top of page

Tedenskih (s)pet, 22. - 29. 7.

Pa je minil še en teden! Naporen? Ležeren? Kako si? Kaj počneš? Kakorkoli, upamo, da se imaš lepo. Me te bomo seveda znova postregle z novimi Tedenskih (s)pet. Uživaj ob branju!

Vir: Pexels

Obljubimo, da te ne bomo preveč utrujale. No, malo te morda bomo. Vendar zagotovo ti vse skupaj uspe prebrati v nekaj minutkah. Če se ti enostavno ne ljubi (in če bi najraje zaprla oči, ker počivaš nekje na plaži v viseči mreži) pa lahko preletiš samo, kar je ključno (za to pa zagotovo rabiš največ dve minutki).S projektom naj bi do 2030 proizvedli pet tisoč ton zelenega vodika letno

Ključno: HSE je prejšnji teden podpisal pogodbo o financiranju projekta Severnojadranska vodikova dolina z družbo Clean Hydrogen Partnership, kar pomeni, da je šestletni projekt dobil zeleno luč.


Zanimivo: Projekt se bo začel izvajati septembra. Kot vodilni partner je HSE podpisal pogodbo v imenu vseh sodelujočih držav ali regij - Slovenije, Hrvaške in italijanske Furlanije-Julijske krajine, nepovratna evropska sredstva znašajo 25 milijonov evrov. Ta mesec je zaživelo tudi Nacionalno združenje za vodik Slovenije.


Za projekt Severnojadranske vodikove doline sta državi in sosednja dežela prejeli 25 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev. Vodilno vlogo v konzorciju 34 partnerjev ima Holding Slovenske elektrarne, največ pa jih prihaja iz Furlanije - Julijske krajine, kjer za razvoj novih tehnologij skrbijo tudi na tržaški univerzi. Cilj projekta je pridobivati vodik s pomočjo obnovljivih virov energije, sončnih ali vetrnih elektrarn, in ga v znotraj manjših omrežij najprej ponujati velikim porabnikom v industriji, kot so jeklarne ali cementarne. V Sloveniji naj bi do leta 2030 proizvedli kar tri tisoč ton zelenega vodika letno. Po besedah predstavnikov Holdinga Slovenske elektrarne naj bi proizvodnjo najprej začeli v Termoelektrarni Šoštanj.


Aktivnosti kmetijskega ministrstva pri prilagajanju kmetijstva podnebnim spremembam pa so bile v zadnjih letih po oceni računskega sodišča le delno učinkovite. Ministrstvo je sicer zagotavljalo izvajanje ukrepov, ki prispevajo k prilagajanju kmetijstva na podnebne spremembe, vendar pa ti niso bili celoviti, sistematični in usklajeni.


Zanimivo: Svet EU je potrdil spremembe direktive o energetski učinkovitosti, po kateri bodo morale države članice do leta 2030 zagotoviti skupno zmanjšanje končne porabe energije v EU za 11,7 odstotka glede na pričakovano porabo v letu 2020.Plačilo po realizaciji za dodatnih 29 vrst zdravstvenih storitev

Ključno: Veljati je začela uredba, s katero je vlada določila 29 dodatnih vrst zdravstvenih storitev, ki se bodo od 1. avgusta plačevale po realizaciji.

Vir: Pexels

Podrobno: To pomeni, da bodo izvajalci v javni mreži prejeli plačilo za vse opravljene zdravstvene storitve. Uredba temelji na konec junija sprejeti noveli interventnega zakona v zdravstvu.


Omenimo še, da so iz celjske bolnišnice so po januarskem incidentu, ko je bolnik poškodoval dva zaposlena, poročali o novih napadih. Od takrat so zabeležili 21 verbalnih in fizičnih incidentov, preteklo soboto je pacient z nožem in smrtjo grozil zdravstvenemu osebju na oddelku za kardiologijo. Vodja delovne skupine Ne dopuščajmo nasilja pri Zdravniški zbornici Slovenije Nena Kopčavar Guček opozarja, da se število primerov nasilja nad zaposlenimi v zdravstvu povečuje.


