top of page

Tedenskih (s)pet, 16. 4. - 23. 4.

Čas je, da se opremiš s kavico/čajem, se razkomotiš in preveriš dogodke, ki so zaznamovali minuli teden. V ponedeljek je bil dan ekološkega dolga, ki je letos pred dnevom Zemlje (porabimo več naravnih virov, kot je svetovno povprečje). Odstopil je minister za kmetijstvo, v medije pa so privrele novice o nasilju nad mladostnikom, v katerega je bil vpleten tudi mariborski župan (ali še ena zgodba, ki ima vsaj dve plati in je dvignila veliko prahu). Seveda so v Sloveniji potekale tudi parlamentarne volitve - volilna udeležba je bila, po do zdaj znanih podatkih, približno 50-odstotna, uradni rezultati pa bodo znani maja. V tujini pa smo bili priča prizadevanjih Elona Muska za nakup Twitterja, vojna v Ukrajini pa se stopnjuje.


Mimogrede, če se ti zdi vsega skupaj malo veliko, preskoči oz. preleti kategorijo podrobno in/ali zanimivo. :) Aja, pa tokrat objavljamo pregled tedna en dan kasneje - zaradi volilnega molka, ki je bil v soboto.


Dan ekološkega dolga letos pred dnevom Zemlje

Ključno: Slovenija je v ponedeljek zaznamovala dan ekološkega dolga. V državi so namreč do tega datuma porabljeni viri, ki jih lahko Zemlja obnovi v enem letu. Slovenski dan ekološkega dolga se je tako pomaknil pred dan Zemlje, ki smo ga zaznamovali v petek.


Podrobno: V Sloveniji bomo torej več kot 8 mesecev živeli v ekološkem dolgu. Lansko leto smo v Sloveniji dan ekološkega dolga dosegli 30. aprila, letos pa kar dva tedna prej. Glede na rabo naravnih virov, bi vse države na svetu bi v povprečju potrebovale skoraj dva planeta v velikosti Zemlje - v Sloveniji torej porabimo več naravnih virov, kot je svetovno povprečje.


Zanimivo: Če bi vsi na svetu živeli kot v ZDA (kjer porabijo največ naravnih virov), bi potrebovali več kot 5 planetov v velikosti Zemlje. V nasprotju z ZDA pa v Indiji porabijo najmanj naravnih virov - zadoščal bi jim planet, manjši od Zemlje.


Pomembno: Če bi vsi na svetu živeli kot Slovenci, bi potrebovali 3,4 planeta v velikosti Zemlje. Torej porabimo več naravnih virov, kot je svetovno povprečje (vse države na svetu bi v povprečju potrebovale skoraj 2 planeta v velikosti Zemlje). Če te zanima, kakšen je tvoj ekološki odtis, lahko to preveriš tukaj!

Vir: Inštitut za zdravje in okolje

Odstop ministra za kmetijstvo tik pred volitvami

Ključno: Odstopil je minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, in sicer potem ko je portal Necenzurirano razkril, da je z zamudo plačal račun za januarsko zasebno bivanje v hotelu v Bohinju. Podgoršek je povedal, da je račun pozabil plačati - ob odhodu ni poravnal računa za 800 evrov.


Podrobno: Podgoršek je povedal, da so se v hotelu dogovorili, da mu račun pošljejo po pošti. Vendar mu iz hotela računa niso poslali, zato je račun plačal šele 7. aprila. Minuli torek pa je

Kmetijsko podjetje KŽK zatrdilo, da je že prej poravnalo ministrov račun za hotel.

Kmetijsko ministrstvo je s KŽK že več kot dve leti v sodnem sporu zaradi najetih kmetijskih zemljišč, ki so v lasti države. Kmetijska družba KŽK naj bi namreč nezakonito oddajala zemljišča nekaterim gorenjskim kmetom. KŽK je nekdaj bil v lasti Damiana Merlaka - sicer tudi lastnika hotela, kjer je dopustoval Podgoršek. Tako bo afero pregledala tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).


Zanimivo: V KŽK so dejali, da minister ni izrazil želje, da bo sam poravnal stroške bivanja, iz hotela so jim poslali račun, ki so ga plačali. Bali so se namreč, da ne bi na sodišču izgubili še kakšnega zemljišča. Podgoršek je prepričan, da je žrtev izsiljevanja. Primer je predal policiji.


Pomembno: Podgoršek, ki sicer na volitvah nastopa na listi NSi, je zaradi afere, ki jo bo preiskala tudi KPK, odstopil s položaja ministra za kmetijstvo.

Vir: Pexels
Mariborski župan naj bi napadel mladoletnika zaradi vandalizma

Ključno: Mariborski župan Saša Arsenovič naj bi fizično obračunal s 13-letnikom in ga lažje telesno poškodoval zaradi domnevnega vandalizma, po besedah očeta omenjenega mladoletnika, ki je napad prijavil policiji.


Podrobno: V nedeljo je v medije privrela novica o omenjenem incidentu, ki se je odvil, ko je skupina otrok vzela iz koša za smeti nekaj rabljenih teniških žogic. Župan je zanikal, da bi najstnika davil, prijel naj bi ga le za roke (to je potrdil tudi očividec), vendar je izrazil obžalovanje zaradi svojega ravnanja. Kot so potrdili v Teniškem klubu Branik, pa je prazniki v klubu zares bila povzročena škoda. Arsenovič je v četrtek izgubil večino v mestnem svetu - iz koalicije je namreč izstopila druga največja skupina v županovi koaliciji Lista kolesarjev in pešcev.


