top of page

Varnost higienskih pripomočkov za ... tiste dni v mesecu

Ženskemu reproduktivnemu sistemu je posvečena cela veja medicine, ginekologija. O spolnosti se učimo vse od malih nog, vemo kaj je menstruacija in v osnovi poznamo produkte, ki nam pomagajo prebroditi ta naporen del meseca. Kot pišejo v The Economist, ima v vsakem trenutku približno 300 milijonov žensk na svetu menstruacijo. Od tega bo tri četrtine žensk uporabljalo nekakšen higienski produkt, kot so na primer tamponi, vložki, menstrualne skodelice in tako naprej. Povprečna ženska, ki uporablja takšne pripomočke, jih bo v življenju uporabila okoli 15.000. Ženska z neobičajno močnimi menstruacijami jih bo skozi življenje morda potrebovala še mnogo več. Mnoge ženske uporabljajo celo več tovrstnih pripomočkov hkrati - za dodatno zaščito.

Vir: Pexels

Poleg tega je koža vulve, zunanja zaščita nožnice – ki pride v neposreden stik z blazinicami in vložki – eden najbolj občutljivih delov na površju telesa. Je bolj prepustna kot preostala povrhnjica in ob razdraženosti postane še bolj vpojna. Vaginalni kanal, kjer so tamponi, je obložen s sluznico, ki jo oskrbujejo krvne žile, ki absorbirajo kemikalije v krvni obtok. Lahko bi mislili, da bi bili to razlogi za znanstveno raziskovanje sestave higienskih pripomočkov, ki preprečujejo krvave madeže povsod, kjer resnično niso dobrodošli. Tako bi lahko proizvajalci sledili smernicam v skladu z izsledki takšnih raziskav. Prazaprav na tak način zadeve tečejo na področju zdravil in živil - ki jih ljudje prav tako rutinsko vnašamo v telo. Toda, kot nadalje ugotavljajo v The Economistu, znanstvene raziskave na področju izdelkov, ki jih uporabljamo med menstruacijo, so neenotne. Raziskave, ki obstajajo, in številne izkušnje žensk, ki jih je zdaj enostavno deliti prek družbenih medijev, kažejo, da morda ni vse v najlepšem redu.


Mimogrede ...


V preteklosti je na tem področju bilo veliko težav. Leta 1980 so hipervpojne tampone v Ameriki povezali s 55 primeri (nekatere s smrtnim izidom) sindroma toksičnega šoka – nenadnega vročini podobnega stanja, ki ga povzročijo toksini, ki jih sproščajo bakterije, ko se razmnožujejo. To je pripeljalo do poostritve predpisov v Ameriki, kjer tampone zdaj obravnavajo kot medicinske pripomočke (čeprav presenetljivo podjetjem, ki jih izdelujejo, tega ni treba storiti v sterilnem okolju niti testirati vzorcev iz vsake serije). Drugod so pravila bolj ohlapna. V Evropski uniji gre za nekategorizirane splošne izdelke.



Sodeč po uradnih podatkih so menstrualni izdelki varni, vendar ...

Študija 666 izmed njih, ki jo je izvedlo južnokorejsko ministrstvo za varnost hrane in zdravil, objavljena marca 2017, je odkrila potencialno škodljive spojine, vendar na ravneh znotraj uveljavljenih varnostnih meja. Poročilo, ki ga je leta 2018 objavila francoska agencija za hrano, okolje ter zdravje in varnost pri delu, je tudi razsodilo, da so varni. Ena raziskava švedske agencije za kemikalije, objavljena istega leta, je zaključila, da "ni razloga za skrb". V nekaterih delih sveta pa izkušnje žensk kažejo, da ni vse v najlepšem redu. Če se dotaknemo že omenjenega primera, v istem mesecu, ko je južnokorejska vlada objavila svoje poročilo, je skupina, imenovana Korean Women's Environmental Network, objavila pričevanja več kot 3000 žensk, ki so imele težave, vključno s krajšimi menstruacijami, poslabšanjem krčev in znatno manjšo krvavitvijo med uporabo določenih vložkov. Ta skupina je objavila tudi rezultate znanstvene študije, v kateri lahko preberemo, da deset najbolj priljubljenih menstrualnih vložkov v državi skupaj vsebuje 200 zaskrbljujočih kemikalij, vključno z 22 znanimi rakotvornimi snovmi.


