top of page

Tedenskih (s)pet, 21. 5. - 28. 5.

V tokratnih Tedenskih (s)pet te kratko in jedrnato obveščamo o tem, da je državni zbor izvolil Roberta Goloba za mandatarja 15. slovenske vlade, o stavki novinarjev koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija, o šolskem pokolu v Teksasu, o morebitnem, vendar malo verjetnem, pohodu nove bolezni (opičjih koz) in o novicah glede vojne v Ukrajini.


Mimogrede, če se ti zdi vsega skupaj preveč, preskoči oz. preleti kategorijo podrobno in/ali zanimivo. :)

Vir: Pexels
Novi mandatar je zasedel prestol

Ključno: Državni zbor (DZ) je na tajnem glasovanju izvolil predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba za mandatarja 15. slovenske vlade. V DZ naj bi se v soboto začela tudi prva zaslišanja ministrskih kandidatov, nadaljevala pa se bodo še v ponedeljek in torek.


Podrobno: V torek so vodje Gibanja Svoboda (Robert Golob), SD (Tanja Fajon) in Levice (Luka Mesec) podpisali koalicijsko pogodbo vlade v mandatu 2022-2026. Golob pa je v sredo, zatem ko je bil izvoljen, v DZ vložil listo ministrskih kandidatov. Pred matičnimi odbori bo zaslišanih pet kandidatov za ministre in sicer za gospodarstvo (Matjaž Han), Slovence v zamejstvu in po svetu (Matej Arčon), kohezijo (Aleksander Jevšek), izobraževanje (Igor Papič) in digitalno preobrazbo (Emilija Stojmenova Duh). Zaslišanja preostalih kandidatov za ministre se bodo nadaljevala še v ponedeljek in torek. Če bodo vsi kandidati prestali zaslišanja na matičnih odborih, bo glasovanje o vladi v DZ lahko potekalo že v sredo.


Zanimivo: Goloba so, kot pričakovano, na tajnem glasovanju podprli poslanci Svobode, SD in Levice ter narodnih skupnosti, ne pa SDS in NSi. Poleg odhajajočega premierja Janeza Janše sta mu čestitala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.


Šolski pokol v Teksasu

Ključno: 18-letnik je vdrl v osnovno šolo Robb v podeželskem mestu Uvalde v Teksasu in streljal na učence in učitelje. Pri tem naj bi umrlo najmanj 19 otrok in dva odrasla v eni učilnici. Streljal je tudi na policiste, ko so poskušali vstopiti. Končno je agent obmejne patrulje, ki je delal v bližini, vstopil v šolo in ubil omenjenega oboroženega najstnika.


Podrobno: Strelec je ostal v šoli do eno uro po tem, ko je vstopil v stavbo s puško. Obstajajo poročila, da je strelec pred napadom objavil tri nasilne objave na družbenih omrežjih – napisal je, da bo ustrelil svojo babico, nato, da jo je ustrelil, in nazadnje, da bo streljal na osnovni šoli. To dejstvo je med Američani sprožilo vprašanje, zakaj je trajalo tako dolgo, da se je policija soočila s strelcem. Ogorčeni starši so v času napada od policije več kot uro zaman zahtevali, naj posreduje in reši otroke.


Zanimivo: Predstavniški dom je že marca sprejel zakon, ki bo razširil preverjanje preteklosti osebe, če želi kupiti orožje. Ta teden vodja večine v senatu Chuck Schumer oživlja predlog zakona, katerega cilj je sprejeti dvostranski načrt za boj proti nasilju s orožjem v ZDA. Medtem pa vrhovno sodišče tehta, ali naj omili zakone o orožju v New Yorku.


Napetosti na RTV

Ključno: Novinarji koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija so v ponedeljek pripravili novinarsko stavko. Med drugim so zahtevali novinarsko avtonomijo in socialni dialog.


Podrobno: Sporočili so, da če sporazuma o razreševanju zahtev ne bo do konca tekočega meseca, zahtevajo odstop generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in predsednika programskega sveta Petra Gregorčiča. Isti dan programski svet RTV Slovenija ni dal predhodnega soglasja k predlogu Whatmougha za imenovanje Natalije Gorščak za direktorico te televizije.


Zanimivo: V torek je višje sodišče potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je Janeza Janšo spoznalo za krivega dveh kaznivih dejanj razžalitve novinark TVS Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl. Dosodilo mu je tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta. Janšev odvetnik Franci Matoz je zoper pravnomočno sodbo napovedal vložitev zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče.


Opičje koze - nova epidemija?

Ključno: Komaj se je nekoliko pomiril covid-19, pa so tukaj že opičje koze, ki se prav tako hitro širijo. Tudi v Sloveniji smo zabeležili prvi primer opičjih koz. Kakorkoli, strokovnjaki mirijo, da bojazen pred množičnim izbruhom bolezni med prebivalstvom ni na mestu.


Podrobno: V četrtek je število potrjenih primerov opičjih koz po svetu po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) doseglo 219, in sicer zunaj enajstih afriških držav, kjer je bolezen endemična. Opičje koze po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije povzroča virus iz skupine t. i. poksvirusov, soroden tistemu, ki povzroča bolezen črnih koz (ta je bila izkoreninjena leta 1980). Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo simptomi, podobni gripi (vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke). Pozneje pa se lahko pojavijo izpuščaji in rane, ki so občasno tudi boleče.


Zanimivo: Virus se ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega, prenaša tudi med ljudmi. Okužiti se je mogoče tudi z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično. Inkubacijska doba opičjih koz je praviloma med 6 in 13 dni, lahko pa traja tudi do 21 dni. Vsi prebivalci, mlajši od 40 let, načeloma niso bili cepljeni proti črnim kozam in so zato bolj izpostavljeni okužbi, najresnejše simptome pa imajo navadno otroci. Predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel je ocenil, da je bolezen epidemiološko lažje obvladljiva kot covid-19, tveganje za okužbo za splošno prebivalstvo pa je nizko.


Napredovanje Rusije?

Ključno: Več kot tri mesece po začetku vojne so ruske sile začele napredovati na vzhodu Ukrajine.


Podrobno: Rusi so po intenzivnem topniškem bombardiranju zavzeli mesto Lyman. V odgovor na to je ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky opozoril, da Rusija poskuša mesta na vzhodu Ukrajine spremeniti v pepel. Ker se število civilistov še naprej povečuje, je Zelensky trdil, da ruska dejanja prispevajo k "očitni politiki genocida". Novo poročilo mednarodnih pravnih znanstvenikov je podprlo te obtožbe in opozorilo na množične poboje, namerne napade na zavetišča ali evakuacijske poti ter bombardiranje stanovanjskih območij v Ukrajini.


Zanimivo: Ruska vojska je zavzela jeklarno Azovstal v Mariupolju, v EU pa še ni dogovora glede morebitnega šestega svežnja sankcij proti Rusiji.

bottom of page