top of page

Tedenskih (s)pet, 9. 7. - 16. 7.

Svet je nor - ja, še bolj kot ti, če nisi čisto neučakana, da prebereš novih Tedenskih (s)pet in ko (če) ob poletni vročini nezaščitena poležavaš na soncu. Tako veliko smo že dosegli. Preko telefonov, tabličnih računalnikov, laptopov (...) smo neprestano v stiku s celim svetom, številna najtežja, najnevarnejša dela so prevzeli (in še prevzemajo) roboti, zdravimo lahko številne bolezni, ki bi še sto let nazaj pomenile gotovo smrt, zdaj pa smo dobili vpogled še vse do roba vesolja! Ob vsem tem napredku, pa nam (med drugim) seksizma še vedno ni uspelo izkoreniniti, kaj šele bogatenja na račun najšibkejših. Ljudje smo res neverjetna bitja.


Obljubimo, da ti vse to rata prebrat v par minutkah, če se ti pod poletnim soncem enostavno ne ljubi (in če je koktejl že malo prijel) pa v največ dveh minutkah.


Ta "razvratna" Florence

Ključno: Florence Pugh - igralka, ki jo verjetno poznaš iz Črne vdove, Solsticija in Časa deklištva, je prejšnji petek nosila rožnato obleko znamke Valentino. Ker je zgornji del obleke prosojen, je bila deležna številnih vulgarnih komentarjev.


Podrobno: "Ni prvič in zagotovo ne zadnjič, da bo ženska od množice neznancev slišala, kaj je narobe z njenim telesom. Zaskrbljujoče je, kako vulgarni ste lahko nekateri moški," je med drugim zapisala v objavi na Instagramu.


Zanimivo: Dan danes starši (nas) dekleta učijo, da smo lahko vse, kar si želimo biti. Učijo nas, da naš izgled ni vse, da je pomembno to, kar mislimo, počnemo, gradimo. Hkrati pa isti (večinoma) moški, ki so večkrat celo očetje (ali to nekoč bodo), ženske tretirajo kot kos mesa. Ko si ženska nadene "preveč make-upa", ko je "premalo urejena", ko je "presuha" ali "predebela", ko je, bog ne daj, kosmata (!), ko nosi "prekratko" krilo ali obleko, ki je v zgornjem delu prosojna, je naenkrat samo meso, samo seksualen objekt - grd, seksi, vulgaren, sramoten, kakršen koli že. Čeprav smo ženske lahko "karkoli", ni družbeno sprejemljivo, da smo "karkoli". Seksizem se skriva za "moralo", težnjo za "zdravim telesom", seksističnimi "komplimenti". Večkrat rečejo, da takšni fantje "pač so", da se samo malo hecajo. Me pa res ne razumemo, kaj je pri tem tako "hecnega". V naši družbi je še vedno dosti manj sprejemljivo, da ženska pije alkohol, kot če to počne moški, še vedno je bolj sprejemljivo, da se ženska obrne na zdravnika zaradi težav s psihičnim zdravjem kot moški (ker "pravi moški" pa res niso tako "šibki") - seksizem v številnih pogledih ni dober za nobenega. Samo zakoni in formalne pravice pač niso dovolj - pomembna je kultura, obnašanje, tretiranje sočloveka kot sebi enakega. To je pomembno zlasti zdaj, ko se zdi, da na površje prihajajojo tendence za vračanje nazaj v preteklost - eden izmed povednih primerov tega v zadnjem času je omejevanje splava v ZDA. Ob tem je res škoda, da je feminizem (kot celota) v številnih krogih dojet kot slabšalna beseda. Najbolj glasni nasprotniki razuma pa so večinoma pač tisti, ki tako ali tako nimajo pojma.
Vpogled vse do izvora in roba vesolja!

Ključno: Ameriška vesoljska agencija Nasa je objavila prvo serijo barvnih fotografij, ki jih je posnel veliki vesoljski teleskop James Webb. Prvi posnetek, ki je prišel v javnost, predstavlja doslej najdaljši pogled človeštva v vesolje tako po času kot po razdalji - vse do izvora in roba vesolja. Je najostrejša in najgloblja fotografija vesolja v infrardeči svetlobi.


Podrobno: Na posnetku so vidne zelo oddaljene galaksije, stare vsaj 13 milijard let (vesolje je staro 13,78 milijarde let), tako smo s to fotografijo dobili vpogled globoko v preteklost, in to s takšno ostrino, kot še nikoli prej. Omenjena fotografija pokriva zelo majhen košček neba (kot bi gledali zrnce peska na roki, iztegnjeni proti nebu). Za to fotografijo pa je Nasa kmalu objavila še vrsto drugih.


Raziskovalci upajo, da bodo s pomočjo novega teleskopa odkrili čim več informacij o rojstvu in razvoju prvih galaksij in zvezd. S pomočjo teleskopa želijo odkrivati in raziskovati tudi eksoplanete (planeti zunaj Osončja) - podrobneje želijo raziskati pogoje v atmosferi in morebitne sledi življenja. Načrtovana so tudi natančnejša opazovanja v našem sončnem sistemu, med drugim Marsa in Evrope, Jupitrove ledene lune.Vir: NASA in STScI


Zanimivo: Vesoljski teleskop Webb je skupen projekt ameriške, evropske in kanadske vesoljske agencije, na njem pa je delalo več tisoč inženirjev in znanstvenikov. Ta več kot deset milijard dolarjev vreden teleskop je naslednik teleskopa Hubble, ki se uporablja že več kot 30 let. V vesolje pa je v minulem tednu poletela tudi raketa z novim slovenskim satelitom Trisat-R. Njegov osnovni namen je opravljanje meritev ionizirajočega sevanja v srednji Zemljini orbiti z namenom modeliranja okolja magnetosfere in boljšega razumevanja vesoljskega vremena.


