top of page

Tedenskih (s)pet, 20 - 27. 5.

Maj je že skoraj mimo, kar pomeni, da je poletje praktično pred vrati. Še samo par izpitov, testov, guljenja knjig ... Pa bo več časa za branje Tedenskih (s)pet! ;) No, če še nisi vedela (in če je zate to pomembno), Vpis bo letos omejen na 70 srednjih šolah, a število prijavljenih bodočih dijakov število razpisanih mest presega le za peščico. Za vpis se je sicer prijavilo 22.870 kandidatov, na voljo pa je 25.428 razpisanih mest. Kakorkoli, preidimo k bistvu - k petim osrednjim novicam prejšnjega tedna. Če te zanima še več, pa pokukaj v rubriko Drugo doganjane v minulem tednu na dnu Tedenskih (s)pet!

Vir: Pexels

Obljubimo, da te ne bomo preveč utrujale. No, malo te morda bomo. Vendar zagotovo ti vse skupaj uspe prebrati v nekaj minutkah. Če se ti enostavno ne ljubi (in če je šola/študij/delo vzela že čisto preveč tvoje energije in časa) pa lahko preletiš samo, kar je ključno (za to pa zagotovo rabiš največ dve minutki).


Sprejeta konvencija o sodelovanju pri pregonu genocida in drugih hudodelstev

Ključno: V petek je na diplomatski konferenci v Ljubljani bila sprejeta ljubljansko-haaška konvencija o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev.


Podrobno: Cilj konvencije, ki so jo na diplomatski konferenci sprejeli po skoraj dveh tednih pogajanj, je zapolnitev pravnih praznin pri preiskavi in pregonu najtežjih mednarodnih zločinov. Na pogajanjih je sodelovalo skoraj 300 strokovnjakov s področja mednarodnega javnega in mednarodnega kazenskega prava.


Konvencija v slabih 100 členih poleg preambule in končnih določb v sedmih poglavjih določa osrednje organe za sodelovanje, definicije in položaj žrtev, prič, strokovnjakov in drugih oseb, ureja mednarodno pravno pomoč in postopke izročitev, premestitev obsojenih oseb ter postopke reševanja sporov. Gre za največjo diplomatsko konferenco, ki jo je Slovenija kadar koli gostila in za prvo večjo mednarodno pogodbo s področja mednarodnega kazenskega prava po rimskem statutu leta 1998. Podpis konvencije je predviden v začetku prihodnjega leta v Haagu, da stopi v veljavo, pa jo bo moralo ratificirati najmanj 15 držav.


Zanimivo: Mimogrede, na isti dan je poslanka Levice Tatjana Greif vladi predlagala, da v sodelovanju s pristojnimi nevladnimi organizacijami, ki vršijo javni interes na področju boja proti nasilju nad ženskami, v kazenski zakonik uvede inkriminacijo kaznivega dejanja femicida.Ustavno sodišče odpravilo začasno zadržanje vladnega zakona o RTVS

Ključno: Ustavno sodišče je odpravilo začasno zadržanje izvajanja dela novele zakona o RTV Slovenija (RTVS). Najpozneje sedem dni po objavi tega sklepa v Uradnem listu se mora konstituirati novi svet RTVS.


Podrobno: Začnimo na začetku. Ustavno sodišče je v začetku leta zadržalo tisti del novele, ki ureja dokončno konstituiranje novega 17-članskega sveta RTVS. Vseh 17 članov je že bilo imenovanih, z odpravo zadržanja pa bodo lahko nastopili svoje mandate. Kot navaja ustavno sodišče, se bo moral novi svet RTVS konstituirati najpozneje v sedmih dneh po objavi današnjega sklepa v Uradnem listu. V tem roku mora v. d. generalnega direktorja sklicati prvo sejo novega sveta. Če tega ne stori, lahko sejo skliče tretjina članov sveta. Kljub zadržanju je ustavno sodišče namreč dopustilo, da so bili izbrani oz. izvoljeni člani novega sveta.


Skratka, ustavni sodniki so odpravili začasno zadržanje dela novele zakona. Novela zakona torej začne veljati. Sodišče pa mora še vedno presoditi o njeni ustavnosti.


