top of page

Tedenskih (s)pet, 16. 7. - 23. 7.

Zareees nas je zajela poletna vročina (ampak res ful). Z njo ne pride le brezskrbno martinčkanje na plaži. Kot zagotovo veš, visoke temperature in manjko padavin prinašata vrsto nevšečnosti, ki pošteno grenijo življenje. Padali so temperaturni rekordi in v številnih državah po vsej Evropi so divjali obsežni požari. V Sloveniji se gasilci in pripadniki drugih služb borijo z obsežnim požarom na Krasu - takšnega v zgodovini države še nismo imeli. No, medtem tudi tisti, ki bi si res lahko privoščili živeti bolj okolju prijazno, brezsramno potujejo z letalom, da si prihranijo nekaj kilometrov vožnje z avtomobilom. Kakorkoli. Državni zbor je na koncu le izglasoval novelo zakona o RTVS in zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države (zatem ko je državni svet izglasoval odložilni veto na oba zakona). Dogaja pa se tudi v tujini. Predstavniški dom ameriškega kongresa je v četrtek potrdil predlog zakona, ki zagotavlja pravico do kontracepcije. Madžarska bo morala pred Sodišče EU zaradi kršenja pravic oseb LGBTIQ, Severna Makedonija in Albanija pa sta kooončno začeli pristopna pogajanja z EU.


Me smo se potrudile, da ti nudimo vso to dogajanje v eni sami objavi, ki je strukturirana tako, da se z lahkoto izogneš predolgemu branju, če te nekaj pač ne zanima. Obljubimo, da ti vse to rata prebrat v par minutkah, če se ti pod poletnim soncem enostavno ne ljubi (in če je koktejl že malo prijel) pa lahko ključne informacije preletiš v največ dveh minutkah.


Grozljivi požari

Ključno: Izbruhnil je največji požar v zgodovini Slovenije. Z ognjenimi zublji se je na Krasu spopadalo približno tisoč gasilcev, tudi s pomočjo iz zraka. Prebivalci večih vasi so morali zapustiti svoje domove. Medtem se v Istri srečujejo s pomanjkanjem vode.


Podrobno: Narava je pokazala zobe in težave, povezane z vročino se nabirajo. Vse od toče, ki za seboj pušča opustošenje, do pomanjkanja vode in požarov, ki divjajo - pa ne samo v Sloveniji, tudi na primer v Franciji, Španiji, Grčiji, Veliki Britaniji in na Portugalskem. Trpijo pa ne samo prebivalci prizadetih območji, ampak tudi številne živali.


Požar na Krasu je številne ljudi prisilil v evakuacijo, slovenskim gasilcem, sekačem in pripadnikov drugih služb so na pomoč priskočili helikopterji in letala iz tujine. Padavine kot rešilno bilko pričakujejo šele v torek. Vlada je v petek na dopisni seji zagotovila finančna sredstva, ki jih bodo prejeli prostovoljni gasilci in drugi prostovoljci, ki sodelujejo pri gašenju požarov na Krasu.


Vlada je pripravila tudi kratkoročne ukrepe za omilitev situacije glede oskrbe z vodo v Slovenski Istri. Potrdila je načrt zagotovitve interventnih prevozov vode za zagotovitev zadostnih količin pitne vode za oskrbo slovenske Istre. Za ukrep so predvideli okoli 2,9 milijona evrov. Vodo bodo črpali iz reke Unice in jo dostavljali v vodarno Cepki v bližini Črnega Kala. Prevažali jo bodo vojska, gasilci in po potrebi tudi zasebni prevozniki. Ukrep je predviden do konca avgusta, po potrebi pa ga bo vlada podaljšala.

Če želiš pomagati prostovoljnim gasilcem, lahko pošlješ sporočilo SMS s ključno besedo GASILEC5 na številko 1919 in prispevala boš 5 evrov.