Tudi Francozinje je skrbelo. Med ugotovitvami Francoske agencije za hrano, okolje ter zdravje in varnost pri delu je med drugim ugotovitev, da je 81 odstotkov anketiranih menilo, da vsaj ena vrsta ženskih higienskih izdelkov (predvsem tamponov) predstavlja tveganje za zdravje.


Medtem je v Keniji leta 2019 Twitterjev ključnik #MyAlwaysExperience postal zbirališče na tisoče Kenijk, ki so ga uporabile, da bi delile izkušnje s svojimi vložki Always (gre za izdelek, ki je v Keniji tako priljubljen, da je »Always« postal generična beseda za vložke). Sodeč po njihovih pričevanjih, so ti vložki povzročali srbenje, pekoč občutek in izpuščaje. Številne Kenijke so svoje nenehno srbenje pripisale vročemu podnebju in ga ignorirale, vendar so po zamenjavi izdelka opazile znatne izboljšave.

Tudi v Ameriki se je (po podatkih državne uprave za hrano in zdravila) v zadnjem desetletju na stotine žensk pritožilo nad menstrualnimi izdelki. Pri vložkih so ženske poročale o izpuščajih, celulitisu in kemičnih opeklinah. Poleg sindroma toksičnega šoka, ki se še vedno pojavlja, so neželeni učinki tamponov vključevali okužbe, ki jih povzročajo razpadajoči tamponi, sepso, poslabšanje krčev in močnejše menstruacije. Dva največja proizvajalca starodavnih izdelkov zagotavljata, da dajeta varnost na prvo mesto. Kot poročajo v The Economist, Procter & Gamble, proizvajalec vložkov Always in lastnik Tampaxa, priljubljene blagovne znamke tamponov, zagotavlja, da na leto izvede več kot 1000 testov kakovosti svojih surovin in da neodvisni laboratoriji prav tako izvedejo več kot 20.000 testov svojih vložkov in tamponov ter in njihovih komponent. Podobna zagotovila najdemo v izjavah podjetja Kimberly-Clark, ki izdeluje vložke Kotex. Obe podjetji zanikata dodajanje kemikalij, ki so bile povezane z zdravstvenimi težavami.


Dve zadevi, ki še posebej zanimata tiste, ki uporabljajo higienske vložke in podobne izdelke, sta preobčutljivost kože in učinki na hormonsko (ne)ravnovesje. Presenetljivo sta jih tako francoska kot švedska študija prezrli. Različne dišave in lepila lahko povzročijo preobčutljivost kože. Metildibromo glutaronitril (mdbgn), konzervans, ki ga eu šteje za alergen, ki povzroča dermatitis in ga prepoveduje v številnih kozmetičnih izdelkih, je bil odkrit na lepljivih lističih površine vložka v študiji, ki so jo izvedli v Avstraliji leta 2007. Omenimo, da tako P&G kot Kimberly-Clark zanikata dodajanje mdbgn kateremu koli od svojih izdelkov.


