top of page

Favna in flora poimenovana po slavnih osebah: žaba Grete Thunberg, drevo Lea DiCapria

Kako pogosto ljudje svoje hišne ljubljenčke poimenujemo po slavnih osebah? Imena dobivajo po pevcih, igralcih, športnikih, tudi članih kraljeve družine. Nekateri imena nadajajo tudi svojim rastlinam. Vendar pa ideje za imena pri slavnih ne črpamo le »navadni« ljudje, temveč tudi številni znanstveniki. Ali poznate kakšno žival ali osebo, ki je ob odkritju ime prejela po slavni osebi?


Zmagovalec dražbe malo dvoživko poimenoval po švedski aktivistki


Nova vrsta deževne žabe, ki je bila odkrita v Panamski džungli, je dobila ime po švedski aktivistki Greti Thunberg. Po švedski najstnici je malo žabo poimenoval zmagovalec dražbe, na kateri je Sklad za deževni gozd (Rainforest Trust) v okviru dogodka ob 30. obletnici dražbe prodal pravice za poimenovanje nekaterih novoodkritih vrst.


Vir: Pixabay

Drobno žabo živahnih barv, ki je dobila ime Pristimantis gretathunbergae, so odkrili na odpravi, ki sta jo vodila znanstvenika dr. Abel Batista iz Paname in dr. Konrad Mebert iz Švice. Velike črne oči odkritega primerka so edinstvene za srednjeameriške deževne žabe.


Batista in Mebert sta v zadnjem desetletju v Panami odkrila 12 novih živalskih vrst ter objavila osem znanstvenih člankov. Pristimantis gretathunbergae so našli v gozdu znotraj rezervata Cerro Chucanti, ki se nahaja v vzhodni Panami.


To pa ni edina žival, ki je dobila ime po slavni osebi. Znanstveniki ocenjujejo, da je vsako leto odkritih nekje med 17.000 in 24.000 novih živalskih vrst, prav vse pa potrebujejo ime. Kot navaja dr. Ellinor Michel iz Mednarodne komisije za zoološko nomenklaturo v londonskem Prirodoslovnem muzeju, je med njimi vsako leto nekaj sesalcev, na stotine dvoživk in več tisoč žuželk ter drugih nevretenčarjev.


Vir: Twitter

Novo vrsto lahko poimenujejo znanstveniki, ki so jo odkrili, ti pa za ime sicer pogosto izberejo kakšno lastnost, ki žival razlikuje od drugih, ali pa kraj, kjer so jo odkrili. Nekateri pa navdih poiščejo v osebi, ki jih navdihuje in ki jo spoštujejo. Kot pravi Michel, znanstveniki živalskih vrst običajno ne poimenujejo po sebi: »To namreč vidijo kot vrhunec arogance.«


Za vas smo izbrale še nekaj živalskih vrst, katerih ime so navdihnile slavne osebe


Skupina rib je tako dobila ime po britanskem evolucijskem biologu Richardu Dawkinsu. Šrilanški znanstvenik Rohan Pethiyagoda je skupino Dawkinsio po biologu poimenoval v znak spoštovanja. Slednji je poimenovanje rib označil za veliko čast. Ob tem je dodal, da seveda ni niti malce užaljen, ker se ribe ne uvrščajo višje v prehranjevalni verigi: »Evolucijske lestvice ni, ribe so čudovita bitja, zato sem vesel, da je moje ime povezano z njimi. Poleg tega so tudi zelo lepe.«


Po znanem jamajškem pevcu Bobu Marleyu so znanstveniki poimenovali na Karibih odkrit parazit, ki se prehranjuje z ribami. Ta je dobil ime Gnathia marleyi. »To vrsto, ki je resnično čudo narave, sem po Marleyu poimenoval zaradi spoštovanja in občudovanja njegove glasbe,« je dejal Paul Sikkel, terenski morski biolog na državni univerzi Arkansas.


Najbrž lahko uganete, po kom je dobila ime redka vrsta konjske muhe Scaptia beyonceae. Muho, ki so jo odkrili v avstralskem Queenslandu, je po pevki Beyonce poimenoval znanstvenik Bryan Lessard. Kot je pojasnil, so ga do poimenovanja v čast pevke napeljale goste zlate dlake na trebuhu muhe.


Leta 2005 je ogroženi volnati lemur z Madagaskarja ime dobil po igralcu in komiku Johnu Cleeseju. Znanstvenik se je za ime Avahi cleesei odločil kot poklon igralcu, ki se je ob snemanju filmov zavzemal za ohranjanje narave. Kot je poimenovanje komentiral Cleese, je bil nad gesto resnično ganjen, saj so mu mala bitja neizmerno všeč.


