top of page

Z obrazno jogo v boj proti gubicam

Obrazne mišice so med seboj močno povezane, vendar jih več kot polovico v vsakodnevnem življenju sploh ne uporabljamo, zato preidejo v nekakšno stanje mirovanja. Prav tako z leti koža izgublja prožnost, kar je posledica upadanja količine kolagena in elastina, proteinov, ki nastajata v globljih plasteh kože. Prav z obrazno jogo pa te speče mišice ponovno aktiviramo. »Prvotno je obrazna joga vadba obraznih mišic, sama pa še jo povežem s pravilnim trebušnih dihanjem. Ker mišice z leti izgubljajo volumen in pričenjajo padati, se zaradi tega na mišičnih stičiščih pojavijo gube. Kar je naraven pojav, če mišic na obrazu ne treniramo,« pojasni licencirana inštruktorica obrazne joge Nuša Mahorič. Cilj obrazne joge je ravno ohranjanje volumna in pozicije mišic, kar posledično zmanjša nastajanje globokih gub.

Nuša je začela izvajati obrazno jogo, saj so jo v to prepričale njene prednosti: "Bilo mi je zanimivo, da z njo ne vplivam le na svoj zunanji izgled obraza, ampak tudi na zdravje in svoj notranji svet." Njena vztrajnost jo je pripeljala do lastnih rezultatov, takrat pa je spoznala, da želi svoje navdušenje in znanje ponesti v svet. "Sem mnenja, da je resnično čas, da se ljudje spoznajo z obrazno jogo, ker ima ogromno koristi za nas in bi bilo škoda, da bi te dragocenosti spustili mimo nas. Pa naj si bo to, da so PMS-ji blažji, se bolje počutimo, lepše izgleda naša koža, pa vse do hormonskega ravnovesja," razloži Nuša. Tako je pričela ozaveščati ljudi na družbenih omrežjih o tem, kaj obrazna joga sploh je, organizira tečaje obrazne joge tako individualne kot skupinske in izvaja masaže obraza.


Če želimo zažeti z izvajanje obrazne joge, je pomembno, da se naučimo pravilne izvedbe, saj se lahko v nasprotnem primeru pokažejo ravno nasprotni učinki. "Vsekakor bi priporočala obiskovanje tečaja pri nekomu, ki ima narejeno licenco za poučevanje te vrste joge," svetuje Nuša in doda, da ko se enkrat naučimo pravilne izvedbe, lahko varno nadaljujemo z vadbo doma.


Učinki obrazne joge se kažejo različno, pojasni: "Nekateri spremembe opazijo najprej na svojem počutju, drugi na zmanjšanem PMS-ju, tretji na obrazu in samem izgledu." Vadba pa bo prav tako učinkovala različno hitro, saj se pri nekaterih mišice odzovejo prej, pri drugih nekoliko kasneje. Pod črto lahko zaključimo, da je za prve vidne rezultate potrebno vaditi petkrat na teden po 15 minut, rezultati pa naj bi bili vidni nekje po mesecu dni redne vadbe. Prednost obraze joge je ta, kot še izpostavlja sogovornica, da jo lahko izvajamo kjerkoli in kadarkoli, potrebujemo le znanje, vztrajnost in 15 minut časa na dan. Mišice na obrazu so namreč majhne, tesno prepletene, zato ne potrebujejo dolgega treninga.

Vir: Unsplash

Obrazna joga nam lahko pomaga tudi pri tem, da se znebimo nekaterih navad ali potez obraza, ki povzročajo gubice. Je pa seveda odvisno od tega, koliko časa in kako pogosto so navade prisotne od prej, pojasni Nuša in doda: "Če ob vsakem pogovoru govorimo s konstantno aktiviranim čelom, kjer so že nastale poglobljene gube, bomo potrebovali bistveno več časa in vaje." Pa vendar je mnenja, da lahko dosežemo tudi to, da preprečimo pretirano mimiko. Zavedati se moramo le, da obrazna joga trenira mišice, kar pomeni, da te dobijo nazaj volumen in pretirana mimika nam začne vezati kožo. Ko pride do tega pa to ugotovimo zelo hitro in zato lahko tudi hitro odreagiramo, se zavemo in popustimo določeno mimiko. "Na primer, sama se zmeraj ob gledanju v sonce takoj zavedam, da se mrščim med obrvmi. Ne pride do tega, da bi ta gib bil popolnoma pozabljen," pojasni in pove, da pa se nekateri tega niti približno ne zavedajo, ne začutijo svoji obraznih mišic ter pustijo, da pretirana mimika še bolj poglablja gube.

Kondicijo obraza lahko krepimo le z obrazno jogo, drugega treninga ni, vse ostalo je tako imenovan tek na kratke proge.

Vlogo ima pri borbi gravitacije in posledično ohranjanju volumna v mišicah. Gravitacija zmeraj vpliva na nas, in če obraznih mišic ne treniramo, bo naredila svoje, ko bo obraz »šel po svoje«. Kam bo šel, pa je odvisno od samega tipa kože, pojasni sogovornica:

  • prvi tip je upad volumna (ko izgubimo »špehec« na ličkah in se nam vidijo le še lične kosti),

  • drugi tip je padec v polnosti (ko nam začne ves obraz polzeti navzdol, kar se kaže v upadu spodnje veke, nasolabialnih gub, upadu ustnih kotičkov, velikem podbradku ... dobesedno vsa koža z mišicami začne polzeti navzdol),

  • tretji tip pa je kombinacija obeh teh, torej upad volumna in padec obraza v polnost.