Zanimivo: Arsenovič je bil v preteklosti že deležen očitkov o domnevnem nasilju. Lani jeseni naj bi mladega moškega zgrabil za roke in mu vzel ključe, ko se je s skuterjem vozil po peš coni. Pred leti pa je odgriznil del prsta natakarju.


Pomembno: Dejstvo je, da je nasilje absolutno nedopustno. Vendar le župan, 13-letnik in še kdo, ki je bil priča dogajanju na velikonočno nedeljo v bližini teniških igrišč v Mariboru, točno vedo, kaj se je dejansko zgodilo.


Elon Musk želi kupiti Twitter

Ključno: Najbogatejši človek na svetu Elon Musk ima pripravljenih 46,5 milijarde dolarjev, s katerimi bi lahko prevzel družbeno omrežje Twitter.


Podrobno: Musk je že 14. aprila objavil namero za nakup Twitterja. Ponudil je 54,20 dolarja na delnico. Naslednji dan je upravni odbor podjetja zavrnil to 43 milijard dolarjev vredno ponudbo. Sklenil je, da če ena sama oseba ali skupina pride do 15-odstotnega deleža v podjetju brez odobritve odbora, lahko vsi drugi delničarji kupijo več delnic s popustom. Tako je Musku otežil prevzem. V četrtek pa se je razširila novica, da ima Musk pripravljenih 46,5 milijarde dolarjev, s katerimi bi lahko prevzel to družbeno omrežje. Sodeč po tajnih podatkih, ki so takrat prišli v javnost, namerava Musk nagovoriti k prodaji neposredno delničarje.


Muskovi poskusi prevzema podjetja so vplivali na skok vrednosti Twitterjevih delnic. Dvignili so tudi veliko prahu med strokovnjaki za tehnologijo in svobodo govora, ki opozarjajo, da Musk pogosto s svojimi provokativnimi izjavami razburja javnost.


Zanimivo: Najbogatejši ljudje na svetu, ki svojo moč nemalokrat izkoriščajo, so v preteklosti že imeli številne (milo rečeno) "zanimive" ideje. Kot smo napisale v julijskih Mesečnih pet, so trije izmed njih - Jeff Bezos, Elon Musk in sir Richard Branson, svoje milijone porabili za izlet v vesolje.


Pomembno: Musk je (med drugim) dejal, da verjame v Twitterjev potencial, da postane platforma za svobodo govora po vsem svetu. Je glasen zagovornik višje ravni svobode govora, zlasti na družbenih omrežjih. Toda njegova morebitna pridobitev Twitterja prihaja, ko so družbena omrežja podvržena vse večji regulaciji (zaradi širjenja sovražnega govora, polariziranja družbe ipd.). Več o pasteh družbenih omrežij si lahko prebereš v tem prispevku.



Vojna v Ukrajini se stopnjuje

Ključno: Ruske sile so začele ofenzivo na vzhodu Ukrajine. Poročajo, da so ta teden uspešno zavzele 42 majhnih mest in vasi. Po poročanju Ukrajinske vlade, je zaradi spopadov postalo prenevarno organizirati kakršno koli evakuacijo - ne samo v vzhodni Ukrajini, ampak tudi v obleganem mestu Mariupol, kjer je ujetih na stotine civilistov.


Podrobno: Februarja je Rusija uradno napadla Ukrajino in sprožila brutalno vojno, ki je zahtevala več deset tisoč ukrajinskih življenj (vključno z neštetimi civilisti in otroki), razselila več kot 10 milijonov ljudi in povzročila uničenje številnih ukrajinskih mest. V Mariupolju so se preostali ukrajinski borci zatekli v jeklarno Azovstal, sicer pa mesto nadzorujejo ruske sile.


Med drugim, kar se je minuli teden dogajalo v zvezi z vojno v Ukrajini, je Nemčija sklenila dogovor o zagotovitvi težkega orožja Ukrajini z večvzhodnoevropskimi državami, tudi s Slovenijo. V skladu z dogovorom naj bi Slovenija v Ukrajino poslala tanke, te pa bi v zameno Nemčija nadomestila z oklepniki.


Zanimivo: Po oceni Svetovne banke znaša fizična škoda ukrajinske infrastrukture zaradi vojne 60 milijard dolarjev. Ukrajinski predsednik Volodymyr Zelensky je izjavil, da Ukrajina potrebuje 7 milijard dolarjev podpore na mesec, da ohrani svoje gospodarstvo.


Pomembno: Med tem ko vihra vojna v Ukrajini, so na površje prišli novi satelitski posnetki, ki kažejo, kar je videti kot rastoče množično grobišče s kar 9000 trupli v bližini Mariupolja. Slike so podkrepile trditve, da Rusija poskuša prikriti grozodejstva. Več lahko preveriš tukaj.


Spremljaj Tedenskih (s)pet - vse, kar moraš vedeti, da lahko (tudi ti) spreminjaš svet!


- Starejše sestre



bottom of page