Medtem državna volilna komisija (DVK) od nekdanjega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana še vedno ni prejela odgovora, ali bo po odhodu z vrha zdravstvenega resorja prevzel mandat nadomestnega poslanca. Bešič Loredan pošte DVK še ni prevzel, ob tem pa ni želel komentirati, ali obstaja možnost, da bo sedel v poslanske klopi.


Zanimivo: Število nedopustno dolgo čakajočih na prve preglede se je 1. julija v primerjavi s preteklim mesecem povečalo za 2,4 odstotka. Ob tem se je število pacientov, ki nedopustno dolgo čakajo na izbrane terapevtsko-diagnostične storitve, zmanjšalo za 0,6 odstotka, kaže poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje.Lani požari, letos neurja

Ključno: Lani so po Sloveniji pustošili požari, letos jo pretresajo neurja. No, premier Robert Golob je napovedal, da bo vlada na prvi redni seji po počitnicah potrjevala predlog novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, s katerim želijo med drugim skrajšati čas izplačila pomoči zaradi posledic neurij.


Podrobno: Na podlagi predhodnega sanacijskega načrta naj bi bile občine upravičene do 20-odstotnega vnaprejšnjega plačila za nujne ukrepe, delna ocena stroškov pa bo omogočila ukrepanje še pred pripravo celovite ocene škode.


Prejšnjo soboto je Slovenijo znova prešla nevihtna linija, širila se je od južnega dela Notranjske do Zasavja in se nato pomaknila proti vzhodu. Najhuje je bilo v širši okolici Slovenskih Konjic, kjer so se sprožili zemeljski plazovi, podrta drevesa in hudourniki so zaprli ceste. Nato je že v ponedeljek zvečer iznad Italije več območij v Sloveniji zajelo neurje z močnim vetrom in točo, zjutraj in čez dan pa so državo prešle nove nevihtne celice. Močno prizadeta so bila območja Goriške, Krasa in Vipave ter Šenjurja z okolico. Hud vetrolom je na območju Čepovanskega dola razkril strehe in močno poškodoval več stavb, neurje s točo je pustošilo na Krasu, močno prizadeto je bilo območje Šentjurja in Ponikve, Sv. Ane, Celja in Velenja.


Brez elektrike je ostalo več deset tisoč uporabnikov, oviran je bil tudi promet, velika škoda je nastala v gozdovih, sadovnjakih, vinogradih, pri poljščinah ter travinju. Prizadeta območja v Čepovanu in Orehovljah ter Šentjurju je obiskal minister za obrambo Marjan Šarec z ekipo, na pomoč je bila vpoklicana Slovenska vojska. Posledice neurij na Koroškem, kjer se borijo s plazovi, si je ogledal tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki je dejal, da se bo na neurja in podnebne spremembe treba pripraviti na sistemski ravni. Na upravi za zaščito in reševanje so od ponedeljka zvečer do srede zabeležili 1979 dogodkov. Posredovali so gasilci iz 451 gasilskih enot. Zaradi močnega vetra je popoldne v Luki Koper s priveza odtrgalo kontejnersko ladjo in jo zaneslo le nekaj metrov do potniškega terminala. Na morju so reševali tudi potniško ladjo Zlatoperka s 25 potniki, ki jo je zajela tramontana z visokimi valovi.


Zanimivo: Julijska neurja so po prvih ocenah kmetijsko gozdarske zbornice povzročila škodo na okoli 10.000 hektarjih kultur, poljščin, sadovnjakov in vinogradov. V neurjih je bilo v gozdovih poškodovanega za desetino letnega poseka dreves. Medtem so drugod po svetu, na primer v Grčiji in v Alžiriji pustošili požari.Na parlamentarnih volitvah v Španiji brez jasnega zmagovalca

Ključno: Predčasne parlamentarne volitve v Španiji niso prinesle jasnega zmagovalca - noben ni dobil absolutne večine.


Podrobno: Niti desnosredinska Ljudska stranka (PP) s skrajno desno stranko Vox niti socialisti premierja Pedra Sancheza z zavezniki niso dobili absolutne večine. Največ glasov je sicer dobila PP.


