top of page

Tedenskih (s)pet, 3. - 10. 2.

Če spremljaš šport, zagotovo veš, da je smučarski skakalec Peter Prevc napovedal, da bo po tekmah v Planici marca sklenil športno pot. Na največjih tekmovanjih je 31-letnik osvojil sedem kolajn, od tega eno zlato. V svetovnem pokalu ima 24 zmag med posamezniki in 12 ekipno. V sezoni 2015/16 je osvojil veliki kristalni globus in slavil na novoletni turneji štirih skakalnic. Dogajalo pa se je še marsikaj drugega - pokukaj v spodnji pregled!



Obljubimo, da te ne bomo preveč utrujale (kot te morda prihajajoče izpitno obdobje)! Zagotovo ti vse skupaj rata prebrat v nekaj minutkah. Če se ti enostavno ne ljubi (in če si že čisto preveč zaposlena z okraševanjem drevesca) pa lahko preletiš samo, kar je ključno (za to pa zagotovo rabiš največ dve minutki). Če te zanima še več, pa pokukaj v rubriko Drugo dogajanje v minulem tednu na dnu Tedenskih (s)pet!



Odstop pravosodne ministrice in generalnega sekretarja SD

Ključno: Afera glede nakupa sodne stavbe je prinesla napoved odstopa pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, premier Robert Golob je njen odstop sprejel. Nepreklicno je odstopil tudi generalni sekretar SD Klemen Žibert.


Podrobno: Začnimo na začetku. V ponedeljek je Švarc Pipan je Golobu na sestanku ponudila odstop, a naj bi na položaju ostala, dokler bo to potrebno za razjasnitev okoliščin nakupa stavbe za sodne prostore na Litijski cesti v višini 7,7 milijona evrov. Koalicijska SD je njeno razrešitev od Goloba zahtevala že minuli teden, a si je premier vzel čas za razjasnitev obtožb ministrice glede domnevne vpletenosti vodstva SD v domnevno korupcijsko afero. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je preiskavo razširil še na finančno ministrstvo, kar je minister Klemen Boštjančič pozdravil, saj želi, da se zadeva čim prej razišče.


V torek smo izvedeli, da bo premier sprejel ponujeni odstop ministrice za pravosodje. S Švarc Pipan sta se dogovorila, da ga predvidoma v tednu dni seznani s svojimi končnimi ugotovitvami glede nakupa sodne stavbe. Isti dan je generalni sekretar SD Klemen Žibert nepreklicno odstopil s funkcije. Predsednica SD Tanja Fajon je Žibertov odstop sprejela.


Golob se je zatem, ko je afera sodna stavba zamajala koalicijske odnose, sestal s predstavniki SD. Ugotovili so, da obstaja želja po nadaljevanju koalicijskega sodelovanja. Fajon je sporočila, da bo po odhodu Švarc Pipan njen resor začasno prevzel Golob, v SD pa bodo iskali naslednika oz. naslednico. O zadevi nakupa sodne stavbe so razpravljali tudi na seji komisije državnega zbora (DZ) za nadzor javnih financ. Komisija je predlagala revizijo računskega sodišča in nadzor proračunske inšpekcije ministrstva za finance. Švarc Pipan kot najverjetnejši scenarij vidi, da bo ministrstvo stavbo obdržalo, kaj bo v njej, pa še ugotavljajo.


Zanimivo: Napetosti pa niso pretresale le SD - poslanska skupina Levica je na mandatno volilno komisijo DZ poslala predlog za razrešitev poslanca Mihe Kordiša z mest v telesih DZ. Njen vodja Matej T. Vatovec je pojasnil, da je Kordiš skušal izsiliti zaposlitev kandidatke v poslanski skupini s pritiski na poslance in organe stranke. Koordinatorica Levice Asta Vrečko je obtožbe ocenila kot resne in preostalim poslancem izrekla podporo.



Višja minimalna postavka za študentsko delo

Ključno: Začela je veljati nova višina minimalne bruto postavke za študentsko delo v višini 7,21 evra.


Podrobno: Minister za delo Luka Mesec je na podlagi zakona o minimalni plači določil novo višino minimalne plače, ki za plačilo dela, opravljenega od 1. januarja do 31. decembra 2024, znaša 1253,90 evra. Na tej podlagi je minister določil tudi višjo minimalno bruto urno postavko za opravljeno uro začasnega in občasnega dela dijakov in študentov. Tako se minimalna bruto urna postavka za opravljeno študentsko delo s 6,92 evra poviša na 7,21 evra bruto.