Zanimivo: Z dokončno uveljavitvijo novele bodo prenehale funkcije članom zdajšnjega nadzornega in programskega sveta ter njunima predsednikoma Borutu Rončeviču in Petru Gregorčiču. Zakon namreč nalaga svetu RTVS, da objavi razpis za imenovanje nove štiričlanske uprave RTVS. Pristojnost nove uprave bo tudi imenovanje direktorjev Radia Slovenija, Televizije Slovenija in tudi novega direktorja za digitalne vsebine.DeSantis napovedal predsedniško kampanjo na Twitterju

Ključno: Floridski guverner Ron DeSantis, samooklican bojevnik proti "woke" kulturi, je svojo predsedniško kampanjo za leto 2024 napovedal kar na Twitterju - plane pa so mu prekrižale tehnične težave.


Podrobno: V ZDA se vsake štiri leta odvijajo predsedniške volitve. Vendar se predsedniška tekma začne že veliko prej. Večina kandidatov se poteguje za položaj več kot leto dni pred volitvami, kar jim omogoča, da razvijejo dosežejo volivce in pridobijo podporo.


Zdaj je predsedniško kampanjo napovedal tudi DeSantis, je pa pri tem imel številne tehnične težave. Poleg tega je občinstvo na Twitterju - kjer je napovedal kampanjo - vse manjše, tako da je njegova izbira platforme naletela na kritike z obeh strani političnega spektra. Prenos dogodka v živo, ki sta ga vodila lastnik platforme Elon Musk in tehnološki podjetnik David Sacks, je sprva zamujal, nato pa je bil po nekaj minutah prekinjen. Musk je moral dogodek ponovno zagnati z drugega računa, DeSantisov veliki trenutek pa je na koncu poslušalo le približno 250.000 ljudi. DeSantis se je pri napovedi svoje kampanje izognil bolj tradicionalnim medijskim metodam, vključno z morebitnim intervjujem za Fox News.


Florida ima zdaj zakon, ki prepoveduje splav po šestem tednu nosečnosti, strogo posega v spolno vzgojo v šolah, prav tako pa odreka javnim univerzam sredstva za programe predavanj o raznolikosti, enakosti in vključevanju ter prepoveduje zdravstvene programe spolne tranzicije mladoletnikov. V Floridi je pot do izrekanja smrtne kazni zdaj lažja, mogoče je tudi neovirano nošenje orožja brez dovoljenja zanj. Za piko na i omenimo še, dase je DeSantis v času pandemije uprl izvajanju ukrepov proti pandemiji.


Zanimivo: Lani je nekdanji predsednik Donald Trump napovedal, da se bo leta 2024 potegoval za predsedniški stolček. Od takrat vsi spremljajo dogajanje in se sprašujejo, kdo, poleg Trumpa se bo potegoval za republikansko nominacijo. Nikki Haley (kot nekdanja guvernerka Južne Karoline in veleposlanica pri Združenih narodih v Trumpovi administraciji) je v začetku leta napovedala svojo predsedniško kandidaturo, sicer pa je bilo polje do DeSantisove napovedi precej prazno.Znova o duhovnikih in zlorabi otrok

Ključno: Državno tožilstvo Illinoisa je odkrilo, da je 451 katoliških duhovnikov v Illinoisu med letoma 1950 in 2019 zlorabilo 1997 otrok. Ta številka je veliko višja od tiste, ki jo je Cerkev doslej uradno priznala.


Podrobno: Pravosodni minister Illinoisa Kwame Raoul je ob tem dejal, da je večina primerov že zastarala. Dolgo poročilo v povezavi s preiskavo, ki se je začela leta 2018, opisuje, da so bili cerkveni voditelji v Illinoisu počasni pri priznavanju obsega zlorab. Prav tako jih obtožuje, da so pogosto zavlačevali soočanja z obtoženimi duhovniki in vernikov niso opozorili pred morebitnimi zlorabami.


Preiskava se je začela leta 2018 pod Raoulovo predhodnico Lizo Madigan, ki je ob pripravah na odhod s položaja objavila obširno poročilo. V preiskavi je 25 uslužbencev pregledalo več kot 100.000 strani škofijskih dokumentov in sodelovalo v več kot 600 zaupnih stikih s sogovorniki.


Zanimivo: V minulem tednu je na površje privrela še novica, da je reška nadškofija v zadnjih dveh letih in pol preiskala devet primerov obtožb zaradi spolnih zlorab mladoletnih oseb in drugih kaznivih dejanj. Spolnih zlorab mladoletniov je bilo obtoženih pet duhovnikov od devetih, ki so bili del preiskave. Med njimi je bil tudi duhovnik, ki je med letoma 1987 in 1994 zlorabil 13 fantov, dejanje pa je priznal leta 2018, ko se je sam javil policiji. Reški nadškof Mate Uzinić je sprožil preiskave za vse primere, o katerih je bil seznanjen, in jih prijavil državnemu tožilstvu - ne glede na to, ali so zastarali ali ne. Hkrati je državo in cerkev pozval, naj ukineta zastaranje primerov zlorab.Umrla kraljica rock & rolla Tina Turner

Ključno: V sredo je umrla legendarna pevka Tina Turner. Pevka je ta svet zapustila na svojem domov v Švici, stara 83 let. Pred smrtjo se je že dlje časa borila z zdravstvenimi težavami.


