top of page

Tedenskih (s)pet, 3. - 10. 6.

Novozelandci imajo enega najmanjših deležev kadilcev na svetu. Kakorkoli, fun fact, uporaba elektronskih cigaret med mladimi se je tam tako razširila, da so se oblasti odločile ukrepati. Avgusta bo tako za mlade dostop do škodljivih naprav veliko težji. Nova pravila bodo prepovedala večino elektronskih cigaret za enkratno uporabo, prav tako pa bo onemogočeno odpiranje novih trgovin s tobačnimi in drugimi izdelki, ki vsebujejo nikotin, v bližini šol. Mlade premamijo predvsem sadni in sladki okusi, zato bo prepovedano evokativno poimenovanje teh izdelkov. No, zdelo se nam je zanimivo. Vendar preidimo k bistvu - k petim osrednjim novicam prejšnjega tedna. Če te zanima še več, pa pokukaj v rubriko Drugo doganjane v minulem tednu na dnu Tedenskih (s)pet!


Obljubimo, da te ne bomo preveč utrujale. No, malo te morda bomo. Vendar zagotovo ti vse skupaj uspe prebrati v nekaj minutkah. Če se ti enostavno ne ljubi (in če je šola/študij/delo vzela že čisto preveč tvoje energije in časa) pa lahko preletiš samo, kar je ključno (za to pa zagotovo rabiš največ dve minutki).



Mavrični mesec in Parada ponosa

Ključno: V petek se je začel Festival Parada ponosa. Tokrat poteka v znamenju solidarnosti, vzajemne podpore in boja za človekovo dostojanstvo, v ospredju pa je tudi problematika skupnosti LGBTIQ+, ki zaradi različnih razlogov prosi za azil v Sloveniji.


Podrobno: Predsednica Društva Parada ponosa Simona Muršec je dejala, da bi morali pozornost usmeriti predvsem na osebe iz skupnosti LGBTIQ+, ki v Sloveniji iščejo mednarodno zaščito in pribežališče, in jim to tudi nuditi. Skratka, društvo v sklopu s sloganom Več skupnosti, en boj zaobjema raznolikost gibanj LGBTIQ+, identitet in bojev po svetu. Hkrati poziva tudi k mednarodni solidarnosti, vzajemni podpori in skupnemu boju za človekovo dostojanstvo povsod po svetu za vse.


V sklopu festivala bo več kulturnopolitičnih dogodkov, ki bodo med drugim zaobjeli zdravstveno obravnavo interspolnih otrok v Sloveniji, boj proti rasizmu, trajnostno organizacijo festivalov in dogodkov, vključujoče šole in organizacije. Društvo Parada ponosa v sklopu festivala organizira tudi razstavo vizualne umetnosti Mednarodna kvir solidarnost: Podobe trdoživosti in upanja.


Zanimivo: Mimogrede, guverner Teksasa Greg Abbott je podpisal zakon o prepovedi zdravljenja transspolnih mladoletnikov. S tem je Teksas postal največja zvezna država v ZDA, ki mladim omejuje dostop do tovrstne oskrbe.



Slovenija izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta ZN

Ključno: Slovenija je bila v Generalni skupščini Združenih narodov (ZN) v prvem krogu glasovanja izvoljena v Varnostni svet ZN za leti 2024 in 2025. Dobila je 153 glasov - za izvolitev je bila potrebna dvotretjinska večina 128 glasov. Slovenija je na volitvah premagala Belorusijo, ki se je prav tako potegovala za sedež vzhodnoevropske skupine ZN in dobila 38 glasov.


Podrobno: Boj je bil le med Slovenijo in Belorusijo v t. i. vzhodnoevropski skupini. V drugih skupinah je bil izid že odločen - za dva sedeža afriške skupine sta kandidirali Alžirija in Sierra Leone, ki sta prejeli 184 in 188 glasov, kot država iz azijsko-pacifiške skupine je bila s 180 glasovi potrjena Južna Koreja. Za sedež iz skupine latinskoameriških in karibskih držav se je potegovala Gvajana. Mandat novoizvoljenih nestalnih članic bo trajal od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2025. Izvoljene države bodo nadomestile Albanijo, Brazilijo, Gabon, Gano in Združene arabske emirate, ki se jim bo iztekel dvoletni mandat.

Za sedež v Varnostnem svetu mora kandidatka dobiti dvotretjinsko večino glasov navzočih članic v Generalni skupščini. Glasuje se po načelu ena država, en glas, glasovanje je tajno, v prvih štirih krogih je zaprto. Če pa potrebne večine še zmeraj ni, sledijo trije odprti krogi, v katerih se lahko pojavijo nove kandidatke.