Kot so za medije pojasnili na ministrstvu za delo, zakonsko določena bruto urna postavka za opravljeno uro začasnih in občasnih del dijakov in študentov na podlagi zakona za uravnoteženje javnih financ ne sme biti nižja od zneska minimalne plače, preračunane na uro dela povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas, ki znaša 174 ur.


Zanimivo: S 1. marcem se bo zaradi uskladitve z minimalno plačo zvišala tudi najnižja bruto urna postavka za delo upokojencev, prav tako na 7,21 evra.


Zdravniška stavka se nadaljuje, vlada in sindikati javnega sektorja pa so nadaljevali pogajanja

Ključno: Zdravniška stavka je vstopila že v četrti teden. Število umikov soglasij za nadurno delo zdravnikov narašča, s 1. marcem, ko bodo stopili v veljavo, pa bo to po ocenah vodstva zavodov povzročilo hude težave pri izvajanju storitev.


Podrobno: V prvih treh tednih stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so v bolnišnicah skupaj odpovedali oziroma prestavili vsaj 6903 termine zdravstvenih storitev. Stanje je po ustanovah različno. V nekaterih bolnišnicah je na določenih področjih odpadlo tudi do 30 odstotkov storitev, v drugih pa storitev sploh niso odpovedoval. Po podatkih ministrstva za zdravje je v bolnišnicah soglasja za nadurno delo skupaj umaknilo približno 33 odstotkov, v zdravstvenih domovih pa okoli 17 odstotkov zdravnikov. Premier Robert Golob in ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel sta se sestala s predstavniki nekaterih javnih zdravstvenih zavodov glede organizacije dela.


Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so nadaljevali pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerij. Vladna stran je menila, da upoštevanje vseh dosedanjih dogovorov in izhodišč javnofinančno ni vzdržno. Predstavila je tudi predlog za povečanje učinkovitosti javnega sektorja, ki pa so ga sindikati ostro zavrnili.


Zanimivo: Na sodiščih so v organizaciji Slovenskega sodniškega društva izvedli enourni protestni shod za vladavino prava. Popoldne pa so se sodniki in tožilci na ločenih sestankih pogovarjali s ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan. Tožilce naj bi minister za javno upravo Franc Props na pogovore povabil predvidoma naslednji teden.



Izraelska ofenziva se širi na jug Gaze, pogovori o premirju neuspešni

Ključno: Izraelska vojska je razširila vojaško ofenzivo na jug Gaze, pogovori o premirju med Izraelom in Hamasom zaenkrat ostajajo brez uspeha.


Podrobno: Izraelski premier Benjamin Netanjahu je zavrnil predlog Hamasa, ki bi vključeval prekinitev ognja za 135 dni v treh fazah, izmenjavo talcev za palestinske zapornike in dogovor o koncu vojne. Netanjahu je ob tem izjavil, da je izraelskim oboroženim silam naročil, naj se pripravijo na nadaljnje delovanje v Rafi na jugu Gaze, kjer se je zateklo več kot milijon palestinskih beguncev. Izraelska vojska je potrdila smrt najmanj 32 izraelskih talcev od 132, ki še ostajajo ujeti v palestinski enklavi, potem ko jih je po vdoru v Izrael zajelo palestinsko islamistično gibanje Hamas.



Zanimivo: Ta razvoj dogodkov sledi več mesecev trajajočim napetostim med Izraelom in Gazo. Situacija v regiji ostaja zelo napeta, mednarodna skupnost pa poziva k prenehanju sovražnosti in obnovi pogovorov. vendar situacija je zapletena in vprašanje je, kako dolgo bo trajalo, da bo v Gazi znova mir, četudi zgolj začasen.



Ameriška in britanska letala napadla proiranske milice v Siriji in Iraku

Ključno: ZDA so izvedle koordinirane napade na cilje proiranskih milic v Siriji in Iraku kot odgovor na napad na ameriško oporišče v Jordaniji.


Podrobno: Ameriška vojska je v skupnem vojaškem posredovanju z britanskimi silami izvedla napade na 85 proiranskih tarč v Siriji in Iraku, s čimer so odgovorili na nedavni napad na ameriško vojaško oporišče na severu Jordanije, v katerem so umrli trije ameriški vojaki. Ta vojaška akcija je del širše strategije ZDA in njenih zaveznikov za zajezitev vpliva Irana v regiji in zaščito svojih interesov ter varnosti svojih vojakov.