V samem procesu izvajanja vaj moramo zmeraj čutiti in ohranjati upor in protiupor, kjer premagujemo gravitacijo, pove licencirana inštruktorica obrazne joge in razloži, da je to enako kot vadba telesa, s tem da so obrazne mišice še nekoliko bolj povezane in prepletene. Kot uteži pri obrazni jogi uporabljamo svoje roke.

Vir: Unsplash

Počutje lahko z obrazno jogo izboljšamo iz več vidikov, je prepričana Nuša: "Že to, da si vzamemo tak čas zase, šteje ogromno. Ko vemo, da smo že pred odhodom v službo naredili nekaj dobrega zase, nam vsekakor da eno zadovoljstvo." Drugo pa je seveda sama vadba kot taka, ki nam sčasoma zagotovo izboljša počutje. Obrazna joga je tudi pomočnica za ohranjanje našega hormonskega ravnovesja: »Zaradi povečane cirkulacije kisika v možganih ob sočasni mišični aktivnosti stimuliramo pomembni žlezi v glavi, ki nam dirigirata našo hormonsko sliko.« Obrazna joga pa je trenutno edini poznani način, da »pridemo« do njiju, da ju prekrvavimo, to je vse kar jima lahko fizično damo.



Ko se lotimo obrazne joge, moramo najprej okrepiti velike lobanjske mišice, to so oksipitalne, temporalne in frontalne: "Te so precej pomembne, ker so velike in držijo ves obraz na svojem mestu. Velikokrat samo s temi vajami rešimo kakšen drugi manjko." Ko okrepimo te mišice, pa se je smiselno začeti ukvarjati s tistimi, ki potrebujejo še večjo pozornost, tako da v program vaj vnesemo nove vaje, osredotočene na določen predel. Na primer, če ima nekdo večji problem z mrščenjem, tako da nastaja in je vidna guba med obrvmi, dodamo vajo za to področje. Če se je potrebno posvetiti predelu na spodnji veki, prilagodimo vaje za to področje. "Imela sem že primere pevcev in instrumentalistov, ki imajo zopet svoje specifike in želijo ojačati jezik, grlo in ustno mišico. Tako da pri sestavljanju vaj sledim željam strank in jih prilagodim tudi na videno," še razloži Nuša.


Ko izbiramo vaje, ki jih bomo izvajali, je pomembno, da z njimi dosežemo različne mišice: "Namreč ne želimo ojačati le zgornjega dela (čela in vek), temveč moramo gledati, da se posvetimo tudi spodnjemu in sredinskemu delu (ličkam, maseter mišici, ustni krožni mišici in vratu)." Prav s tem namenom moramo vaje izbirati različno, da ustvarimo simetrijo celega obraza. Priporočeno je, da jih izvajamo čim bolj pogosto, najbolje vsak dan. Na začetku je res potrebnega nekoliko več časa, da jih osvojimo in da zgradimo mišice, nato pa je potrebno to le vzdrževati. Ko imamo zgrajene mišice, se te ob kratkotrajni vadbi zelo hitro odzovejo, zato ne potrebujemo veliko časa, da izvedemo kakovosten trening, je še prepričana sogovornica. Potrebno pa je seveda nekaj potrpežljivosti in discipline.


Nuša je prepričana, da sami ne moremo izvajati vaj kakovostno, če se jih nismo predhodno naučili pri licenciranem učitelju. Že silno preproste vaje namreč vsebujejo določene korake, ki jih ne smemo izpustiti. Morda se na prvo žogo zdijo nepomembni, pa temu ni tako: "Še vedno imam občutek, da obrazne joge še ne poznamo dovolj. Zato se mi zdi pomembno, da čimbolj ozaveščamo, kaj je obrazna joga in kaj so njene prednosti. Tiste, ki pridejo na tečaj obrazne joge, več ne dvomijo v delovanje." Vprašanje je potem le, katera ima dovolj discipline, da jo resnično konsistentno izvaja. Čeprav zmeraj govorimo le o 10-15 minutah na dan, marsikomu ni lahko spremeniti rutine in vnesti treninga obrazne joge na svojo dnevno listo.

Potrebno je prebiti začetni led, in že to, da se odločijo za tečaj, je prvi in pomemben korak, kjer dobijo znanje.

Drugi pomemben korak jih čaka doma, da vadijo dan za dnem. Ko pa pridemo do prvih rezultatov na lastni koži, pa je to še samo dodatna motivacija in takrat obrazne joge več ne izpustimo iz svoje rutine, ker vidimo, da je vredna in da nam ogromno da, je prepričana Nuša.


V današnjem sodobnem svetu z ekstremno hitrim tempom je to, da si vzamemo čas zase, poleg spanja in hrane, ena izmed najpomembnejših stvari. Za nekoga lahko čas zase pomeni, da si v prenatrpanem urniku uspe vzeti dvakrat na teden čas za uro fitnesa, pilatesa ali druge telesne aktivnosti. Za nekoga drugega pomeni vsakodnevna hitra 10-minutna kavica s sodelavko. "Zame pa pomeni predvsem čas, ko se lahko umirim, sem sama s sabo v svojem navideznem balončku in naredim 15-minutno obrazno jogo. Ta čas zame me postavi nazaj, v center, kjer sem čuječa, kar mi prinese lahkotnost, jasnost in mir za cel dan," še zaključi sogovornica.


S. S.





bottom of page