Zanimivo: Medtem se nekateri najbogatejši ljudje na svetu "kopajo" v luksuzu - in s tem brez sramu prispevajo k globalnemu segrevanju. Kylie Jenner - 24-letna milijarderka - se je s svojim zasebnim letalom odpravila na pot iz kalifornijskega mesta Camarillo do kalifornijske četrti Van Nuys in si s tem prihranila dobrih 62 kilometrov dolgo pot z avtomobilom. Njena pot se je tako skrajšala za slabe pol ure, iz 45 na 17 minut. Ta poteza je povzročila splošno ogorčenje okoljevarstvenike ter vseh, ki jih skrbi za prihodnost našega planeta. S tem okolju neprijaznim izletom se je celo pohvalila s fotografijo, na kateri je med dvema privatnima letaloma pozirala s partnerjem, raperjem Travisom Scottom.


Demokratska večina ameriškega predstavniškega doma za uzakonitev pravice do kontracepcije

Ključno: Predstavniški dom ameriškega kongresa je v četrtek potrdil predlog zakona, ki zagotavlja pravico do kontracepcije. Predlog je odziv na strah, da bo konservativna večina vrhovnega sodišča ZDA odpravila tudi to pravico, enako kot je storila s pravico do splava.


Podrobno: Ukrep je bil sprejet z 228 proti 195, osem republikancev pa se je pridružilo demokratom v podpori - tako je podpora predlogu prišla skoraj izključno s strani demokratov. Ukrep bi zaščitil pravico do nakupa in uporabe kontracepcije brez vladnih omejitev. Po predvidevanjih NY Timesa pa ukrep skoraj zagotovo ne bo uspel v senatu. Pri glasovanju so bili skoraj vsi republikanci združeni v opoziciji.


Šlo je predvsem za predvolilno potezo demokratov, da se člani kongresa izjasnijo glede kontracepcije. Volivci naj bi se tako lažje odločili, koga bodo novembra podprli. Kontracepcija ima sicer med ljudmi v ZDA močno podporo. Po podatkih iz maja namreč je v Gallupovem vprašalniku namreč 92 odstotkov anketirancev dejalo, da vidijo kontracepcijo kot moralno sprejemljivo.


Zanimivo: V torek so se protestu za pravice do splava pred vrhovnim sodiščem pridružile predstavnice ameriškega kongresa Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Ilhan Omar in Rashida Tlaib. Zato so bile tudi med 34 ljudmi, ki so bili zaradi tega aretirani.


Madžarska pred Sodišče EU zaradi kršenja pravic oseb LGBTIQ

Ključno: EU se je prejšnji petek odločila, da začne postopek pred Sodiščem EU proti Madžarski zaradi njene zakonodaje, ki v izobraževalnem procesu prepoveduje deljenje vsebin o homoseksualnosti.

Vir: Pexels

Podrobno: Po mnenju evropske komisije zakonodaja krši pravila notranjega trga ter temeljne pravice posameznikov, zlasti oseb LGBTIQ. S kršenjem teh temeljnih pravic deluje tudi v nasprotju z vrednotami EU. Zaradi zakonodaje, ki diskriminira na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete, se je komisija tako odločila za postopek proti Madžarski.


Madžarska zakonodaja, po besedah komisije, namreč otežuje dostop mladoletnih oseb do vsebin, ki spodbujajo ali prikazujejo samoidentificiranje z drugačno identiteto od tiste, ki ustreza spolu ob rojstvu, spremembo spola ali homoseksualnost.


Zanimivo: Gre za naslednji korak v postopku za ugotavljanje kršitev prava EU, ki ga je komisija proti Madžarski z uradnim opominom začela že 15. julija lani.


Na slovenskem političnem parketu je pestro

Ključno: Državni svet je na izredni seji v sredo izglasoval odložilni veto na novelo zakona o RTVS (z njo želi vlada doseči umik politike iz zavoda) in na zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države. Zatem je oba zakona državni zbor (DZ) vnovič izglasoval na izredni seji v četrtek. SDS je nato v DZ vložila podpise za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o RTVS. Zbiranje podpisov za izvedbo referenduma bo predvidoma steklo 1. septembra.


