top of page

Pet nasvetov za učinkovito planiranje

S hladnejšim vremenom, skodelicami kave, čaja in vroče čokolade ter pisanimi barvami jeseni, je za številne znova prišel val novih obveznosti. Tudi zame se je začel nov študijski letnik - to pa pomeni, da je čas za sveže pečen plan (in piškote - ob delanju zapiskov). Sestavila sem nekaj smernic, ki mi pomagajo pri planiranju. Morda bodo pomagale tudi tebi. Na koncu pa te čaka še eno presenečenje! :)

Vir: Pexels

Okvirno načrtovanje poteka dneva/tedna/meseca/leta, ti lahko močno olajša življenje. Seveda se vsak loti planiranja na svoj način, zame je na primer standardni urnik - tisti s časovnico na levem robu - precej neuporaben, saj imam obveznosti razpršene po celotnem dnevu. Nekateri si najraje zarišejo tedenski ali mesečni plan, nekateri pa imamo raje nekakšno okvirno tedensko rutino. Preberi pet nasvetov, ki jim sledim tudi sama!


1. Ni nujno, da rišeš ostre robove, kjer ni treba.

Nepotrebno se mi zdi, da bi si na minuto natančno planirala vsak trenutek v dnevu. Dovolj stresa imam v življenju, ni treba, da si ga na ramena dajem še več. Včasih ne moreš vedeti v naprej kaj te čaka, življenje je polno presenečenj (na primer obisk najboljše prijateljice ali pa nenaden dogovor za filmski večer naslednji dan), zato se mi zdi bolj uporabno, da je moj urnik bolj prilagodljiv in manj ohol. Ne živim po urniku, ampak si z urnikom pomagam, da lažje živim.

Vir: Pexels

2. Ni nujno, da vse svoje želje in sanje uresničiš v roku enega tedna.

Ko je preveč, je enostavno preveč. Moje telo me je že izučilo, da ga preveliko bremen enostavno zlomi. Zato kdaj raje rečem "ne" kot "ja". Tu in tam si pa vendarle "zacajhnam" kakšno idejo, priložnost ali željo, da jo ohranim v mislih in morda uresničim kasneje (na primer čez pol leta ali kaj podobnega), ko bom imela zanjo več časa ali preprosto več energije. Raje se v celoti posvetim parim stvarem, kot da delam nekaj na pol pri tisočih projektih.


3. Planiraj tudi nekatere reči, ki so potrebne za tvoje dobro počutje, pa jih ne izvajaš redno.

Planiram tudi čas za sproščanje, spremljanje dogajanja in za tiste hobije, ki so mi najbližje. V nedeljo zvečer preživim kakšno uro dlje v kopalnici z negovalno masko na laseh in na obrazu, v torek ali ponedeljek eno uro in pol namenim sprehodu v naravi, ki zame predstavlja neke vrste meditacijo, v petek pa imam vsaj dve uri rezervirani za glasbeno ustvarjanje. Če mi kaj časa v dnevu ostane, pa ga rada izkoristim za karkoli, kar mi pač v tistem trenutku paše.

Vir: Pexels

4. Planiraj tudi čas za učenje in za obveznosti, ki nimajo zunanje začrtanih ur in datuma.

Planiram dneve za študij in minimalno količino ur, ki jo bom temu namenila. Podobno velja za druge obveznosti, ki sicer nimajo zunanje določene ure in dneva izvedbe (npr. delo za to spletno stran). Tako poskrbim, da vse dokaj redno opravljam in se izognem nepotrebnemu stresu zadnji dan (na primer pred izpitom).


5. Določene dejavnosti lahko kombiniraš.

V dan skušam vpeljati tudi nekaj gibanja. Vendar včasih je to težko. Planiram lahko na primer, da bom parkirala malo dlje od fakultete (tako prihranim tudi nekaj časa, saj je iskanje parkirnega prostora okoli fakultete svojevrstna umetnost) in se pol ure sprehajala do vhodnih vrat. Tja in nazaj, pa sem v dan inkorporirala eno uro hoje. Ni maraton, je pa nekaj gibanja, ki ga lahko vpeljem na primer trikrat na teden. Podobno lahko storim s počepi - te navadno izvajam, ko čakam, da zavre voda za kavo ali medtem ko kuham. Takšne malenkosti mi precej olajšajo življenje.


6. Ta urnik je zate!

Ustvarila sem urnik, ki ga izpolnjujem in prilagajam po potrebi (pišem ga s svinčnikom, tako da lahko uporabim kar radirko). Za motivacijo sem ga opremila še s citati feministk. Gre za tedenski urnik, vendar se moje obveznosti pogosto spreminjajo glede na mesec, tako da sem ustvarila 12 šablon - eno za vsak mesec. Ker mislim, da bi ti tak urnik znal priti prav, sem se odločila, da ga delim tudi s tabo.






Big Sister Urnik
.pdf
Download PDF • 9.85MB







Uživaj ob planiranju in ne pozabi, da je tudi prosti čas zelo pomemben za tvojo dušo in telo!


M. L.

bottom of page