V Sloveniji najdemo tudi hrošča Adolfa Hitlerja


Istega leta je medtem slavna imena dobilo tudi več hroščev. Te so znanstveniki poimenovali po nekdanjem ameriškem predsedniku Georgeu Bushu, podpredsedniku Dicku Cheneyju in obrambnem ministru Donaldu Rumsfeldu. Kot je svojo odločitev pojasnil eden od znanstvenikov, ki je hrošče odkril, poimenovanje ni povezano s fizičnimi lastnostmi politikov. »Sva ena redkih konservativnih znanstvenikov naokoli,« je še dejal in dodal, da ga je nekdanji predsednik po poimenovanju poklical ter se mu zahvalil za gesto.


Še enega hrošča, Agra katewinsletae, so poimenovali po slavni igralki, ki je zaigrala v priljubljenem filmu Titanik. »Katin lik ni umrl skupaj z ladjo, a ne moremo trditi za to elegantno vrsto, ki živi v deževnem gozdu,« je dejal entomolog Terry Erwin.

Svojo žival pa je dobil tudi eden najbolj osovraženih ljudi na tem svetu – Adolf Hitler. Anophathalmus hitleri je vrsta slepega jamskega hrošča, ki ga najdemo le v naši državi in še to v le petih vlažnih jamah. Ni presenetljivo, da je vrsto leta 1933 poimenoval prav nemški zbiratelj in občudovalec nekdanjega nemškega diktatorja, ki je v tistem obdobju ravno postal nemški kancler.


Tropsko drevo Uvariopsis dicaprio


Slavna imena pa ne dobivajo le živali, temveč tudi številne rastlinske vrste.


Nedavno so znanstveniki na novo odkrito drevo poimenovali po slavnem igralcu Leonardu DiCapriu. Znanstveniki v Kraljevem botaničnem vrtu Kew so želeli na ta način to hollywoodsko zvezdo počastiti za njegovo delo na področju reševanja deževnega gozda, ki se sooča z obsežno sečnjo dreves. »Menimo, da je bil DiCaprio ključen za ustavitev sečnje gozda Ebo,« so pojasnili svojo odločitev.


Eden največjih sorazmerno nedotaknjenih deževnih gozdov v Srednji Afriki je tako dom ljudstva Banen kot tudi edinstvene flore in favne. Med slednjimi je tudi več ogroženih vrst, kot so gorile, šimpanzi in gozdni sloni.


Vir: Kew Gardens

Mednarodni strokovnjaki so tamkajšnji vladi poslali pismo, v katerem so dokumentirali te dragocene živalske in rastlinske vrste, ki jim grozi izumrtje. Kampanjo je medtem na družbenih omrežjih podprl tudi slavni igralec, kar ji je dalo še dodaten zagon. Vlada je kasneje preklicala načrte za krčenje gozdov, čeprav gozd Ebo takrat uradno še ni bil označen kot nacionalni park.


Drevo, katerega znanstveno ime se uradno glasi Uvariopsis dicaprio, raste le v gozdu Kameruna, ki je znan po neverjetni biotski raznovrstnosti. To majhno tropsko zimzeleno drevo ima bleščeče rumene cvetove, ki rastejo iz njegovega debla. Gre za člana družine ylang ylang, ki je bil odkrit na le majhnem območju gozda in je tako kritično ogrožena vrsta.


Le lani so znanstveniki skupine Kew in njihovi sodelavci uradno poimenovali več kot 200 rastlin in gliv z vsega sveta. Številne te nove vrste so že izumrle, mnoge pa spadajo med ogrožene zaradi krčenja gozdov ter suš, poplav in požarov, ki so posledica podnebnih sprememb.


Dokler vrsti ni podano znanstveno ime, je ocena nevarnosti za njeno izumrtje skoraj nemogoča, poroča BBC. To otežuje tudi njeno zaščito pred izumrtjem. Dr. Martin Cheek iz skupine Kew je dejal, da je seznam odkritij iz preteklega leta le še en opomnik, da se čas za odkritje še neznanih vrst hitro izteka. »Še vedno je na tisoče rastlinskih vrst in morda na milijone gliv, za katere ne vemo. Njihov naravni habitat, v katerem rastejo ljudje vse hitreje in hitreje uničujemo, ne da bi se pri tem zavedali, kaj vse se tam nahaja,« je dejal.


M.P.

bottom of page