top of page

Knjige, ki čakajo na moji nočni omarici

Sem Klavdija in obožujem branje. Ne spomnim se, katera knjiga je bila moja prva, spomnim pa se, katero sem prebrala nazadnje. Berem odkar se spomnim. Ko sem bila v osnovni šoli sem na morje s sabo vlekla deset knjig in več ter večino tudi prebrala. Najraje berem kriminalke in ljubezenske romane. Knjige mi predstavljajo odklop, prebujanje domišljije in skok iz realnega v namišljen svet. Zanimivo pa je, da nikakor ne morem brati knjig za samopomoč in podobnih priročnikov. Tako v času izgorelosti in zdravljenja, nisem prebrala niti ene knjige povezane s tem.


Lansko leto sem prebrala 35 knjig, zapisujem jih v aplikacijo Goodreads. Letos je moj cilj 40, če mi uspe pa celo 52, torej ena na teden. Katere me trenutno čakajo, da jih preberem?


Colleen Hoover, Začne se z nama

To sem sicer zaključila že v soboto, a mi je tako všeč, da je zagotovo primerna za ta seznam. Knjiga je nadaljevanje uspešnice Konča se z nama. Glavna junakinja Lily Bloom je v prvem delu končno prekinila krog nasilja in pobegnila nasilnemu možu. Tako je poskrbela, da se nasilje konča z njo in njeno hčerko Emmy. V drugem delu sledimo zgodbi Lily in njenega prijatelja Atlasa, s katerim se poznata od njenega petnajstega leta. Jima bo po toliko letih končno uspelo, da doživita svoj srečen konec? Priznam, da prvega dela nisem želela niti prebrati do konca, saj govori o nasilju nad ženskami. A je knjiga vseeno tako dobro napisana, da sem jo dokončala in res mi ni žal. Drugi del je bolj umirjen in predstavlja življenje po tem in iskanje svoje lastne sreče z nekom, ki Lily pomeni največ v življenju.


Tadej Golob, Koma

Koma je peti del o Tarasu Birsi. To so zagotovo moje najljubše kriminalke, gre za knjigo, ki jo berem ravno v tem trenutku. Težava pri Golobovih knjigah je, da si moram zanje res vzeti čas, saj te tako potegnejo vase, da jo "požreš" v dveh dneh. Tokrat sledim Tarasovi nesreči pri plezanju, ki ga za nekaj tednov pahne v komo. Ko se zbudi, ugotovi, da se marsičesa ne spomni, v ozadju pa ostaja odprt primeren umorjenega novinarja. Je bila njegova nesreča res nesreča, ali je Taras vedel preveč?


Jure Godler, Casino Banale

Če sem v zadnjem obdobju brala večinoma na bralniku, sem lansko leto ponovno začela kupovati knjige. Največji razlog je to, da sem precej več začela brati slovenske avtorje, ki so poleg Goloba še Irena Svetek, Sabina Štrubelj in seveda težko grem mimo najboljše slovenske knjige Življenje v sivi coni. Letos nadaljujem z Godlerjem. Prvi roman sledi agentoma Spencerju S. Spencerju, strokovnjaku za kibernetsko varnost, ki je bil poslan s strani britanske MI6, da slovenski obveščevalni varnostni agenciji pomaga pri vdorih v računalniške sisteme, ki jim niso kos in Filipu Novaku, njegovemu slovenskemu partnerju, s katerim preživljata več časa v gostilnah in ob neizživetih Bondovskih fantazijah. Sledita ji še knjigi Vohun, ki me je okužil in Dr. Nobody.


Adam Kay, Undoctored

Adam Kay je angleški bivši zdravnik, sedaj pa pisatelj in scenarist. Zagotovo se ga spomnite po uspešnici Tole bo bolelo, naši avtorji in uredniki pa našega Davida Zupančiča radi imenujejo kar slovenski Adam Kay. Čeprav nimam pojma o zdravniškem poklicu, lahko rečem, da je bila knjiga Tole bo bolelo, zagotovo ena najboljših knjig, ki sem jih kdaj prebrala. V svoji prvi knjigi Kay pojasnjuje, zakaj je kot mladi specializant zapustil zdravniški poklic, v tej novi pa, kaj se zgodi, ko pustiš poklic zdravnika, a te medicina noče spustiti iz svojih rok. Govori o tem, kako je biti zdravnik in biti pacient, kaj narediti z drago zdravniško izobrazbo, ko je ne potrebuješ več, kako zaceliti svoje rane in se postaviti nazaj na svoje noge.


Meg Cabot, Princeskin dnevnik 12

Serija knjig Princeskin dnevnik, ki jo je do leta 2015 sestavljajo deset knjig, je bila moja najljubša zbirka v času odraščanja. Film je še vedno med top petimi filmi, Anne Hathaway pa ravno zaradi tega filma, moja najljubša igralka. Pred letom in pol sem ugotovila, da je pisateljica izdala že enajsto knjigo, ki pa je tokrat govorila o odrasli princesi Mii, ki se spopada z zaroko, s tem, da bo uradno prevzela "kraljevino" v Genovii, na koncu pa njo in Michaela preseneti še dvojno presenečenje. Dvanajsta knjiga izide v začetku marca, gre pa za Miine dnevnike v času karantene in pandemije covida. Kako se je spopadala s tem, kako so se s tem spopadali člani njene kraljevine in kaj se je dogajalo v kraljevi palači.


Emily Henry, Happy place

Emily Henry je ena mojih najljubših tujih pisateljic ljubezenskih romanov. Prebrala sem že vse njene knjige, njena četrta knjiga pa prihaja v aprilu in je že na moji wish listi. Harriet in Wyn sta par že vse od študentskih let in težko bi našli bolj perfekten par. A v resnici sta se razšla šest mesecev nazaj, vendar tega še nista utegnila povedati svoji družbi prijateljev. Zato se za en teden, ki ga skupaj preživijo v koči, odločita, da se bosta pretvarjala, da je med njima vse v redu. Super načrt, če se seveda že na daleč ne bi videlo, da si še vedno močno želita en drugega. Jima bo uspelo prepričati prijatelje oz. ugotoviti, da je še možnost za njiju dva?


Ali Hazelwood, Love, Theoretically

Ali Hazelwood je znana po svoji uspešnici The Love Hypothesis, poleg te pa sem prebrala še Love on the Brain in tri novele. Vse knjige imajo v ospredju ženske junakinje, ki so zaposlene v znanosti, torej delajo doktorat ali so že profesorice/raziskovalke na svojem področju. Gre za različne ljubezenske zgodbe in Love Theoretically, ki prihaja na knjižne police junija, ni prav nič drugačna. Elsie Hananway je fizičarka in profesorica termodinamike, ki upa, da ji bo končno uspelo dobiti redno profesuro. Ker je njena plača tako slaba, ponoči denar služi tako, da nastopa kot punca različnim moškim. A težava nastane, ko ji pot prekriža Jack Smith, brat njene najljubše stranke, ki je uničil kariero njenemu mentorju in je del zaposlitvenega kadra na MIT. A njegovi prebadajoči pogledi in občutek, da je ob njem lahko točno to, kar je, v Elsijini glavi povzročijo pravo zmedo.


K. R.

Comments


bottom of page