top of page

Zakaj bi morala svoje dojke redno samopregledovati?

Rožnati oktober je svetovni mesec ozaveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto zboli skoraj 1300 žensk in okoli 10 do 15 moških, nekaj jih za to boleznijo vsako leto tudi umre.


Vir: Unsplash

Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Za zgodnje odkrivanje je pomembno redno mesečno samo-pregledovanje, s katerim bi morala vsaka ženska začeti že v mladosti in tako spoznati svoje dojke. Ni dovolj, da samo poslušamo svoje telo, ampak se moramo opazovati.


S pregledovanjem je priporočljivo začeti že po 20. letu starosti in ga opraviti vsak mesec, najbolje po končani menstruaciji. Prav tako pojdite najmanj vsako tretje leto na preventivni pregled dojk k zdravniku. Če pa ste starejše od 50. let, pojdite vsaki dve leti na preventivni rentgenski pregled dojk (mamografijo).


Pri samopregledovanju je treba skrbno pregledati in pretipati vsak delček tako leve kot desne dojke. Pozorni moramo biti na vse spremembe v velikosti in obliki dojk ter na barvo kože, zatrdline, uvlečenost bradavice ali na izcedek iz nje.


Dojk si nikoli ne pregledujemo z vrhom prstov ali z nohti, ampak z blazinicami iztegnjenih prstov oziroma s celo dlanjo, da se zajame kar se da velika površina dojke. Dojko pretipamo v vseh smereh – krožno, vzdolž dojke in od roba dojke proti bradavici. Zajamemo tudi pazduho.



K zdravniku pojdite, če je zatrdlina vedno na istem mestu in se ne spreminja z menstruacijskim ciklom, če opazite izcedek ali ugreznjeno bradavico. Z rentgenskim pregledom dojk je pri nekaterih ženskah mogoče odkriti sumljive spremembe v dojki še preden so tolikšne, da bi jih lahko zatipala ženska sama. Možnost, da se take spremembe odkrijejo, je večja, ko ženska nima več menstruacije (po 50. letu starosti). Pregledovati pa se morajo tudi moški, predvsem tisti, ki so genetsko raku dojk bolj podvrženi.


Pri kakršnikoli spremembah na dojkah se morate posvetovati z izbranim zdravnikom.


S. S.



bottom of page