top of page

Rajski otok, ki te prevzame

Običajno se izogibam krajev, ki so razvpito turistični, a Baliju na srečo še vedno uspeva ohranjati ravnotežje med turisti, expati in lokalnim prebivalstvom. Ogromna skupnost izseljencev na otoku je še posebej privlačna za daljše bivanje. Tam bi namreč lahko živeli tedne ali celo mesece, pa se ne bi počutili, kot da ste na drugem koncu sveta.

Vir: Unsplash

Zaradi različnih možnosti, ki so na voljo na otoku, gre za idealno središče za digitalne nomade in podjetnike. Nenehno ponuja številne možnosti, da spoznavaš zanimive in mednarodne ljudi iz vseh okolij in držav. Kljub tako veliki tuji prisotnosti pa otok ne daje občutka, da bi bil popolnoma prevzet. Tako sem lahko z lahkoto občutila indonezijsko kulturo, preživljala čas v templjih in drugih svetih krajih, se udeleževala praznovanj in doživela številne interakcije z Balijci, kadar koli sem želela pobegniti od »mehurčka« izseljencev.


Verjamem, da je polovica magije na tem otoku v srcih domačinov, ki ga naseljujejo.

Modri ​​za svoja leta, gostoljubni, nadvse prijazni in precej pobožni Balijci imajo nežno naravo, ki se razširi na vse tiste, ki pridejo v stik z njo. Všeč mi je njihova predanost vsemu, kar počnejo: kako si vzamejo čas, da vsak dan naredijo majhno daritev svojim bogovom, da ohranijo ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem ter se predano posvetijo družini. In njihova neskončna prijaznost.Na Baliju res težko zmanjka stvari za početi. Vedno se najde kakšna pustolovščina, zaradi raznolikosti otoka pa je primeren za prav vsakogar. Pa naj bo to surfanje, iskanje popolnega kafiča za brunch ali pa raziskovanje njihove kulture.


Narava na Baliju nadvse čudovita. Otok se ponaša z nešteto impresivnimi vulkani, vrhunskim morskim življenjem, raznolikim nočnim življenjem, ikoničnimi riževimi polji in čudovitimi slapovi. Dih jemajoče pohodništvo je mogoče najti po vsem otoku, pa tudi na bližnjih otokih Lombok in Java.


Plaže so verjetno ena od prvih stvari, ki pridejo na misel, ko pomislite, zakaj bi obiskali Bali, in to z dobrim razlogom – na otoku jih je ogromno, od odsekov belega peska do skrivnih zalivov, skritih med dramatičnimi pečinami. Če pa iščete idejo za eno- ali dvodnevni izlet, so osupljivi otoki s čudovitimi plažami Gili ali Nusa le nekaj ur stran.


Bali je raj tudi za strastne zapravljivce, ki iščejo edinstvene spominke. V številnih butikih, trgovinah in tržnicah na otoku boste našli čudovite izdelke. Bali ima tudi številne obrtniške delavnice, kjer lahko brskate po ročno izdelanih izdelkih, kot so čipke, tkanje, lesene rezbarije ali srebrni nakit. Lahko se celo pridružite delavnici in ustvarite unikaten kos, ki ga kasneje odnesete domov.Pustolovščina na Baliju ni le dejavnost, je tudi način razmišljanja


Vsak dan sem se zbudila in počela nekaj nepričakovanega in vznemirljivega. En dan sem se ob dveh zjutraj lotila pohoda proti vulkanu ob sončnem vzhodu, popoldneve sem preživela ob raziskovanju slapov. Prav tako nisem smela zamuditi joge s kužki, ob nedeljah oditi na tržnico ter poskusiti vsako drugo trendovsko kavarno na otoku. Brez skrbi, pozabila nisem niti na surfanje, plavala sem z želvami (in mini meduzami) in občutila radosti Bali bellyja.

Ni skrivnost, da je Bali raj za deskarje. Privablja tako amaterje kot tudi izkušene profesionalce. Začetniki (kot sem sama) boste našli številne šole deskanja, kjer vas prijazni inštruktorji vodijo skozi osnove. V nekaj dnevih boste morda celo obvladali preobrate.


Na Baliju res ni treba vedeti, kaj bo prinesel dan, vendar obstaja veliko priložnosti, da ga naredite razburljivega. Zame je bil najboljši občutek, ko je bil pesek med mojimi prsti na nogah, prah na moji koži in vlaga na mojih oblačilih od znoja, dežja ali morske vode. Nekako me to ni motilo – cenila sem občutek, da sem vedno v "adventure mode-u". Neprecenljive so bile tudi karaoke z domačini in vožnja skuterja z Grab voznikom po njihovih prepolnih ulicah.


Vir: Unsplash

Bali je pogosto opisan kot kraj za zdravljenje in ko ga obiščete, vam bo jasno, zakaj. Otok je poln možnosti za selfcare: povsod so masažni saloni, zdrave restavracije, studii za jogo in centri naravnega zdravljenja. Najboljše pri tem pa je, da so te storitve cenovno tako dostopne (v povprečju enourna masaža celega telesa stane okoli 6 evrov), da si je čisto enostavno vsak dan privoščiti vsaj eno dejanje prijaznosti do sebe!


Zato je Bali idealen kraj za ponovno vzpostavitev ravnovesja v tvojem življenju. Otok je res biser in ne bo vam žal, da ste ga obiskali. Ne glede na to, ali iščete sproščujoče počitnice ali kulturno avanturo, boste od tam odšli zadovoljni. Tudi sama se bom zagotovo še vrnila. Če ne zaradi drugega, pa zaradi mojega kjut inštuktorja surfanja ;)


S. S.

Comments


bottom of page