top of page

Pogovor z urologom: Moške informiramo povsod, a težava je, da informacij ne jemljejo resno


Zaključujemo z mesecem novembrom oz. kakor ga je zaradi pozornosti, ki jo v tem mesecu namenjamo moškim in njihovemu zdravju, poimenovala urbana kultura – z »movembrom«. O pomenu samopregledovanja za moške, obisku urologa ter stigmi okoli spolnih organov pri moških smo se pogovarjale z dr. Markom Lovšinom, specialistom urologije. Kot pravi, so lani v času akcije movember poslali okoli 1200 vabil za preventivni pregled prostate, nanje pa se je odzvalo le 15 moških. »Moškim ni težko razkazovati spolne organe in se o njih pogovarjati, dokler je pogovor vezan na spolnost. Ko pa se morajo organi 'dotakniti' bolezni, je pogovora konec,« pravi ter ob tem dodaja, da bomo stigmo premagali le s stalnim poudarjanjem pomena samopregledov in učenja le teh.


Vir: Pixabay

Kot pravi, se moški za pregled pri urologu odločijo v vseh starostnih obdobjih. »Mlajši predvsem zaradi sprememb, ki jih zatipajo na modih ali pa opazijo na spolovilu,« pravi ter dodaja, da se v zadnjem času za pregled odločajo tudi zaradi težav z erekcijo ali prezgodnjim izlivom.


V zrelejšem obdobju pa pridejo v ospredje težave z mokrenjem, ki jih lahko povzroča povečana prostata ali nepravilno delujoč mehur: »Tudi tistih, ki se odločajo za preventivne preglede po 50. letu starosti, je vedno več.« Ob tem poudarja, da v polovici primerov te moške na pregled naročijo njihove partnerke.


Sicer je po 50. letu starosti priporočeno, da moški urologa obiščejo vsaj enkrat na leto, kjer opravijo preventivni pregled prostate. A kot poudarja Lovšin, letni pregled ni priporočen le zaradi nevarnosti razvoja raka prostate, ki po tej starosti strmo narašča, temveč tudi za odkrivanje začetne benigne hiperplazije prostate, ki bi lahko s svojim razvojem kasneje povzročila težave pri mokrenju, dodaja. »Takšno začetno benigno povečanje prostate lahko uspešno zdravimo ambulantno.«


»Pred 50. letom je preventivni pregled pri urologu potreben le, če so dedno obremenjeni z rakom prostate v eni ali dveh prejšnjih generacijah,« še pravi.


'V proces zdravljenja je priporočljivo vključiti tudi spolnega partnerja'


Dejstvo je, da okoli moških spolnih organov obstaja nekakšna stigma. Moški se o svoji spolnosti pogovarjajo veliko manj, kot ženske, prav zato težave včasih odkrijejo precej pozno. »Moške o uroloških boleznih informiramo povsod, a težava je, da teh informacij ne jemljejo resno,« prizna Lovšin.


Kot pravi, so lani v času akcije movember poslali 1200 vabil za preventivni pregled, a se je nanj odzvalo le 15 moških. »Bolj resno se tega lotevajo njihove partnerke, ki jih same naročajo na preventivne preglede,« pravi in dodaja, da je še večja težava pri erektilni motnji, ki da ne prizadene le moškega, temveč v večini primerov predstavlja težavo za oba partnerja. »Veliko moških se težave sramuje in zato le redki poiščejo pomoč pri urologu,« priznava.


Vir: Pixabay

Ko so primarni vzroki organski, se jim pogosto pridružijo tudi psihični, ki celotno dogajanje ob tem še poslabšajo, dodaja. »Moški o svoji težavi veliko razmišljajo, kar lahko močno poseže tudi v partnerske in družinske odnose pa tudi na njegovo širše socialno funkcioniranje. Zato je priporočljivo v proces zdravljenja vključiti tudi spolnega partnerja,« meni.


»Moškim ni težko razkazovati spolnih organov in se jim o njih ni težko pogovarjati, dokler je pogovor vezan na spolnost. Ko pa se morajo organi 'dotakniti' bolezni, je pogovora konec. Tu večina zamrzne,« dodaja ob tem. Kot pravi, morajo tu nato pomagati njihovi starši in partnerice. »Stigmo bomo premagali le s stalnim poudarjanjem pomembnosti samopregledov in učenja le teh,« je prepričan.