Zanimivo: Napadi prihajajo v času naraščajočih napetosti med ZDA in Iranom ter njegovimi zavezniki v regiji.



Drugo dogajanje v minulem tednu

Začnimo v Sloveniji. Na slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, so po državi potekale številne prireditve. Najvišji predstavniki države so v poslanicah poudarili pomen praznika in povabili k obisku kulturnih ustanov, ki so za obiskovalce brezplačno odprle svoja vrata. Dodajmo še, da so na državni proslavi pred kulturnim praznikom v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma podelili najvišja priznanja v umetnosti. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela pesnica Erika Vouk in nekdanji baletnik in koreograf Henrik Neubauer, ob tem pa so podelili še šest nagrad sklada, režiserki Sari Kern, mezzosopranistki Nuški Drašček, pesnici Miljani Cunta, igralki Jani Zupančič, grafičnemu oblikovalcu Tomatu Koširju in slikarju Cirilu Horjaku.


Januarja se je po podatkih statističnega urada nadaljevalo umirjanje inflacije. V medletni primerjavi je znašala 3,3 odstotka, kar je 0,9 odstotne točke manj kot decembra 2023. V mesečni primerjavi so cene tretji mesec nazadovale, tokrat za 0,6 odstotka. Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se je prvič sestala s predstavniki kmetijskih organizacij. Predsednik sindikata kmetov Anton Medved je med ministričinimi obljubami navedel izplačilo neposrednih plačil v dogovorjenih terminih ter izplačila za kmetije na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje, ki bodo izvzeta iz davčne osnove.



Nadaljujmo v tujini. V Ukrajini je prišlo do razrešitve poveljnika vojske Valerija Zalužnega. Britanski kralj Karel III. je bil diagnosticiran z rakom. Meddržavno sodišče (ICJ) je potrdilo svojo pristojnost za obravnavo ukrajinske tožbe proti Rusiji zaradi kršitev konvencije o genocidu. V Čilu je bilo razglašeno dvodnevno žalovanje za žrtvami gozdnih požarov. Ko smo že tam, v nesreči helikopterja je umrl nekdanji predsednik Čila, Sebastian Pinera. Svet EU in Evropski parlament sta dosegla dogovor o povečanju večletnega finančnega okvirja EU, ki vključuje finančno podporo Ukrajini.


V Salvadorju je na predsedniških volitvah zmagal dosedanji predsednik Nayib Bukele. Severnoirski parlament je za premierko izvolil Michelle O'Neill iz stranke Sinn Fein. Na referendumu v Parizu so potrdili podražitev parkirnine za SUV vozila. Predsednik ZDA Joe Biden je z veliko prednostjo zmagal na strankarskih volitvah v Južni Karolini in Nevadi.


Ruski kozmonavt Oleg Kononenko je dosegel nov rekord v skupni dolžini bivanja v vesolju. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je imenoval komisijo za oceno dela agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem. Evropska komisija je s Turčijo podpisala sporazum za podporo pri obnovi po potresu. Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump nima predsedniške imunitete glede zvezne obtožnice zaradi spodnašanja izida volitev leta 2020.



Za konec dodajamo še en "disclaimer", ker se nam zdi prav, da veste, čemu sledimo pri pisanju in kje črpamo informacije. Nabor ustvarjamo na podlagi lastne presoje - kar se nam zdi najpomembnejše in/ali najzanimivejše v minulem tednu. Gre za subjektivno oceno, morda se z našim naborom ne strinjaš vedno, zato z namenom tega, da ti ne uide kakšna pomembna novica, vsakih Tedenskih (s)pet dopolnimo z razdelkom Drugo dogajanje v minulem tednu, kjer najdeš nekaj povedi o vsem ostalem, kar se je dogajalo. Informacije črpamo iz domačih in tujih verodostojnih medijev (STA, Večer, RTV SLO, Dnevnik, Delo, 24ur.com, N1, The Guardian, CNN, BBC, The Atlantic, The New York Times, Vox, Politico). Pri pisanju pa sledimo Kodeksu novinarjev Slovenije.


Spremljaj Tedenskih (s)pet - vse, kar moraš vedeti, da lahko (tudi ti) spreminjaš svet!


- Starejše sestre



留言


bottom of page