Podrobno: V javnosti je bilo že nekaj časa znano, da ima pevka zdravstvene težave, med katerimi so bile tudi težave z ledvicami. Kakorkoli, v dokumentarnem filmu z naslovom Tina, ki je izšel pred dvema letoma, je razkrila tudi, da ima diagnozo oblike posttravmatske stresne motnje, ki je posledica dolgoletne zlorabe, ki jo je nad njo izvajal nekdanji mož in glasbeni partner Ike Turner. Zlorabi je skušala pobegniti tudi tako, da je leta 1968 vzela prevelik odmerek uspavalnih tablet. Tri mesece po poroki z njenim drugim možem Erwinom Bachom, leta 2013, je doživela možgansko kap, tri leta zatem pa se je začel njen boj z rakom črevesja. Nato je leta 2017 sledila odpoved ledvic.


Pevka je v svoji karieri je osvojila osem kipcev za nagrado grammy, med svojimi oboževalci pa je dobila tudi sloveči naziv kraljica rock & rolla. V slavo so jo ponesle uspešnice, kot so The Best in What's Love Got to Do With It, Proud Mary in River Deep, Mountain High. Ko se je leta 1978 ločila od Ika, je v osemdesetih letih 20. stoletja dosegla še večji uspeh kot solistka.


Zanimivo: Glasbena ikona je že nekaj let z možem živela v mestu Küsnacht v Švici, kjer imata 71 milijonov evrov vreden dvorec.Drugo dogajanje v minulem tednu

Najprej povzamimo dogajanje v Sloveniji. Državni zbor je s 53 glasovi potrdil rebalans proračuna za leto 2023. Odhodki se s spremembo zmanjšujejo za 609 milijonov - vendar ostajajo pri rekordnih 16,1 milijarde evrov, primanjkljaj pa se bo s spremembo znižal pod tri milijarde evrov. Zdravniške organizacije so pripravile predloge za izboljšanje zdravstvenega sistema. Zdravniki so se med drugim zavzeli za posodobitev upravljanja javnih zavodov, vzpostavitev plačnih sorazmerij in administrativnih razbremenitev. Premier Robert Golob je napovedal 100-milijonski sveženj za potrebe upokojencev, ki bo izpeljan skozi štiri ukrepe. Med njimi je dvig minimalne zajamčene pokojnine na 700 evrov. Po mnenju Zveze društev upokojencev Slovenije je napovedana uskladitev pokojnin prenizka. Nacionalni preiskovalni urad je znova ovadil nekdanje vodilne v Banki Slovenije, ki so decembra 2013 podpisali odločbo o sanaciji bank.


Pojdimo še v tujino. Evropsko sodišče za človekove pravice je sporočilo, da Romunija krši pravice istospolnih oseb, saj ne priznava in ne dovoljuje registracije civilnih partnerstev. S tem krši 8. člen Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic, ki pravi, da morajo države podpisnice spoštovati pravico do zasebnega in družinskega življenja. Švicarska vlada bo prepovedala oglaševanje tobačnih izdelkov in e-cigaret za mlade. Tako v tiskanih medijih, trgovinah in na dogodkih, ki jih obiskujejo mladi, ne bodo več dovoljeni oglasi za cigarete. Nemška policija je izvajala preiskave proti podnebnim aktivistom iz skupine Zadnja generacija. Gre za aktiviste, ki so znani po zaporah cest, s katerimi so želeli vlado prisiliti k odločnejšim ukrepom proti podnebnim spremembam. Kljub prepričljivi zmagi konservativne stranke Nova demokracija premierja Kiriakosa Micotakisa na nedeljskih parlamentarnih volitvah se v Grčiji verjetno napovedujejo nove volitve, saj je vladajoči stranki namreč zmanjkalo nekaj sedežev za večino. Članice G7 so se na vrhu v Hirošimi zavezale k jedrski razorožitvi, a ne konkretno.


Spremljaj Tedenskih (s)pet - vse, kar moraš vedeti, da lahko (tudi ti) spreminjaš svet!


- Starejše sestre

Comments


bottom of page