Sporno delovanje Uberja oz. "nasilje zagotavlja uspeh"

Ključno: V javnost so pricurljali zaupni podatki ponudnika aplikacije za deljenje prevozov Uber, ki so razkrili etično sporne in potencialno nezakonite prakse, s katerimi je Uber pospešil svojo hitro širitev. Med drugim naj bi sklenil tajni dogovor s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.


Podrobno: Raziskovalni novinarji so med drugim ugotovili, da so pri podjetju izkoriščali občasno nasilne proteste taksistov drugih družb, da bi Uber pridobil podporo javnosti in se izognil regulativnim organom. Britanski časnik Guardian je pridobil 100.000 dokumentov iz obdobja med letoma 2013 in 2017, ki jih je nato posredoval Mednarodnemu konzorciju preiskovalnih novinarjev. V dokumentih je razvidno tudi, kako je Uber z lobiranjem in premetenim oglaševanjem (podjetje je stalo kar 90 milijonov dolarjev letno) novačil sebi naklonjene politike, ki so mu pomagali pri širjenju po Evropi s poseganjem v evropsko taksi industrijo. Ameriški Washington post je poročal, da se je Uber pri hitri širitvi opiral na subvencionirane voznike in znižane cene prevozov, kar je spodkopavalo taksi industrijo, in to "pogosto brez pridobitve dovoljenja za opravljanje storitev".


Objavljena je tudi korespondenca med člani vodstva - pri tem izstopajo sporočila soustanovitelja in nekdanjega izvršnega direktorja podjetja Travisa Kalanicka. Ko se je zavzemal za odziv na burne demonstracije taksistov, ki so leta 2016 v Parizu nasprotovali prihodu Uberja na trg, naj bi drugim vodilnim v podjetju sporočil, da "nasilje zagotavlja uspeh". Kalanick je moral leta 2017 odstopiti zaradi obtožb o brutalnih praksah upravljanja ter številnih primerih spolnega in psihičnega nadlegovanja, navaja AFP.


Zanimivo: Iz dokumentov je razvidno tudi, da je Uber intenzivno lobiral pri nekaterih vladah, da bi podprle njegovo širitev v posameznih državah, med drugim tudi pri Macronu. Francoski časnik Le Monde navaja, da je Uber z Macronom sklenil skrivni dogovor v času, ko je trenutni francoski predsednik med letoma 2014 in 2016 opravljal funkcijo ministra za gospodarstvo.


Poslanci sprejeli zakon o odpravi škodljivih posledic prejšnje oblasti

Ključno: Državni zbor je sprejel zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec.


Podrobno: Ta korak bo vrnil 11 zakonov, ki so bili spremenjeni v času prejšnje vlade, v prejšnje stanje. 52 poslancev je glasovalo za, 27 pa proti. Zakon o odpravi škodljivih posledic prejšnje oblasti so podprli v koaliciji, v SDS pa so napovedali ustavno presojo. Med ureditvami, ki jih vračajo v preteklo stanje, so tudi tiste na področju svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike. Poleg tega, če se navežemo na prejšnjo temo, predlog zakona ukinja tudi pravno podlago za vstop podjetja Uber na slovenski trg. Zmanjšuje tudi vpliv odločanja kulturnega ministra na kulturnih programskih in projektnih razpisih in povečuje vpliv strokovnih komisij, ukinja posege v neodvisnost državnih tožilcev in tožilk ter za tuje študente umika pogoj, da potrebujejo za študij v Sloveniji na računu 5000 evrov.


Zanimivo: Sprejeli so tudi novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija. Z njo želi vlada umakniti politiko iz javnega zavoda. Novela namesto zdajšnjega 29-članskega programskega sveta in 11-članskega nadzornega sveta zavoda uvaja enotni svet s 17 člani - nobenega ne bo imenoval državni zbor. Novela je bila sprejeta po nujnem postopku.

Vir: Pexels
Evropski parlament z resolucijo za vključitev splava med temeljne pravice EU

Ključno: Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejel resolucijo, v kateri je države članice Evropske unije pozval, naj pravico do umetne prekinitve nosečnosti uvrstijo v listino EU-ja o temeljnih pravicah.


Podrobno: Evropski poslanci so resolucijo sprejeli s 324 glasovi za, 155 proti ter 38 vzdržanimi. Zaskrbljeni so tudi zaradi morebitnega porasta financiranja skupin, ki nasprotujejo enakopravnosti spolov in pravici do možnosti izbire po svetu, tudi v Evropi. Pozivajo države članice EU, naj dekriminalizirajo splav ter odpravijo vse pravne, finančne, socialne in praktične omejitve, ki še vedno omejujejo dostop do umetne prekinitve nosečnosti v nekaterih državah članicah.


Obsodili so tudi nedavno odločitev vrhovnega sodišča ZDA, ki je odločanje o pravici do splava vrnilo v roke zveznih držav, ki lahko sedaj uvedejo prepoved splava. Pozivajo ameriški kongres, naj sprejme predlog zakona, ki bo zaščitil pravico do splava na zvezni ravni.


Zanimivo: Na ravni EU se je dogajalo še marsikaj, med drugim tudi predstavitev letnega poročila o vladavini prava. Evropska komisija je ob tem zaradi dogajanja na področju medijev v Sloveniji začela razmišljati o pripravi medijske zakonodaje, ki bo veljala za vse članice.

Spremljaj Tedenskih (s)pet - vse, kar moraš vedeti, da lahko (tudi ti) spreminjaš svet!


- Starejše sestre

Comments


bottom of page