Zanimivo: Kaj pa pravzaprav je Varnostni svet ZN?




Microsoft nezakonito zbiral osebne podatke otrok

Ključno: Microsoft bo ameriškim zveznim regulatorjem plačal 20 milijonov dolarjev zaradi nezakonitega zbiranja osebnih podatkov otrok, ki so med letoma 2015 in 2020 odprli račune na igralni konzoli Xbox.


Podrobno: Podjetje je po podatkih Ameriške zvezne komisije za trgovino (FTC) obtoženo kršitve ameriškega zakona o varstvu zasebnosti otrok na spletu (COPPA) zaradi zbiranja in hrambe osebnih podatkov otrok, ne da bi obvestili starše ali pridobili njihovo soglasje. Po zakonu namreč morajo spletne storitve in spletna mesta, namenjena otrokom, mlajšim od 13 let, obvestiti starše o zbiranju osebnih podatkov in pridobiti njihovo soglasje. Uporabniki Xboxa so, ko so ustvarjali svoj uporabniški račun, morali vnesti svoje podatke, kot so polno ime, e-pošta in datum rojstva. Po poročanju BBC pa je Microsoft starše prosil za dovoljenje šele po pridobitvi podatkov. Poleg tega je zbiral tudi profilne fotografije in ob tem staršev ni obvestil, da podatke deli z drugimi podjetji.


Odredba komisije za trgovino, ki jo mora potrditi še zvezni sodnik, od Microsofta zahteva, da sprejme ukrepe za izboljšanje zaščite zasebnosti otrok uporabnikov Xboxa. Odredba velja tudi za založnike drugih videoiger, s katerimi je Microsoft delil osebne podatke otrok. Ob tem je predstavnik Microsofta je sporočil, da bo podjetje spoštovalo odredbo.


Zanimivo: Tudi Amazon je (prejšnji teden) plačal odškodnino, in sicer v višini 25 milijonov dolarjev, potem ko je FTC ugotovil, da so več let hranili občutljive osebne podatke, tudi glasovne posnetke otrok. Amazonovo podjetje za kamere na vratih Ring se je prav tako strinjalo z izplačilom 5,8 milijona dolarjev, potem ko je zaposlenim omogočilo neomejen dostop do podatkov strank.



Dim požara v Kanadi onesnažil zrak v ZDA, dosegel tudi Norveško

Ključno: Milijoni ljudi po Severni Ameriki so živeli v rumeni stvarnosti - zaradi slabe kakovosti zraka, ki so jo povzročili gozdni požari v Kanadi. Svetovalo se jim je, da na prostem nosijo maske N95.


Podrobno: V središču kanadskega glavnega mesta Ottawa je bil dim tako gost, da se ni videlo čez reko Ottawa. Podobno je bilo tudi v Torontu. Najhuje je v Quebecu, kjer je premier province Francois Legault dejal, da imajo trenutno zmogljivosti za gašenje le za približno 40 požarov. Okrepitve iz drugih provinc pa se bojujejo s požari po Novi Škotski in drugje. Veliko dima je v ZDA prišlo ravno iz Quebeca, kjer je divjalo 150 požarov. Tam naj bi morali evakuirati več kot 15.000 prebivalcev. Gre za najhujšo sezono požarov v Quebecu doslej.


Kasneje v tednu se je kakovost zraka v ZDA izboljšala, čeprav so se nekatera območja še naprej spopadala z meglo. Dim požarov v Kanadi pa je dosegel tudi Norveško.


Zanimivo: Kakovost zraka v evropskih mestih pa lahko v brezplačni aplikaciji odslej preverite tudi v slovenščini. Aplikacija omogoča pregled petih ključnih onesnaževalcev zraka - delci (PM10), drobni delci (PM2,5), ozon (O3), dušikov dioksid (NO2), žveplov dioksid (SO2). Aplikacijo si lahko naložiš z Android PlayStore ali Apple iOS.



Ali so ZDA vedele za ukrajinski načrt za napad na Severni tok?

Ključno: Ameriška vlada je od evropske obveščevalne agencije (EOA) še pred eksplozijami izvedela za tajen načrt ukrajinske vojske za napad na plinovoda. Natančneje, po navedbah Washington Posta je administracijo predsednika ZDA Joeja Bidna tri mesece pred eksplozijo obveščevalna služba obvestila, da Ukrajina načrtuje napad na Severni tok.


