top of page

Uporabljaš prevoze? Srhljiva, a (verjetno) lažna prigoda o prodaji organov

Če ste del študentske populacije, ste se zagotovo že srečali z aplikacijo Prevoz.org. Verjetno pa tudi, če ste mlajši ali starejši. Prepričane smo, da ste najmanj slišali že za deljenje prevoza, s katerim lahko po Sloveniji potujete že za okoli pičlih 5 evrov. No, vsaj do tistih večjih mest.


Vir: Pexels

In če so nekateri pri tovrstnem načinu potovanja še vedno vsaj nekoliko skeptični in previdni (marsikatera ženska recimo še vedno preveri, da za prevoz ponuja druga ženska, obstaja pa tudi možnost negativne ali pozitivne ocene voznika ter druga varovala), pa princip deljenja prevozov temelji predvsem na medsebojnem zaupanju. In seveda se občasno pojavijo tudi prigode, ki so lahko zgolj zabavne, morda nerodne ali nadležne … ali pa uporabnike celo opozarjajo na pretečo nevarnost.


Srhljiva pripoved, ki je zakrožila po spletu


Vir: Posnetek zaslona

Tako se je nedavno na spletu, natančneje na spletni strani Reddit, pojavil tudi srhljiv zapis, ki naj bi opisoval potovanje s »prevozi« proti Trstu. »To se je zgodilo sošolčevi kolegici,« je bilo pripisano ob zgodbi, avtor pa je bralce prosil, naj zapis delijo. In za kaj pravzaprav gre?


Zapis se bere takole: »Prevozi.org. Sej veš, ženska hoče do Trsta in jo pobere en tip, Slovenec. Tisti običajen – pač prijazen fant. Vozita se, ko voznik malo pred ciljem zavije na bencinsko črpalko.« Ko ga dekle vpraša, kaj se dogaja, pa naj bi ji voznik odgovoril: »Glej, ni ti treba plačevati. Ko bom ustavil, samo teči čim dlje stran. Zdiš se mi prijazna, škoda te je. Moral bi te dostaviti v Trst za prodajo organov.« Ker da mu sledijo, naj bi dekletu naročil še, naj čim prej steče stran.


Seveda se je zapis zelo hitro razširil po družbenih omrežjih, uporabniki pa so se opozarjali na nevarnost, ki bi morda lahko na nič hudega sluteče iskalce prevozov čakala nanje, ko sedejo v avtomobil k neznancu.


Zgodba bi bila namreč resnično srhljiva … če bi le bila resnična. Vse, kar se deli na spletu, namreč ni nujno tudi resnica. Zato smo za odgovore prosili tako podjetje Prevoz.org kot policijo.


Podobne anonimke in zapisi na spletu so se izkazali za neresnične


»Policija v Sloveniji v preteklih letih ni obravnavala kaznivih dejanj, povezanih s trgovino s človeškimi tkivi, celicami in organi,« so nam zagotovili na Generalni policijski upravi ter dodali, da so sicer v tem času beležili nekaj anonimnih obvestil in lažnih objav na družbenih omrežjih, ki pa so se do sedaj vse izkazale za neresnične. Takšna pa je tudi zadnja podobna objava, ki so jo zaznali na družbenih omrežjih.


Policija prijave sicer ni prejela, vendar pa policija vse informacije, ki vsebujejo elemente sumov storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja (ne glede na vsebino, ki je lahko nenavadna), preveri, so nam zagotovili. »Tako je bilo tudi v konkretnem primeru, kjer pa do sedaj navedb nismo potrdili,« so dodali.


Na policiji navedb do sedaj niso potrdili. V Sloveniji v preteklih letih niso obravnavali kaznivih dejanj, v povezavi s trgovino s človeškimi tkivi, celicami ali organi.

Ustvarjalce spletne strani Prevoz.org so medtem na zgodbo, ki se je širila po družbenih omrežjih, opozorili njihovi uporabniki. Tako kot na policiji so nam tudi oni zagotovili, da se incident po njihovih informacijah ni zgodil. Prejeli niso namreč tudi nobene pritožbe, ki bi se navezovala na takšen primer. »O konkretnem primeru nismo bili obveščeni niti s strani uporabnice, niti s strani policije oziroma drugih pristojnih organov,« so dodali.


Ker je objava prejela toliko pozornosti, so sicer kratek odgovor podali tudi v zapisu na Redditu, »vendar pa se žal zaradi delovanja tovrstnih družbenih omrežij izgubi daleč spodaj v komentarjih«.


Pojasnilo podjetja na Redditu (Vir: Posnetek zaslona)

Poudarili so tudi, da sicer vse do danes ne beležijo nobenega podobnega primera. »Pritožbe, ki so zelo redke, običajno letijo na vozila, ki niso primerno očiščena, zamujanje voznikov in sovoznikov ter neprimerno verbalno komunikacijo voznikov in sopotnikov,« so nam povedali.

Dodajajo, da morajo uporabniki njihove spletne strani vsakršno hujšo prijavo podati policiji, kar da v večini primerov tudi naredijo. »Policija od nas po uradnem postopku pridobi več informacije o vozniku ter vodi postopek skladno z ugotovitvami. Sami v postopke Policije nismo vključeni, smo pa v veliko pomoč, da se uporabnika identificira,« so pojasnili.


Od nadlegovanja, do vožnje pod vplivom prepovedanih substanc


In kateri so nekateri hujši primeri prijav, ki so jih doslej zabeležili? Med slednje so štejejo predvsem verbalno nadlegovanje, vožnjo pod vplivom nedovoljenih substanc, alkohola ipd.

Uporabnikom svetujejo, da ne vstopajo v vozila, če se pri tem ne počutijo udobno, varno ter če opazijo neprimerno obnašanje voznika. »Tako voznik kot sopotnik ima vedno možnost zavrniti prevoz oziroma od njega odstopiti, če oceni, da prevoz ne bo varen,« poudarjajo.


»Če pa zasledimo hujše kršitve, uporabniku nemudoma onemogočimo uporabniški račun, telefonsko številko in bančno kartico/Paypal/TRR-račun, če je bilo v preteklosti izvedeno plačilo,« so še zagotovili. Vsi mednarodni prevozi so namreč sedaj plačljivi, zaradi česar imajo tudi več podatkov voznika za identifikacijo.


Vir: Pixabay

Pritožbe pa prejemajo tudi čez zamudnike. »Ob takšni pritožbi zamudnike najprej opozorimo, če pa se zamujanje ponavlja, prav tako blokiramo račun in telefonsko številko,« dodajajo.

Sicer pa kot največjo nevarnost za uporabnike »prevozov« smatrajo kar sam promet, ki se v zadnjih letih močno povečuje, s tem pa prinaša tudi več nevarnosti v prometu. Zato sodelujejo tudi z Agencijo za varnost v prometu in redno opozarjajo na največje nevarnosti v prometu, kot so alkohol, uporaba varnostnega pasu, pešce itd.


Ne policija ne podjetje, ki pomaga povezati ponudnike in iskalce prevozov, torej prijave, ki bi potrjevala zgodbo o prodaji organov, nista prejela. Vsekakor pa je pri vstopanju v vozilo z neznanci vedno dobro biti previden. In, če se ob tem ne počutite dobro, kot so svetovali pri podjetju, od prevoza odstopiti.


M. P.

bottom of page