakalne sisteme v hmeljiščih, saj so tamkajšnji vodni viri pod biološkim minimumom, zato je namakanje kmetijskih izdelkov prepovedano. Hidroelektrarna Solkan, ki je bila zaradi nizkega vodostaja Soče od 27. 7. zaustavljena (več o tem v prejšnjih Tedenskih (s)pet), pa je vendarle znova začela obratovati. Obratovanje agregatov elektrarne prilagajajo razpoložljivemu pretoku reke.


Zanimivo: Se kljub hudemu pomanjkanju vode res še vedno ne zavedamo, kako pomembno je, da ne onesnažujemo narave? V potoku Glinščica v Ljubljani so v ponedeljek zaznali pogin rib. Vzrok pogina še ni pojasnjen, naj pa bi iz smeri gradbišča okoli 100 metrov višje pritekala voda belkaste barve. Ob tem je Društvo za varstvo okolja Bled opozorilo, da se Sava Bohinjka duši v onesnaženju in razraslih algah, v bližnji ribogojnici pa so morali zaradi zastrupitve evtanazirati na tisoče rib.


Spremembe na področju dela in socialne varnosti v smeri preprečitve zlorab

Ključno: Ministrstvo za delo želi nagraditi zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti v smeri preprečitve zlorab (predvsem na področju vodenja evidenc o izrabi delovnega časa). Predlog zakona med drugim predvideva vzpostavitev informacijske podpore za elektronsko vodenje evidence o izrabi delovnega časa.


Podrobno: Ministrstvo za delo želi nagraditi zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti nadgraditi v smeri preprečitve zlorab. Na ministrstvu za delo so pojasnili, da nameravajo s tem predlogom preprečiti goljufije, kakršnim smo bili priča v podjetju Marinblu. Hkrati želijo narediti sistem sodobnejši in zmanjšati administrativno obremenitev delodajalcev. Kot je razvidno v predlogu, ki je objavljen na portalu E-uprava, med cilje novele spadajo jasnejša določitev razmerja, za katerega je treba voditi evidenco o izrabi delovnega časa, zagotovitev možnosti delavca, da se seznani s podatki iz evidence o izrabi delovnega časa, zagotovitev učinkovitejšega inšpekcijskega nadzora ter zagotovitev spoštovanja določb o delovnem času in zagotavljanju počitkov in odmorov.

Vir: Pexels

Trenutno veljavna zakonodaja v evidenci delovnega časa zahteva le podatek o številu opravljenih ur - ne pa tudi podatka o začetku in zaključku dnevnega delovnega časa. Brez podatka o začetku in zaključku dnevnega delovnega časa pa je pogosto onemogočeno nadziranje delovnega časa, odmorov in počitkov. Tako je izvedba inšpekcijskega nadzora otežena. Inšpektorat za delo ugotavlja tudi, da so evidence delovnega časa pri delodajalcih pogosto tudi prirejene. Predlog zakona predvideva vzpostavitev informacijske podpore za elektronsko vodenje evidence o izrabi delovnega časa in postavlja časovnico za to. Ravno ta del predloga pa je dvignil največ prahu. Na tem mestu ti predlagamo, da temo sama malce raziščeš in poslušaš argumente obeh strani. Začneš lahko na primer pri tem prispevku iz oddaje Odmevi (RTV Slovenija).


Zanimivo: V ponedeljek so na finančnem ministrstvu pripravili predlog novele zakona o dohodnini, predlagana je tudi posebna olajšava za mlade. Spet naj bi bile bolj obdavčene najvišje plače in najemnine. Spremembe naj bi državnemu proračunu prinesle dodatnih 90 milijonov evrov prilivov. Med drugim naj bi se splošna olajšava z letom 2023 zvišala na 5000 evrov, nato pa se bo zviševanje ustavilo. Meja za dodatno splošno olajšavo naj bi se zvišala na 15.000 evrov.


Porazen delež počrpanih evropskih sredstev za investicije v zdravstvu

Ključno: Delež počrpanih evropskih sredstev za investicije v zdravstvu je zelo nizek. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je poudaril, da je ključna naloga pospešitev črpanja.


Podrobno: Po besedah Aleša Šabedra (v. d. direktorja Urada RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu) je Sloveniji iz mehanizma React-EU zagotovljenih 116,5 milijona evrov, trenutno pa smo na štirih odstotkih počrpanih sredstev. Pri drugem pomembnem viru financiranja investicij v zdravstvu, kohezijskem skladu, je od skupno zagotovljenih 71 milijonov evrov trenutno počrpanih slabih 20 odstotkov. Šabeder je opozoril, da mora biti večina projektov zaključenih do konca leta 2023, sicer jih bo treba dofinancirati iz integralnega proračuna. Poleg zelo nizkega deleža počrpanih sredstev je problematična tudi precej nesorazmerna razdelitev sredstev med posameznimi javnimi zdravstvenimi zavodi. Na uradu RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu zdaj tako pripravljajo pravilnik z jasnimi kriteriji, po katerih se bodo postavljale prioritete, pa tudi odločevalsko komisijo, ki bo pregledala in ocenila vse prispele potrebe po investicijah.

Zanimivo: UKC Ljubljana mora do 15. avgusta pripravi načrt selitve med prenovo glavne stavbe. V teku je tudi revizija prenove, ki jo pregleduje tudi KPK. Ob tem so na ministrstvu poudarili, da če bi zaradi nepravilnosti energetsko sanacijo, ki je del prenove, zaustavili, bi s tem ustavili tudi črpanje evropskih sredstev.

Dragić se vrača v slovensko reprezentanco

Ključno: Slovenski košarkarski zvezdnik Goran Dragić se vrača v slovensko reprezentanco.

Podrobno: Dragić je prek Twitterja sporočil, da se vrača v slovensko reprezentanco, s katero je leta 2017 osvojil naslov evropskega prvaka. S soigralci bodo obrambo naslova začeli na letošnjem Evropskem prvenstvu v košarki, ki se bo začelo 1. septembra. Selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić je Dragića uvrstil na širši seznam igralcev za EP, na KZS pa so nedavno sporočili, da bodo na njegovo odločitev počakali do konca tedna.


Podrobno: Angleška ženska nogometna reprezentanca pa je prvič v zgodovini postala ženski evropski prvak, potem ko je v finalu 13. evropskega prvenstva na Wembleyju v Londonu po podaljšku premagala Nemčijo. Njihova zmaga je odprla tudi debato o razlikah med spoloma v tem športu, med drugim tudi o razlikah v plači. Kot so napisali na BBC, nogometaši na Otoku zaslužijo v povprečju vsaj stokrat več od nogometašic.


Spremljaj Tedenskih (s)pet - vse, kar moraš vedeti, da lahko (tudi ti) spreminjaš svet!


- Starejše sestre

bottom of page