top of page

Alternativne oblike kontracepcije

Vedno bolj pogosto se pojavljajo polemike o tem, kako primerna je hormonska kontracepcija. Ne le njeni stranski učinki, ki so lahko izredno neprijetni in celo ogrožujoči za zdravje, ampak tudi vedno več deklet in žensk ugotavlja, da svojega telesa ne želijo dati v umetno hormonsko stanje. Kaj nam preostane? Obstajajo tudi alternativne naravne metode kontracepcije. Katja Podbevšek je svetovalka za simptotermalno metodo NFTPA, ki spada med naravne metode kontracepcije, vodi pa tudi Instagram profil Zavedanje plodnosti. Z njo smo se pogovarjali o učinkovitosti te metode, za koga je primerna in na kakšen način se jo uporablja.

Vir: Pexels

Si svetovalka za simptotermalno metodo NFPTA. Nam lahko bolj točno razložiš, kaj točno pomeni ta metoda in kako se jo lahko poslužujemo?

Da, sem svetovalka za eno od naravnih metod, saj je le teh več. Tudi simptotermalnih metod je več, v Sloveniji je najbolj poznana metoda Sensiplan, jaz pa sem preko svojega izobraževanja v Slovenijo prinesla še NFPTA metodo. NFPTA simptotermalna metoda je metoda z dvojno kontrolo, kar pomeni, da se vedno spremlja vsaj dva telesna znaka plodnosti. Pri metodi gre za spremljanje telesnih znakov, konkretno gre za spremljanje bazalne telesne temperature, sluzi materničnega vratu in položaja materničnega vratu. Ob tem je temperatura tista, ki mora biti obvezno spremljana, drugi znak pa lahko ženska izbere sama. Na podlagi teh telesnih znakov in pravil metode, lahko določamo plodne in neplodne dni. S tem lahko načrtujemo ali pa se izognemo zanositvi, obenem pa nam metoda daje dober vpogled v naše reproduktivno zdravje. Naravne metode zavedanja plodnosti torej lahko uporabljamo za različne namene.


Kakšna je razlika med Sensiplan in NFTPA metodo?

Naravni metodi sta si podobni, saj sta obe simptotermalni metodi. Razlikujeta se v načinu vpisovanja opazovanj (temperature in sluzi) v preglednico, pri sluzi materničnega vratu so kategorije za sluz drugačne. Uporabljajo se tudi rahlo drugačna pravila za določanje plodnega časa. Razlik je kar nekaj, ampak zdi se mi ključno povedati, da obe metodi temeljita na istih telesnih znakih in imata podobna pravila.


Torej gre za neke vrste alternativno obliko kontracepcije. Kako se razlikuje od ostalih oblik, kot so npr. hormonska kontracepcija ali kondom, diafragma, itd?

Da, tudi jaz pogosto pravim, da je ta oblika kontracepcije alternativna, saj o njej pogosto ni veliko informacij v javnosti. Naravne metode so od drugih oblik kontracepcije različne v mnogih pogledih. Če jo primerjam s hormonsko kontracepcijo, pri naravnih metodah ne pride do poseganja v telo, saj telesu pustimo, da ohranja svoje naravne procese, mi pa te procese le spremljamo in jih interpretiramo glede na to, kar se naučimo pri metodi. Naravne metode zahtevajo spremljanje telesa vsak dan, torej s spremljanjem menstrualnega cikla ustvarimo neko novo navado v dnevu, podobno, kot imamo navado, da vsak dan vzamemo kontracepcijsko tabletko. S kondomom in diafragmo imajo naravne metode skupno to, da ne posegajo v telo moškega in ženske. Ena od lastnosti naravnih metod, ki zelo izstopa, je pa definitivno to, da je zelo prilagodljiva za naše namene. Če želimo npr. v enem ciklu odložiti nosečnost, v drugem pa zanositi, se raba metode ne spremeni, prilagoditi moramo le svoje splono vedenje glede na plodni/neplodni čas.


Kaj zajema tvoje delo kot svetovalka? Nam lahko opišeš svoje delo?

Kot svetovalka poučujem ženske in pare o metodi, ki jo učim. Moje delo izgleda približno tako, da se s parom ali žensko večkrat dobim, da predelamo teoretični del metode (kako spremljati telesne znake, kako jih vpisovati v preglednico, katera pravila poznamo in kako se jih uporablja). Potem pa je odvisno od osebe, kdaj se loti spremljanja. Jaz spodbujam, da ženska začne spremljati svoje telo že kar med spoznavanjem teorije, nekatere pa se za to odločijo kasneje, ko že poznajo celoten teoretični del metode. Torej če poenostavim, pare in ženske informiram o metodi, jih naučim kako jo uporabljati, nato pa jih podpiram pri praktičnem delu, torej konkretnem spremljanju menstrualnega cikla. Moje delo kot svetovalka pa obenem zahteva konstantno izobraževanje na področju plodnosti in reprodukcije.