Hormonsko zmešnjavo pa lahko povzročijo tako imenovani endokrini motilci. Ti posnemajo estrogen, hormon, ki je bistven za številne funkcije, vključno z uravnavanjem menstrualnega cikla. Predstavljajo tudi teoretično tveganje za razvijajoče se zarodke. Čeprav se menstruacije končajo, ko se nosečnost začne, nekatere ženske med nosečnostjo še vedno nosijo lahke vložke in vložke zaradi krvavitev (ali izcedka drugačne vrste). Kot poročajo v The Economistu, Anna Pollack, profesorica javnega zdravja na univerzi George Mason v Virginiji, opaža, da so bili endokrini motilci dosledno povezani s spremembami v nosečnosti, pa naj gre za nižjo porodno težo ali prezgodnji porod. Bisfenoli (uporabljajo se za izdelavo določenih vrst plastike), parabeni (uporabljajo se kot protimikrobni konzervansi) in ftalati (pogosto dodani plastiki za njeno mehčanje) so vse skupine kemikalij, ki vključujejo znane endokrine motilce. Leta 2020 je Kurunthachalam Kannan, okoljski kemik na Medicinski fakulteti Univerze v New Yorku, testiral 43 vložkov, tamponov in hlačnih vložkov iz lokalne trgovine in našel tri bisfenole, pet parabenov in pet ftalatov. Skoraj ni študij o tveganjih vaginalne izpostavljenosti tem molekulam, vendar so bile prisotne na ravneh, ki jih dr. Kannan ocenjuje kot "res visoke za potrošniški izdelek". Ni razkril, katere znamke je testiral. Ob tem P&G in Kimberly-Clark trdita, da čeprav izdelkom namenoma ne dodajata kemikalij, kot so ftalati, jih je mogoče najti v sledovih. Zaradi desetletij uporabe ftalatov, so ti dan danes v vodi in zemlji precej razširjeni. Tako bi se lahko nenamerno pojavili v izdelkih, ki jih uporabljamo med menstruacijo. Toda tudi majhne količine lahko vplivajo na hormonsko ravnovesje nekoga.



Standardi in testiranje!

Kot je izpostavila forenzična toksikologinja Kabrena Rodda, ne vemo prav veliko o kratkoročnih ali dolgoročnih učinkih kemikalij ob vaginalni izpostavljenosti. Toda brez uradnih standardov o tem, kakšen je varen odmerek kemikalij, ki so jim izpostavljeni rutinsko, vaginalno, morajo podjetja izbrati lastne metode testiranja in postavljati mejne vrednosti.


Eden od možnih razlogov za težave je lahko, da majhni proizvajalci proizvajajo podstandardno blago. Nekatere pritožbe, ki prihajajo iz Amerike, se nanašajo na izdelke manj znanih podjetij, ki so morda preskočila neodvisno testiranje in izkoristila vrzeli v predpisih.


Drugi razlog lahko tiči v nedosledni proizvodni praksi med državami, blagovnimi znamkami in celo serijami. Nekatere kenijske ženske, ki so tvitale o svojih izkušnjah, so ugotovile, da so dražeči simptomi izginili, ko so uporabljale vložke, uvožene iz Amerike ali Britanije. P&G je sprva zanikal kakršne koli razlike med njihovimi izdelki. Zdaj pa trdi, da se lahko sestava njihovih izdelkov nekoliko razlikuje od regije do regije zaradi različnih dobavnih verig materialov, različnih proizvodnih mest, različnih preferenc potrošnikov in lokalne zakonodaje.


Švedski inštitut za standarde je predlagal oblikovanje svetovnega standarda za menstrualne izdelke. To bi vključevalo smernice o omejitvah za različne kemikalije v njih, o sprejemljivih preskusnih metodah in o materialih. Ta zamisel je lani prestala začetno glasovanje Mednarodne organizacije za standardizacijo, konfederacije nacionalnih organov za standardizacijo, znanih tudi kot ISO. Tako v ISO upajo, da bodo z upoštevanjem obstoječih standardov za izdelke, kot so kondomi in spolne igrače, lahko vzpostavili smernice, ki bi lahko zmanjšale nedoslednosti med blagovnimi znamkami, izdelki in serijami.


Nekatera manjša podjetja popularizirajo nadomestne izdelke, za katere trdijo, da so varnejši, čeprav nobeden ni popoln. Perilo za obdobje, izdelano iz materiala, ki odvaja vlago, kot je poliester, je okolju prijazna alternativa vložkom, saj ga je mogoče oprati in ponovno uporabiti, (če imaš na voljo čisto vodo). Menstrualne skodelice so majhne, upogljive posodice, običajno tudi za večkratno uporabo, ki nadomeščajo tampone tako, da zbirajo ženski tok, namesto da ga absorbirajo. Druga podjetja poskušajo narediti obstoječe izdelke varnejše. Britansko podjetje Daye je na primer prostovoljno certificirano v skladu z ISO 13485 - strogim standardom za proizvajalce medicinskih pripomočkov.


M. L.

Comments


bottom of page