Podrobno: Evropska obveščevalna agencija je junija lani ameriško Cio obvestila, da ukrajinska vojska načrtuje napad na Severni tok z majhno šestčlansko ekipo potapljačev, ki je poročala neposredno vrhovnemu poveljniku ukrajinskih sil Valeriju Zalužnemu, zato da predsednik Volodimir Zelenski ne bi ničesar vedel o operaciji, so napisali v Washington Postu.


Prispevek temelji na večjem številu tajnih dokumentov Evropske obveščevalne agencije - na platformi Discord naj bi jih objavil član ameriške vojske Jack Texeira. Poročilo Evropske obveščevalne agencije pa temelji na informacijah, ki jih je prejela od ukrajinskega vira. Navedbe je potem Cia delila z Nemčijo in drugimi evropskimi državami, je za časopis potrdilo več virov. Skratka, poročilo vsebuje več specifičnih podrobnosti - od števila operativcev do metod napada - iz katerih je razvidno, da so imeli zahodni zavezniki skoraj leto dni utemeljen sum vpletenosti Kijeva v sabotažo.


Zanimivo: Zatem, ko je ta informacija privrela na dan, je Rusija zahtevala nujno mednarodno preiskavo sabotaže plinovodov Severni tok 1 in 2. Zelenski je zanikal vpletenost ukrajinske vlade v lanski napad na plinovod v Baltskem morju.



Drugo dogajanje v minulem tednu

Najprej povzemamo še drugo dogajanje v Sloveniji. Delovati začel novi Svet RTV Slovenija - za predsednika sveta so izvolili Gorana Forbicija. Državni zbor (DZ) je vnovič potrdil novelo zakona o izvajanju proračunov za leti 2023 in 2024, na katero je državni svet izglasoval veto, poslanci pa so več ur razpravljali tudi o kanalu C0 v Ljubljani. Potekala je novinarska konferenca Inštituta 8. marec in iniciative Glas ljudstva - ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana so pozvali k odstopu. Menijo namreč, da se je nabralo "več neizpodbitnih dokazov njegovega škodljivega delovanja zoper cilje vsem dostopnega in kakovostnega javnega zdravstva".Vlada bo zamenjala predstavnike ustanovitelja v svetu Psihiatrične klinike Ljubljana, Bešič Loredan pa je direktorja Bojana Zalarja pozval k odstopu. Razrešeni svetniki pravijo, da so ministrovi očitki neresnični in zavajajoči. Ob tem omenimo še, da je vlada potrdila predlog zakona o digitalizaciji zdravstva, ki bo po napovedih Bešiča Loredana vpeljal digitalno transparentnost. Vsi podatki bodo zbrani na enem mestu, zdravstvene ustanove pa bodo imele enoten informacijski sistem. Minister se je odzval, da ne misli odstopiti. Odbor DZ-ja za finance je brez razprave in brez glasu proti potrdil vladni predlog novele zakona o javnih financah.


Pojdimo še v tujino. Tesna večina na vrhovnem sodišču ZDA je potrdila sodbo zveznega prizivnega sodišča - ugotovilo je, da so nove meje kongresnih okrožij v Alabami, ki so jih zarisali republikanci, v nasprotju z zveznim zakonom o volilnih pravicah, ki je bil sprejet za zaščito temnopoltih volivcev na jugu ZDA. Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump sicer ni novinec na sodišču, pa vseeno omenimo, da je posebni tožilec pravosodnega ministrstva Jack Smith Trumpa ovadil zaradi predsedniškega arhiva, ki ga je Trump namesto v državni arhiv odnesel s seboj v svojo floridsko rezidenco - obtožnica obsega 37 točk.


Če je v tvoji denarnici prepih pa ti sporočamo, da nisi edina. Območje evra je namreč v prvem letošnjem četrtletju zašlo v tehnično recesijo. Gremo še malo dlje. V Tel Avivu in več drugih izraelskih mestih se je v soboto znova zbralo več deset tisoč protestnikov. Že 22. teden zapored so protestirali proti spornemu načrtu vlade premierja Benjamina Netanjahuja za reformo izraelskega pravosodnega sistema. V Iranu pa so predstavili prvo hiperzvočno balistično raketo domače izdelave po imenu Fatah. Predstavitev so si ogledali tudi predsednik Ebrahim Raisi in poveljniki revolucionarne garde. Hiperzvočne rakete lahko letijo vsaj petkrat hitreje od hitrosti zvoka in po zapleteni trajektoriji, zaradi česar jih obrambni sistemi težko prestrežejo.



Spremljaj Tedenskih (s)pet - vse, kar moraš vedeti, da lahko (tudi ti) spreminjaš svet!


- Starejše sestre

bottom of page