Samopregled mod - osnova za odkritje sprememb na modih


Rak mod je najpogostejši primarni rak pri moških med 20 in 35 letom starosti. Število teh obolenj je v zadnjih letih močno naraslo. Tako po podatkih raziskav za to vrsto raka zboleva kar 70 odstotkov več moških, kot jih je zbolevalo še pred 20 leti.


Ta vrsta raka je sicer pri starejših moških redka, vendar pa se v starosti okoli 50 let znova pojavi kot »seminom«. »Pri moških, ki se jim modo ni spustilo v mošnjo, je tudi do 15-krat pogostejši, kot pri ostali populaciji. Prav tako je dokazana genska povezanost, če je bil rak mod prisoten že prej v družini,« pravi Lovšin.



Letno v Sloveniji odkrijemo okoli 100 primerov raka mod. Za popolno ozdravitev pa je v kar 90 odstotkih primerov pomembno zgodnje odkrivanje. »To pomeni, da je bolezen res omejena zgolj na modo in je nato z operacijo v celoti odstranjena,« pojasnjuje. »Samopregled mod je osnova za odkritje sprememb na modih,« poudarja, a ob tem dodaja, da vsaka sprememba na modih ne pomeni tudi raka. Vsekakor pa mora to potrditi urolog, »zato je ob vsaki zatipani spremembi obisk pri urologu obvezen«.


Kot pravi, je dovolj, če si moški moda pregledajo enkrat na mesec. Pregled pri urologu pa svetuje, če moški ob samopregledu spremembe zatipajo na modih, obmodkih ali na semenskih povesmih. »Ob spremembah na ali v koži mošnje pa obisk urologa običajno ni potreben,« dodaja.


Moški z eno modo ostanejo plodni


Kaj pa se zgodi po diagnozi raka na modih? Kot odgovarja urolog, je najbolj mila posledica odstranitev moda. »Moški z enim modom ostanejo plodni, prav tako pa je po operaciji zadostna tudi proizvodnja moškega spolnega hormona testosterona,« razlaga.


»Včasih se po operaciji predlaga še zaščitna kemoterapija, v bolj zapletenih primerih, ko se je bolezen že razširila iz moda, pa je potrebno celovito zdravljenje na Onkološkem inštitutu, ki se včasih konča tudi z večjo urološko operacijo limfadenektomijo,« pravi. Razlaga, da pri tej operaciji na strani obolelega moda odstranijo vse bezgavke ob veliki dovodni in odvodni žili v telesu.


»V naši ambulanti nudimo kompletne preglede prostate, ki vključujejo ultrazvok trebuha, sečil in prostate, odvzem krvi za določitev PSA (prostata specifičnega antigena), meritev pretoka vode (uroflow) in meritev zaostanka po mokrenju ter pregled urologa. Nudimo tudi preglede in ultrazvok mod. Prav tako nudimo tudi vso diagnostiko in terapijo erektilne motnje.« - dr. Marko Lovšin

Ob diagnozi raka so moški, kot pravi iz izkušenj, seveda prestrašeni. »Strah jih je že osnovne operacije. Ta pa je še toliko večji, ko pridejo na onkološki konzilij, kjer se jim predstavi načrt zdravljenja in vodenje bolezni naprej,« pove. Moški imajo takrat tudi številna vprašanja, prevevajo pa jih tudi številne druge dileme.


Ob tem še enkrat poudarja pomen preventive, ki lahko prepreči nastanek bolezni ali pa vsaj podaljša čas, ko bi do bolezni prišlo. »Pri težjih boleznih, kot sta raka mod in prostate, ima preventiva zagotovo velik pomen, saj je odkritje bolezni v zgodnjem stadiju edina pot k popolni ozdravitvi,« je jasen. Zato poziva, naj mlajši moški vsaj enkrat mesečno opravijo samopregled mod, moški po 50. letu pa naj vsaj enkrat letno opravijo preventivni pregled prostate. »Pri moških, kjer je bil rak že prej v družini, je preventiva še toliko bolj pomembna; in to ne le na urološkem področju,« še dodaja.


M.P.

bottom of page