top of page

8 odličnih serij/filmov o ženskah in za ženske

Ker na Big Sister celoten marec namenjamo ženskam, sem se odločila, da zberem štiri serije in štiri filme, ki v ospredje tako ali drugače postavljajo ženske. Verjamem, da sem našla nekaj za vsakogar, še bolj pa verjamem, da ste tudi ve, drage bralke, polne zanimivih predlogov.


Serije:


1. Zlata dekleta (The Golden Girls)


Gre za eno (po mojem mnenju) najbolj duhovitih serij, v kateri spremljamo življenja in odnose med štirimi starejšimi samskimi ženskami, ki so zdaj sostanovalke.


Dorothy (Bea Arthur) skuša najti novega življenjskega sopotnika zase, medtem ko njena mati Sophia (Estelle Getty) neutrudno navdušuje s svojimi komičnimi in satiričnimi komentarji in (bolj ali manj "resničnimi") zgodbami, ki se vedno pričnejo s "predstavljaj si to ..." ("picture this ..."). Rose (Betty White), ki prihaja iz majhnega St. Olafa je posrečena, ljubezniva in prisrčna ter vedno preseneča z nenavadno dolgimi besedami. Ena stvar, ki se spremeni skoraj vsako epizodo, paj je to, koga privlačna Blanche (Rue McClanahan) osvaja.


Starost je (posebej za ženske) pogosto še vedno nekaj, kar ima grenak priokus. S pomočjo Zlatih deklet pa se lahko spomnimo, da mladost ni vse, da nikoli nisi prestara, da spoznaš nekoga očarljivega - tako prijateljice in prijatelje kot tudi kaj več - in da nikoli nisi prestara, da se noro zabavaš v življenju. V vsakem primeru, gre za fantastično komedijo, ki jo absolutno moraš pogledati, če je še nisi!


2. Gospa Amerika (Mrs. America)


Ta razgibana serija pripoveduje zgodbo o gibanju za ratifikacijo amandmaja o enakih pravicah (ERA) in (nepričakovanem) odzivu, ki ga vodi konservativna Phyllis Schlafly (Cate Blanchett), znana tudi kot "ljubica tihe večine". Serija skozi oči žensk te dobe - tako Schlafly kot feministk drugega vala Glorie Steinem (Rose Byrne), Betty Friedan (Tracey Ullman), Shirley Chisholm (Uzo Aduba), Belle Abzug (Margo Martindale) in Jill Ruckelshaus (Elizabeth Banks) - prikazuje dogajanje v različnih strujah ženskega političnega gibanja. Serija postavlja različna moralna vprašanja in gledalcem približa dogajanje, ki je vplivalo na položaj žensk tako v Ameriki kot tudi drugod po svetu.


3. Drzna dekleta (The Bold Type)


Gre pravzaprav za serijo, ki je bila navdih za to spletno stran. Zgodba spremlja tri dekleta - Jane Sloan (Katie Stevens), Kat Edison (Aisha Dee) in Sutton Brady (Meghann Fahy) - ki živijo v New Yorku in (večinoma) soustvarjajo žensko revijo Scarlet.


Skozi epizode spremljamo dekleta in njihova življenja v New Yorku ter njihove uspehe in tegobe, vključno s kariernimi odločitvami in romantičnimi odnosi. Njihovo življenje na prvi pogled izgleda popolno in glamurozno, vendar nas zgodba sčasoma popelje v nekakšen približek vzponov in padcev, ki se dogajajo v zaodrju soustvarjanja takšne revije - tako v smislu procesa na delovnem mestu kot tudi vsega, kar se prelije v osebna življenja. Seveda je marsikaj olepšano in neprimerljivo s (slovensko) realnostjo, pa vendar gre za navdihujočo, zabavno in na trenutke tudi poučno serijo, ki ti da občutek, da tudi ti zmoreš čisto vse.


4. Deklina zgodba (The Handmaids Tale)


Seveda iz seznama preprosto ne morem izpustiti serije, ki se vrti okoli distopičnega preobrata v kruto zatiranje žensk in okoli njihovega boja za osnovne človekove pravice, za svobodno življenje.


V tej seriji smo postavljeni v religiozno avtokracijo Gilead, ki je zrastla na tleh nekdanjih ZDA. V tej državi so ženske drugorazredne državljanke. Vsak, ki poskuša pobegniti, je kaznovan. Ena takih nesrečnic je tudi June (Elisabeth Moss).


