top of page

Kdo te bo najverjetneje ubil?

Misliš, da veš, kako je videti morilec? Imaš v mislih morda zloglasne serijske morilce, kot so Jack Razparač, Ted Bundy in Jeffrey Dahmer, ki svoje žrtve lovijo naključno? Ne, v resnici to velikokrat niso ljudje, ki se jih najbolj bojimo, temveč so to tisti, za katere večina misli, da niso sposobni umora ... dokler ga ne zagrešijo. Ljudje se običajno preveč zanašajo na zunanji videz ali prvi vtis. Bolj verjetno je namreč, da bodo zaupali nekomu, ki je privlačen, in manj verjetno, da bodo zaupali nekomu, ki to ni.

"Najnevarnejši kraj za žensko, kjer je najbolj izpostavljena tveganju, da bo napadena ali umorjena, je njen lastni dom."


Po podatkih državnega statističnega urada je eno izmed oblik nasilja doživela vsaka peta ženska v Sloveniji, ob čemer so povzročitelji v 90 odstotkih moški. Skrb vzbujajoča je tudi statistika o umorih žensk. V Sloveniji v povprečju beležimo pet do sedem umorov žensk (femicid), ki so posledica partnerskega nasilja oziroma nasilja v družini, na leto. Nasilje nad ženskami tako globalno ostaja ena najpogostejših kršitev človekovih pravic. Že vrsto let ostaja nespremenjen globalni podatek o tem, da je v času svojega življenja vsaka tretja ženska žrtev nasilja.


Sicer imajo moški veliko večjo verjetnost, da postanejo žrtve umorov kot ženske. Leta 2018 je bilo na primer ubitih več kot dvakrat več moških kot žensk. Moškega v povprečju najpogosteje ubije prijatelj ali nekdo, ki ga poznajo, na primer sosed. Le 30 odstotkov žrtev je umrlo zaradi neznanca. Toda ali veste, kaj je vsem skupno ne glede na spol? Če vas bo nekdo ubil, bo to verjetno moški. In žensko bo najverjetneje ubil moški, ki spi poleg nje.


V 90 odstotkih so povzročitelji nasilja nad ženskami moški. Največ jih je umorjenih v njihovem družinskem okolju.

Čeprav so ženske globalno gledano manjkrat žrtve umora, pa so kar v 82 odstotkov tiste, ki umrejo pod roko intimnega partnerja, v 64 odstotkov primerov pa jih ubije družinski član.


Tveganje za umor intimnega partnerja se poveča, ko ženska poskuša zapustiti svojega partnerja. Razhod lahko namreč sproži jezo, ljubosumje in občutek zapuščenosti, kar lahko pri partnerjih in bivših partnerjih povzroči izjemno stopnjo nasilja. V mnogih primerih so bila ta razmerja že prej vsaj do neke mere nasilna. 55 odstotkov žensk, ki jih je ubil bivši partner, je bilo ubitih v prvem mesecu po ločitvi. 87 odstotkov žensk, ki jih je ubil bivši partner, pa je bilo ubitih v prvem letu po ločitvi. Moški, ki so ubili svoje partnerke, pogosto skušajo krivdo prevaliti na žrtev, da bi opravičili svoje dejanje. Običajno trdijo, da niso imeli izbire, ko se je partnerka odločila, da jih bo zapustila, ali pa je imela afero (bodisi namišljeno ali resnično).


Po vsem svetu sedanji ali nekdanji partner vsako leto ubije 30.000 žensk. V ZDA intimni partner vsak mesec ustreli 52 žensk. Skoraj milijon žensk, ki danes živijo v ZDA, je bilo ubitih s strani intimnega partnerja. V zadnjih petih letih je v Angliji le 11 odstotkov ženskih žrtev ubil nekdo, ki ga niso poznale. Veliko teh primerov je povezanih s terorizmom in ne z usmerjenim napadom na določeno žensko. V Latviji zaradi femicida umre vsaka 100.000 ženska, v Španiji pa jih je v zadnjih 20 letih umrlo že več kot tisoč. Ženske v Afriki so v povprečju najbolj izpostavljene temu, da jih ubije sedanji ali bivši partner. Tam bo 36,6 odstotka žensk v svojem življenju doživelo nasilje s strani intimnega partnerja. V nasprotju pa so primeri umorov moških, ki so tarča žensk, pravzaprav zelo redki, čeprav so zanimivi za naslovnice časopisov in serije. ;) V nasprotju z ženskami je manj kot 5 odstotkov žrtev ubil partner ali bivši partner.


"Raziskava o intimnih partnerskih umorih je pokazala, da v skoraj tretjini primerov moški poleg bivše ali aktualne partnerke umorijo še tretje osebe, ki so tako ali drugače povezane z žrtvijo in ji praviloma pomagajo pri izhodu iz nasilne zveze. Najpogosteje so to matere oziroma starši oškodovank, bližnje sorodnice ali prijateljice, v nekaterih redkih primerih tudi nov partner ali strokovno osebje, ki je par oziroma družino obravnavalo," je za časnih Delo povedala sociologinja Jasna Podreka.


Zelo malo je raziskav o istospolnih zvezah in sploh nobene o transspolnih ženskah, kar je še posebej zaskrbljujoče, saj so študije pokazale, da je pri transspolnih osebah štirikrat večja verjetnost, da postanejo žrtve nasilnih kaznivih dejanj. Posebno skrb je treba posvečati preprečevanju nasilja v delovnem okolju, saj skoraj tretjina žensk nasilje doživlja v delovnem okolju, najpogosteje ženske med 18. in 29. letom.


V resnici večina ljudi, ki stori umor, to stori le enkrat - to je eno od kaznivih dejanj z najmanjšo možnostjo ponovitve. Večina ljudi, ki stori umor, ga tudi obžaluje. Velikokrat namreč predvidevamo, da je umor preračunljiv akt, kot v filmih. Toda v resnici, če bi večino morilcev vprašali dve uri pred dejanjem, bi rekli: "Tega nisem sposoben". Večina umorov ni premišljenih, temveč so posledica izgube živcev. Običajna človeška čustva, kot so jeza, bes, ljubosumje in pohlep, igrajo vlogo pri več kot polovici vseh umorov. Splošno prepričanje je, da so moški po naravi bolj nasilni od žensk in da je nasilje neizogibna predpostavka moškega obstoja. Če se s tem sprijaznimo, dajemo moškim večje dovoljenje, da so nasilni, zato moramo narediti veliko na ozaveščanju in razblinjanju tabujev.


Vzrokov, da si ženske, ki so žrtve nasilja, težko poiščejo pomoč, je več. Med drugim so to strah, sram, krivda, upanje na spremembe, ohranitev družine, izolacija, ekonomska odvisnost od povzročitelja in nedostopnost informacij. Pomembno je predvsem ozaveščanje ljudi, da bomo kot skupnost znali pomagati žrtvam in prepoznali nevarnost. V primeru, da si nasilju izpostavljena ali poznaš nekoga, ki je, se lahko obrneš na policijo, center za socialno delo pa tudi Zavod Emma oz. pokličeš na eno od spodnjih telefonskih številk.


080 12 00 - Anonimna telefonska številka policije

080 1155 - Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja (SOS telefon)

116 111 - TOM – telefon za otroke in mladostnike

080 1552 - Brezplačna modra telefonska številka (Telefon Petra Klepca)

080 21 33 - Zavod Emma


S. S.
Σχόλια


bottom of page