top of page

Tedenskih (s)pet, 2. - 9. 7.

Minuli teden je bil buren in vroč! Upamo, da se hladiš nekje ob vodi, da dovolj piješ (!) in na plaži (ali v senčnem kotičku) uživaš ob dobrem romanu. Kakorkoli, vročino je v zadnjih dneh med drugim pospremila debata o zelenem prehodu - evropski poslanci so podprli opredelitev jedrske energije in plina kot prehodni zeleni dejavnosti. No, tokrat smo Tedenskih (s)pet začele z novico: ustavno sodišče odločilo, da prepoved posvajanja otrok istospolnim parom ni ustavna (UGH KONČNO). Vendar, draga bralka, to je šele začetek. Upamo, da uživaš v branju (tistega romana in Tedenskih (s)pet). Obljubimo, da ti vse to rata prebrat v par minutkah, če se ti pod poletnim soncem enostavno ne ljubi (in če je koktejl že malo prijel) pa v največ dveh minutkah.

Vir: Pexels
Istospolni partnerji se lahko poročijo in posvojijo otroke

Ključno: Ustavno sodišče je odločilo, da je zakonodajna ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola in da istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavo.


Podrobno: Državni zbor ima zdaj šest mesecev za odpravo neustavnosti. Do tedaj velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb, ne glede na spol, in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec odločitev pozdravlja. Povedal je, da bodo na ministrstvu v tednu ali dveh pripravili zakonodajni predlog za odpravo neustavnosti.


Zanimivo: Ustavno sodišče je postopek za oceno ustavnosti spornih zakonskih določb začelo po uradni dolžnosti na podlagi ustavnih pritožb dveh istospolnih parov, ki v upravnih postopkih in pred sodišči nista uspela z zahtevo za sklenitev zakonske zveze oziroma za uvrstitev na seznam kandidatov za skupno posvojitev.


Biden podpisal izvršni ukaz, s katerim želi zaščititi pravico Američank do splava

Ključno: Ameriški predsednik Joe Biden je podpisal izvršni ukaz, s katerim želi zaščititi pravico Američank do splava. Spomnimo, vrhovno sodišče ZDA je to pravico ukinilo oz. vrnilo v odločanje državam z razveljavitvijo 50 let stare odločitve v primeru Roe proti Wade.


Podrobno: Izvršni ukaz o zaščiti dostopa do storitev za reproduktivno zdravje (ki ga je podpisal Biden) ščiti dostop do storitev za reproduktivno zdravje vključno s splavom in kontracepcijo. Ščiti tudi zasebnost pacientk in njihov dostop do informacij, promovira varnost pacientk, zdravnikov in klinik za splave ter usklajuje izvajanje zveznih ukrepov na tem področju. Biden je ministrstvu za zdravje naročil, naj zagotovi dostop do zdravil in ambulantnih storitev v skladu z zakonom o nujnem zdravljenju, zaščiti dostop do kontracepcijskih sredstev prek zveznih programov medicare in medicaid ter zagotovi dostop do potrebnih informacij in do zastonj pravne pomoči.


Bidnov podpis bo pacientke zaščitil pred kršenjem pravice do zasebnosti - tako zdravniki ne bodo rabili predajati informacij o morebitnih splavih policiji. Zagotovljena bo zaščita klinik za splave (tudi mobilnih, ki jih nameščajo na mejah zveznih držav, kjer je splav prepovedan).

Ukaz ustanavlja tudi posebno koordinacijsko skupino znotraj vlade.


Zanimivo: Biden je že prej naročil ministrstvu za zdravje, da finančno podpre klinike za splave in odpre spletno stran za informacije o dostopu do teh klinik. Zvezne uslužbenke imajo zagotovljen plačani dopust, če morajo na splav. Ministrstvo za obrambo pa bo v vseh vojaških oporiščih še naprej zagotavljalo dostop do splava za vojakinje, civilno osebje in družinske člane vojakov v primeru posilstva, incesta ali ogroženega življenja nosečnice.


Britanski premier je odstopil

Ključno: Boris Johnson je po treh letih odstopil s položaja britanskega premierja. V svojem mandatu je doživel vrsto afer in škandalov, vendar je sprva zavračal odstop. V četrtek pa si je po odstopu že 50 sodelavcev le premislil.

Podrobno: Johnson je odstopil s funkcije vodje konservativne stranke, kar pomeni, da odstopa tudi s položaja premierja (to vlogo bo sicer opravljal dokler ne imenujejo novega vodjo stranke in predsednika vlade). Morda se med drugim spomniš predvsem tega, da je pod njegovo vlado Velika Britanija izstopila iz Evropske unije. Johnson se je za odstop odločil po valu odstopov ministrov, sekretarjev in drugih sodelavcev v vladi. Do tega je prišlo po zadnji aferi zaradi imenovanja Chrisa Pincherja na visok položaj v parlamentu. Johnson je sprva zatrjeval, da o obtožbah na račun Pincherja, da je pijan otipaval moške, ne ve nič. Vendar so nadaljna razkritja pokazala, da je zanje vedel že leta 2019. Na koncu je vendarle priznal, da je bilo Pincherjevo imenovanje "napaka" in se zanj opravičil. Johnson bo skupaj z novim kabinetom tekoče posle opravljal do letnega kongresa konservativne stranke v začetku oktobra.