Ljudska stranka, ki jo vodi Alberto Nunez Feijoo, bo v spodnjem domu parlamenta imela predvidoma 136 poslancev, socialisti premierja Pedra Sancheza pa 122. Glede na zadnje volitve novembra 2019 je PP tako pridobil 47 sedežev, socialisti pa dva. Dve največji tradicionalni stranki bosta tako znova vodilni sili v 350-članskem kongresu, a nobena izmed njiju nima jasne poti do parlamentarne večine.


Eden izmed scenarijev je zdaj tudi razpis novih predčasnih volitev, a Sanchez je dejal, da se to ne bo zgodilo. Prepričan je, da lahko Španija tudi po takšnem izidu dobi njegovo vlado.


Zanimivo: Nacionalistični Vox je glede na volitve 2019 poslabšal izid in obeta se mu 33 sedežev, 19 manj kot v zdajšnjem parlamentarnem sklicu. Koalicija levih strank Sumar, ki velja za naravnega potencialnega zaveznika socialistov, naj bi medtem dobila 31 sedežev. Leva stranka Podemos, neke vrste predhodnica naveze Sumar, je na volitvah leta 2019 prišla do 35 sedežev. Skupaj bi tako desni pol imel 169 sedežev, šest manj od absolutne večine, levi pa 153, torej 19 manj od večine. Preostalih 27 sedežev si bodo razdelile manjše, večinoma regionalne stranke.Na Kitajskem so odstavili zunanjega ministra

Ključno: Odstavili so kitajskega zunanjega ministra Čin Ganga. Razloga za njegovo odstavitev niso navedli, na položaju ga bo nasledil najvišji kitajski diplomat Vang Ji. Quina so odstavili, potem ko ga približno mesec dni ni bilo videti v javnosti.


Podrobno: 57-letni Čin je veljal za tesnega zaveznika kitajskega predsednika Ši Džinpinga. Mnogi analitiki so njegov nedavni hitri vzpon v diplomatskih vrstah pripisali ravno njunemu odnosu. V zadnjem času so se sicer glede Čina pojavljala številna vprašanja, saj ga srečanja z namestnikom ruskega zunanjega ministra Andrejem Rudenkom 25. junija ni bilo videti v javnosti. V preteklih tednih je njegove naloge prevzel najvišji kitajski diplomat Vang Ji, ki vodi zunanjo politiko vladajoče komunistične partije. Čin je sicer Vanga nasledil na položaju zunanjega ministra decembra lani.


Zanimivo: Ugibanja, da so Čina odstavili s položaja ali da so proti njemu uvedli uradno preiskavo, je sprožila njegova odsotnost na vrhu Združenja držav Jugovzhodne Azije v Indoneziji. Kitajsko zunanje ministrstvo je takrat sporočilo, da je bil odsoten zaradi zdravstvenih razlogov, od takrat pa je večinoma zavračalo vprašanja o njegovi odsotnosti in trdilo, da diplomatske dejavnosti potekajo nemoteno. Kitajska je nato brez pojasnila odpovedala tudi načrtovano srečanje med Činom in visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU-ja Josepom Borrellom v Pekingu. EU naj bi bil o odpovedi obveščena le dva dni pred načrtovanim srečanjem.
Drugo dogajanje v minulem tednu

Sprehodimo se najprej po Sloveniji. Na KPK so potrdili, da vodijo predhodni preizkus glede preiskovalne komisije državnega zbora (DZ), ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih državnih organov. V tej fazi preverjajo vse relevantne informacije, ki so v pristojnosti KPK, kar pa dela komisije DZ, ki je bila ustanovljena februarja na pobudo Gibanja Svoboda, ne zaustavlja. Za predhodni preizkus glede omenjene preiskovalne komisije DZ so se na KPK odločili na podlagi prejete prijave. Tina Gaber, vplivnica, lobistka in aktivistka za pravice živali, sicer partnerka premierja Roberta Goloba, razburja z izjavami o odlovu nutrij. Obregnila se je ob študijo ljubljanske biotehniške fakultete o problematiki nutrije in pižmovke na Ljubljanskem barju, ki da namiguje na sistemsko korupcijo. Prizadeta se čuti stroka, ogorčen je del javnosti. Sakralni umetnik, pater Marko Rupnik, ki ga obtožujejo psihičnih in spolnih zlorab redovnic, je dokončno izključen iz jezuitskega reda, piše italijanski časnik La Repubblica.