Med poskusom pobega z možem in otrokom jo ujamejo in obsodijo na življenje služkinje, katere naloga je izključno, da rodi otroke za vladnega uradnika brez otrok. Kot služkinja June dobi tudi novo ime - Offred - njena prejšnja identiteta pa je popolnoma zatrta, pravzaprav iztrgana iz njene biti. Vendar je June borka. To je njena zgodba.


Filmi:


1. Čas deklištva (Little Women):


Zgodba štirih sester, ki je kot knjiga izšla pred več kot 150 leti, je še vedno več kot dovolj aktualna, da zajame srca mnogih filmoljubk in filmoljubov. Gre za najnovejšo adaptacijo knjige ameriške novelistke Louise May Alcott. V ospredju je Jo March (Saoirse Ronan), ki je kot nekakšen Alcottin alter-ego. Že od nekdaj bi rada postala pisateljica in na prvo mesto postavlja kariero.


V številnih adaptacijah knjige je zgodba Jo zasenčila zgodbo ostalih sester, vendar v tej adaptaciji temu ni tako. Pobližje spoznamo namreč tudi nadobudno slikarko Amy (Florence Pugh), družinsko in ljubečo Meg (Emma Watson) ter dobrosrčno Beth March (Eliza Scanlen). Sestre se zelo razlikujejo med seboj, vsaka ima svoje želje in ambicije.


To je tudi tisto, kar se mi je zraven hudomušnih prigod deklet - in njihovega prijatelja Theodorja "Laurieja" Laurencea (Timothée Chalamet) - vtisnilo v spomin. Želje ene niso boljše in bolj cenjene od želja druge. Vsaka je dekle - ženska - sama zase; s svojimi vrlinami in s svojimi napakami. Čudovita zgodba, ki gani in inspirira.


2. Nimaš pojma (Clueless)


Le kdo bi lahko pozabil na prebrisano Cher (Alicia Silverstone), srednješolko na Beverly Hillsu, ki mora preživeti številne vzpone in padce mladostniškega življenja. Na prvi pogled Cher izgleda le kot razvajeno dekle, ki ima vse, kar bi si lahko zaželela v srednješolskem življenju - uspeh, prijatelje in dober izgled.


A v njej se skrivajo tudi duhovitost, šarm in inteligenca, ki ji pomagajo v odnosih s prijatelji, družino, v ljubezni, pravzaprav skozi najstniško družbeno življenje nasploh. Seveda pa ne gre vse 'kot po maslu' in skozi različne prepreke, s katerimi se Cher sooči, spremljamo, kako osebnostno odrašča.


3. Prevzetnost in pristranost (Pride and Prejudice)


Seveda nisem mogla izpustiti te zgodbe o petih sestrah - Jane (Rosamund Pike), Elizabeth (Keira Knightley), Mary (Talulah Riley), Kitty (Carey Mulligan) in Lydiji Bennet (Jena Malone) - ki temelji na romanu Jane Austen. Gre za zgodbo o ljubezni in nerazumevanju v razredno močno razslojeni Angliji s konca 18. stoletja.


Življenje omenjenih sester se postavi na glavo, ko v njihovo sosesko prispeta bogati mladi gospod Bingley (Simon Woods) in njegov najboljši prijatelj, gospod Darcy (Matthew Macfadyen). Čustvena zgodba, ki se razvija med Elizabeth in Darcyjem, se dotakne prav vseh - tako na ekranu kot tudi pred njim - in Bennetove ter vse v njihovi bližini opomni, kaj je v življenju najpomembnejše.


4. Ni je več (Gone Girl)


Ob peti obletnici poroke Amy Dunne (Rosamund Pike), ki je znana po otroškem liku iz slikanic Amazing Amy, izgine. Pod pritiskom policije in naraščajoče medijske napetosti, se počasi razkrije, da je zakon Amy in Nicka Dunne vse prej kot pravljičen. Kmalu se zaradi Nickovih laži, prevar in nenavadnega obnašanja vsi sprašujejo: Ali je Nick Dunne (Ben Affleck) ubil svojo ženo?


Zgodba prikazuje temno plat zakona, ki tiho propada predvsem zaradi manjka komunikacije in razumevanja. Vse v tej zgodbi se vrti okoli lika Amy, ki je precej bolj zanimiv in temačen, kot se morda zdi na prvi pogled.


Kaj pa meniš ti o teh serijah in filmih? Katere bi dodala na seznam?


M. L.

bottom of page