Kako poteka opazovanje telesa, kaj vse zajema uporaba takšne metode?

Pri simptotermalni metodi potrebujemo za spremljanje bazalne telesne temperature termometer, ki je za takšno merjenje primeren. Lahko izbiramo med digitalnim bazalnim termometrom (meriti mora na dve decimalki, npr. 36,53 °C) in pa analognim termometrom, za katerega je dobro, da je tudi posebej namenjen merjenju bazalne temperature. Pri sluzi materničnega vratu gre za spremljanje občutka prvi vulvi, senzacije ob brisanju (na stranišču) in videza sluzi skozi dan. Ko pa spremljamo položaj materničnega vratu, le tega preverimo enkrat v dnevu. Takšno spremljanje lahko v začetku vzame dlje časa, ko pa se navadimo spremljanja, pa nam celoten potek spremljanja ne vzame več kot pet minut.


Je potrebno biti med ovulacijo bolj pazljiv, če ne želimo zanositi? Je potrebno preskočiti spolni odnos ali uporabiti še kako drugo obliko kontracepcije?

Seveda, če ne želimo zanositi, moramo v plodnem času prilagoditi naše spolno vedenje. Če uporabljamo le naravno metodo za preprečevanje nosečnosti, metoda zahteva vzdržnost v času plodnih dni, torej da genitalnega stika ni. Če pa želimo kljub plodnemu času imeti spolne odnose, je tukaj spet prostor za pogovor med partnerjema, da se dogovorita, kaj bosta storila. Par se lahko odloči npr. za oralni spolni odnos, prekinjen spolni odnos, rabo kondoma, diafragme itd. Ampak to pomeni, da za kontracepcijo ne uporabljata več naravne metode, temveč tisto obliko kontracepcije, ki jo izbereta. V tem primeru je naravna metoda koristna, saj par ve, da ima lahko nezaščiten spolni odnos na tiste dni, ko sta neplodna.


Z njo določimo plodne in neplodne dni. Kako? Z merjenjem temperature ali še s kakšnim posebnim drugim načinom?

Tako je. Plodne in neplodne dni se določi z različnimi informacijami, ki nam jih daje telo. Te informacije, opažanja (telesna temperatura, sluz) potem s pravili interpretiramo in pravila so tista, ki nam omogočijo, da potrdimo npr. da se je ovulacija zgodila in da po ovulaciji nastopi neplodni čas. Pred ovulacijo nas pa bo za določanje neplodnih dni zanimala sluz materničnega vratu in kakšni so bili cikli v preteklosti. Sledenje plodnim in neplodnim dnem je učinkovito toliko, kot je učinkovit uporabnik. Dosledno spremljanje temperature in sluzi nam daje dober vpogled v to, kdaj je možnost zanositve visoka in kdaj nizka. Izpostavila bi mit, ki v tem kontekstu pogosto vztraja. Pri naravnih metodah ne moremo določiti točnega dneva ovulacije, lahko pa določimo obdobje, ko se je ovulacija zgodila. Za namene izogibanja zanositve in doseganja zanositve je to dovolj natančno. Ko človek spozna, kaj sporočajo telesni znaki plodnosti, se veliko lažje orientira tudi kdaj je tisti čas, ko je zanositev mogoča. Menim, da v današnjem času še vedno vztraja mit, da ženska lahko zanosi kar vsak dan, to pa seveda ni res. Menim, da bi tudi v primeru, da bi ljudje bolje poznali svoje telo, imeli manj težav z neplodnostjo.


Je alternativna metoda bolj primerna od ostalih oblik kontracepcije?

Težko rečem, da je bolj primerna od ostalih oblik kontracepcije, saj bo vedno za vsakega človeka v različnem življenjskem obdobju ustrezala druga oblika kontracepcije. Osebno vidim večjo vrednost v tem, da pari in ženske ob spremljanju veliko bolje spoznajo svojo plodnost in so bolje informirani o tem, kaj se dogaja v njihovem telesu. Ko se priučimo telesne pismenosti, smo bolje informirani o svojem telesu, tudi z večjo zrelostjo sprejemamo odločitve o svojem telesu. Zakaj pa bi bila lahko naravna metoda za koga v kontekstu kontracepcije bolj primerna: ne posega v telo, ob dosledni rabi je visoko zanesljiva, uporabna je v vseh življenjskih obdobjih, je etično bolj sprejemljiva, podpira komunikacijo med partnerjema (tudi prelaga odgovornost za plodnost na oba partnerja) ter je naravi bolj prijazna izbira.


Kako učinkovita je simptotermalna metoda v primerjavi z ostalimi oblikami kontracepcije?