Med nominiranci za ameriške televizijske nagrade emmy je tudi Slovenec Anže Rozman. Za delo na dokumentarni seriji Prehistoric Planet, kjer je sodeloval s skladateljema Karo Talve in priznanim Hansom Zimmerjem, je nominiran v kategoriji glasbene kompozicije za dokumentarno serijo ali posebno oddajo. Podelitev nagrad bo 17. septembra. S sprintom na Elizejskih poljanah se je sklenila letošnja dirka po Franciji. Drugi leto zapored jo je osvojil danski kolesarski zvezdnik Jonas Vingegaard, Tadej Pogačar je bil drugi. Maribor gosti mlade evropske športnike na poletnem Olimpijskem festivalu evropske mladine (Ofem).Gremo še v tujino. Začnimo še z eno nogo doma. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je do nadaljnjega odsvetovalo potovanja na jugovzhodni del grškega otoka Rodos, kjer že več dni divjajo obsežni gozdni požari. Pozvali so vse Slovence, ki so trenutno na otoku, naj slovenskemu veleposlaništvu v Atenah sporočijo svojo lokacijo. Z Rodosa so sicer uspešno evakuirali tri slovenske družine, ki so se obrnile na ministrstvo s prošnjo za pomoč. Dan zatem je ministrstvo odsvetovalo še potovanja na območja na otokih Krf in Evia, kjer je prav tako gorelo. Z Rodosa so zaradi požara na varno evakuirali 20.000 prebivalcev in turistov. Številne turistične agencije in letalske družbe so odpovedale potovanja na Rodos. 24. julija pa so z otoka Krf evakuirali skoraj 2500 ljudi.


Ministrica kmetijstvo Irena Šinko je na tridnevnem vrhu o prehranskih sistemih na sedežu Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo poudarila, da sta prednostni nalogi Slovenije na področju prehrane prehod na trajnostno kmetijsko proizvodnjo in razvoj vitalnega podeželja. Zavzela se je še za dvig samooskrbe in cenovno dostopnost hrane. Porota je z oskarjem nagrajenega ameriškega igralca Kevina Spaceya spoznala za nedolžnega glede devetih spolnih prekrškov nad štirimi moškimi, ki naj bi se zgodili med letoma 2001 in 2013. Spacey je izrazil upanje, da bo lahko znova gradil na svojih igralskih uspehih. Na volitvah v Kambodži je ob popolni odsotnosti opozicije zmagala Ljudska stranka Kambodže (CPP) dolgoletnega voditelja Hun Sena, ki pa je premierski stolček prepustil sinu, 45-letnemu generalu Hun Manetu. Lastnik družbenega omrežja Twitter Elon Musk in njegova nova glavna izvršna direktorica Linda Yaccarino sta napovedala preimenovanje omrežja v X, nov logotip, ki ne bo več temeljil na silhueti ptice, in preoblikovanje poslovnega modela.Za konec dodajamo še en "disclaimer", ker se nam zdi prav, da veste, čemu sledimo pri pisanju in kje črpamo informacije. Nabor ustvarjamo na podlagi lastne presoje - kar se nam zdi najpomembnejše in/ali najzanimivejše v minulem tednu. Gre za subjektivno oceno, morda se z našim naborom ne strinjaš vedno, zato z namenom tega, da ti ne uide kakšna pomembna novica, vsakih Tedenskih (s)pet dopolnimo z razdelkom Drugo dogajanje v minulem tednu, kjer najdeš nekaj povedi o vsem ostalem, kar se je dogajalo. Informacije črpamo iz domačih in tujih verodostojnih medijev (STA, Večer, RTV SLO, Dnevnik, N1, Delo, 24ur.com, The Guardian, CNN, BBC, The Atlantic, The New York Times, Vox, Politico). Pri pisanju pa sledimo Kodeksu novinarjev Slovenije.


Spremljaj Tedenskih (s)pet - vse, kar moraš vedeti, da lahko (tudi ti) spreminjaš svet!


- Starejše sestre

Comments


bottom of page