Podrobno: Zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike je pripravil Inštitut 8. marec. S tem zakonom želijo v prejšnje stanje vrniti 11 zakonov, ki so bili spremenjeni v času vlade Janeza Janše (več o tem lahko prebereš v prejšnjih Tedenskih (s)pet). DS pa na drugi strani meni, da bi bilo bolje novelirati vsak zakon posebej - menijo namreč, da bi to pomembno prispevalo k pravni varnosti. V DS so kritični predvsem do sprememb zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb, o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, o orožju ter o prevozih v cestnem prometu. Po mnenju vlade pa ukrepi zakona sledijo zagotavljanju in uresničevanju temeljnih ustavnih načel, kot sta delovanje in ohranjanje pravne države, je povedal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Branko Lobnikar.


Predlog za odločanje o odložilnem vetu na vladno novelo zakona o RTVS je vložila skupina državnih svetnikov (DS) s prvopodpisanim Matjažem Gamsom. Podpisnike med drugim moti hitrost pri menjavi organov odločanja v zavodu. Po navedbah ministrice za kulturo Aste Vrečko pa je namen novele spremeniti zdajšnji način upravljanja in vodenja zavoda tako, da se strankarska politika umakne iz njega. Pri tem se zdi pomembno izpostaviti, da novela med drugim namesto zdajšnjega 29-članskega programskega sveta in 11-članskega nadzornega sveta zavoda uvaja enotni svet s 17 člani - med njimi ne bo nobenega imenoval DZ. Po zdaj veljavnem zakonu pa DZ imenuje 21 članov, od tega 16 na predlog gledalcev in poslušalcev ter civilne družbe, pet članov pa na predlog političnih strank.


Zanimivo: Nekoliko povezano z omenjenim je še to, da je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough v ponedeljek na položaj direktorja TV Slovenija imenoval nekdanjega direktorja urada vlade za komuniciranje Uroša Urbanijo. Novinarski sindikati so že pred tem Grah Whatmougha pozvali, naj Urbanije ne imenuje, saj pomeni tveganje za posege v novinarsko in uredniško avtonomijo. Urbanija je, med drugim, imel ključno vlogo tudi pri izčrpavanju STA, ki ji je kot direktor Ukoma več kot 300 dni odtegoval plačilo javnih sredstev za opravljanje javne službe.


Severna Makedonija in Albanija sta začeli pristopna pogajanja z EU

Ključno: Severna Makedonija in Albanija sta v torek po dolgih letih čakanja in blokadah s strani članic EU začeli pristopna pogajanja z unijo.

Podrobno: Obe državi sta čakali leta, da je prišlo do tega trenutka, ki ga je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen označila za zgodovinskega. Severna Makedonija, tedaj še pod imenom Makedonija oz. Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (takšno je bilo njeno poimenovanje v mednarodnih krogih), je status kandidatke za članstvo v EU dobila že leta 2005. Od tega je minilo že 17 let in, po besedah makedonskega predsednika Steva Pendarovskega, je pri mnogih vmes ugasnila želja po vstopu v EU. Med drugim je vstop (Severne) Makedonije blokirala Grčija, ki je nasprotovala imenu Makedonija, češ da je to ime pokrajine na severu Grčije. Tako se je leta 2020 Makedonija preimenovala v Severno Makedonijo, Grčija pa je ob dogovoru, ki sta ga državi sklenili že leta 2018 zagotovila, da bo v zameno odpravila blokado njene poti v EU in Nato. Vendar to je bil le en trn v peti. Kasneje je vstop Severne Makedonije v EU blokirala tudi Bolgarija. Ker EU ni želela ločiti pristopnih procesov Severne Makedonije in Albanije, je morala do minulega torka na začetek pogajanj čakati tudi slednja, ki ima status kandidatke od leta 2014.


Zanimivo: Kakorkoli, to poglavje še zdaleč ni zaključeno. V pogajalskih okvirih piše na primer, da bo državama omogočena pospešena integracija v posamezne politike ali na trg EU-ja in krepitev finančnih sredstev, če bosta državi naredili zadosten napredek pri prednostnih reformah. Vendar resna ali dolgotrajna stagnacija ali nazadovanje pri uvajanju reform lahko privede tudi do ustavitve ali reverzibilnosti postopka.


Spremljaj Tedenskih (s)pet - vse, kar moraš vedeti, da lahko (tudi ti) spreminjaš svet!


- Starejše sestre

Comments


bottom of page