Zanimivo: Johnson je poznan po škandalih. Eden izmed najodmevnejših je bila verjetno afera Paygate. Takrat se je moral, zaradi strankarskih zabav v času zaprtja države med koronakrizo, soočiti z glasovanjem o nezaupnici v lastni stranki. Glasovanje je takrat sicer uspešno prestal, vendar je njegov položaj že takrat bil na nitki, podpiralo ga je vse manj članov stranke.



Evropski poslanci podprli opredelitev jedrske energije in plina kot prehodni zeleni dejavnosti

Ključno: Evropski poslanci so podprli vključitev jedrske energije in plina v t. i. taksonomijo. S tem so podprli opredelitev jedrske energije in plina kot prehodni zeleni dejavnosti, ki naj bi olajšali zeleni prehod. Avstrija in Luksemburg sta napovedala, da bosta odločitev izpodbijala na Sodišču EU.


Podrobno: Predlog je močno razdelil članice in javnost. Kakorkoli, s tem se je Evropski parlament opredelil do resolucije, ki sta jo pripravila odbora evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varnost hrane ter za ekonomske in monetarne zadeve. Odbora sta nasprotovala uvedbi delegirane uredbe, ki jedrsko energijo in zemeljski plin vključuje med tehnologije, ki jih taksonomija določa kot trajnostne (pripravila jo je Evropska komisija).


Komisija je predlagala, da se nekatere dejavnosti, povezane s plinom iz fosilnih virov in jedrsko energijo, vključijo med prehodne dejavnosti, ki prispevajo k blažitvi podnebnih sprememb (vključitev je sicer časovno omejena in vsebuje posebne pogoje in zahteve).


Okoljske organizacije in nekateri evropski zakonodajalci so delegirano uredbo močno kritizirali. Menijo namreč, da bi z uvrstitvijo jedrske energije in plina med zelene dejavnosti lahko še poglobili odvisnost EU od uvoza ruskih energentov. Podporniki uredbe pa so trdili, da bi njena zavrnitev pomenila še višje cene energentov, kar bi otežilo izhod iz premoga.


Zanimivo: Predlogu so ostro nasprotovali Nemčija, Luksemburg in Avstrija. Francija, ki je močno odvisna od jedrske energije, Finska in več članic iz srednje in vzhodne Evrope pa so opredelitev jedrske energije kot zelene podpirale. Nizozemska, Avstrija, Švedska in Danska so komisijo pozvale, naj spremeni predlog glede uvrstitve nekaterih plinskih projektov med zelene, saj da ni dovolj znanstvenih dokazov za vključitev plina v okvir taksonomije. Nemčija je pozneje delegirano uredbo podprla (močno odvisna je od plina). Umestitev jedrske energije in plina med zelene dejavnosti sta podpirali tudi Češka (ta je ravno prevzela predsedstvo Sveta EU) in Slovenija.


Ta tema je precej kompleksna, ampak za začetek:


Japonski premier je po atentatu podlegel poškodbam

Ključno: Napadalec je z doma narejeno pištolo ustrelil nekdanjega japonskega premierja Šinza Abeja, ki je pozneje zaradi hudih poškodb umrl v bolnišnici. Atentat se je zgodil na predvolilnem shodu v mestu Nara na jugu Japonske.

Podrobno: Abe je bil eden najbolj znanih japonskih politikov, ki je bil tudi predsednik japonske vlade z najdaljšim stažem.Pri 51 letih je bil tudi najmlajši povojni predsednik vlade te države. Na Japonskem mu pripisujejo zasluge za gospodarsko okrevanje po skoraj 20 letih stagnacije in uničujočem cunamiju ter jedrski nesreči v Fukušimi. Po oceni britanskega BBC je Japonski prinesel stabilnost ter močno vlado, v času njegove vlade pa je bilo tudi veliko afer, predvsem zaradi kronizma in korupcije. Kakorkoli, Abe je veljal za konservativnega in nacionalističnega politika.

Zanimivo: Njegov plan za oživljanje gospodarstva so poimenovali "abenomika". Vključeval je povečano državno potrošnjo, monetarno popuščanje in zmanjšanje birokracije.


Spremljaj Tedenskih (s)pet - vse, kar moraš vedeti, da lahko (tudi ti) spreminjaš svet!


- Starejše sestre

bottom of page