Ko govorimo o zanesljivost simptotermalne metode, govorimo o treh vidikih: prvič, kakšna je metoda (pravila, način spremljanja), drugič, kako svetovalec posreduje znanje (dajanje točnih informacij) in tretjič, vloga uporabnika (kako uporablja pravila metode, kako spremlja telesne znake, kako prilagodi spolno vedenje). Rekla bi, da je zanesljivost naravnih metod zelo kompleksna tema, saj se tukaj odgovornost za rabo metode porazdeli, na koncu pa je največja odgovornost na uporabniku samemu. Ena od longitudinalnih študij, ki so jo naredili v Nemčiji (izšla je leta 2007), kjer so na podlagi 17.638 ciklov 900 žensk določili zanesljivost simptotermalne metode, pravi naslednje. Perfektna raba je pokazala 99,4 % zanesljivost, tipična raba pa 98,2 %. Tukaj bi želela opozoriti, da je bilo vseh teh 900 žensk spremljanih s strani svetovalcev. Podatkov o zanesljivosti v primeru, da se par ali ženska uči/ta sama, nimamo.

Vir: Osebni arhiv

S hormonskimi kontracepcijami pride lahko do ogromno stranskih učinkov, kako pa je pri tej metodi? Tudi lahko pride do določenih stranskih učinkov, ali je povsem varna?

Seveda, hormonska kontracepcija spremeni hormonsko sliko ženske, kar močno vpliva na njeno telo. Pri naravnih metodah ni poseganja v telo, zato tudi stranskih učinkov ni. Telesu pustimo, da izpelje naravne procese v telesu. Rada se pohecam, da imajo tudi naravne metode stranske učinke: dobro poznavanje svojega telesa in stik s seboj.


Je primerna za vsako žensko, ali so kakšne omejitve?

Načeloma jo lahko uporablja vsaka, saj se žensko telo pri vsaki odziva na podoben način (s spremembo kvalitete sluzi materničnega vratu, spremembo telesne temperature itd.). Menim pa, da ni vsaki ženski v interesu, da bi spremljala svoj cikel, in pa da morda katera ni dovolj dosledna, da bi redno spremljala telesne znake. Omejitev, ki bi jo izpostavila je rutina. Če par/ženska nima rutine, je lahko uporaba metode bolj težavna, saj je pri naravnih metodah navado spremljanja telesnih znakov integrirati v vsakdan (merjenje temperature vsako jutro ob približno istem času). Tudi v takšnih primerih, ko je rutina bolj razgibana, se da cikel dobro spremljati, je pa res priporočljivo, da ste v kontaktu s svetovalcem, ki lahko svetuje.


Obstaja kar nekaj raznolikih termometrov za merjenje temperature, nam jih lahko nekaj našteješ in kakšne so razlike med njimi?

Ko pride do merjenja bazalne temperature, je načinov merjenja več. Lahko merimo v ustih, nožnici ali danki, vendar v vsakem ciklu na enak način. Termometer za merjenje mora biti nujno bazalen, kar pomeni, da meri bolj natančno, kot običajni termometri, s katerim merimo npr. vročino. Na voljo so digitalni in analogni termometri. Digitalni mora meriti na dve decimalki natančno, dobro je da meri vsaj 3 minute. Pri digitalnem jaz rada priporočim kakšnega, ki ima vgrajen spomin, da si temperature zapomni za nazaj. Analogni je tudi ustrezen za merjenje, za večjo zanesljivost priporočam takšnega, ki meri od 36 °C do 38 °C, saj tako bolje vidimo vrednosti vmes. Minus analognega je to, da se lahko razbije, in pa da ne smemo pozabiti vsak dan zbiti termometer in odstraniti vrednost, ki je bila izmerjena.


Opazila sem tudi, da si delila aplikacijo za spremljanje ciklusa. Nam lahko več poveš o njej?

Da, aplikacija Read Your Body je na voljo že kar nekaj časa. Meni je zelo všeč, ker je popolnoma prilagodljiva in zelo dobra za uporabo za katerokoli naravno metodo, saj omogoča spremljanje različnih telesnih znakov in pa tudi drugih podatkov (npr. nosečniški, LH testi, počutje, jemanje prehranskih dopolnil, fotografije, dnevnik itd.). Torej to aplikacijo lahko uporabljata ženski, ki uporabljata dve čisto različni metodi. Ta aplikacija ne vsebuje nobenih predvidevanj in s tem spodbudi žensko, da svoja opažanja po naravni metodi ovrednoti sama. Meni se zdi to zelo pomembno, saj se ženske nemalokrat zanašajo na predvidevanja aplikacije, ki pa so zelo pogosto nezanesljiva, saj aplikacija ne more vedeti, če je prišlo do ovulacije ali ne. V zadnjem času pa sem to aplikacijo že bolj izpostavila, saj sva jo s kolegico prevedli v slovenščino. Prevod ni popoln, sem pa ponosna, saj s tem prinašamo možnost ženskam, ki niso tako spretne z angleščino, da v digitalni obliki hranijo svoje podatke v zvezi s svojim menstrualnim ciklom.


K. R.

Comments


bottom of page