top of page

Intimno zdravje part I: Zakaj imamo ženske še vedno strah pred besedo 'vagina'?

Intimni pogovori že od nekdaj predstavljajo tabu v družbi. Bodisi zaradi vpliva časa, bojazni pred obsojanjem ali preprosto zaradi tega, ker tako pač že od nekdaj je. Dandanes so sicer pogovori o spolnosti in intimnih užitkih vedno manjši tabu. Sklepali bi, da bodo tako z roko v roki vse bolj odprti tudi pogovori o intimnem zdravju in vaginalnih boleznih. "Čeprav se tudi na tem področju pogovori vse bolj odpirajo, se to dogaja precej počasneje kot pri prej omenjeni temi, kar povzroča precejšnjo zaskrbljenost," izpostavljajo študenti Fakultete za farmacijo v Ljubljani Žan, Maruša in Nejka.


Ravno iz tega problema se je rodila njihova ideja za Vabim te na kavo. Cilj projekta je dvigniti ozaveščenost o intimnem zdravju, tako na področju preventive kot kurative, izključno na podlagi strokovnih in preverjenih informacij. V sklopu projekta bi radi spodbudili čim več študentk, da povabijo prijateljico na kavo in z njo spregovorijo o izzivih, s katerimi se soočamo vse mlade ženske. "Želimo si, da skupaj razbijemo tabuje vaginalnega zdravja in na takšen način bolje poskrbimo zase," pojasnijo.

Vir: Unsplash

"Skozi naš projekt smo ugotovili, da še posebej mlade ženske ne poiščejo pomoči, ko pride do vaginalnih težav, ker si v lekarni oziroma pri zdravniku ne upajo oz. ne znajo povedati, kaj je narobe," poudarijo Žan, Maruša in Nejka. Še vedno je namreč velik tabu izgovoriti besedo 'vagina' pri študentkah v vsakdanjem življenju. Zato želijo spodbuditi vsa dekleta, da začnejo uporabljati to besedo: "Verjamemo, da, ko beseda ne bo več tabu, bo tudi lažje poiskati pomoč."


Kako poskrbeti za ustrezno intimno nego?


Ker so intimni predeli občutljivi, potrebujejo pravilno nego. Pred okužbami jih ščiti nizek pH vaginalne flore, ki zavira razvoj slabih bakterij in glivic, ki povzročajo okužbe - te v kislem okolju težko preživijo. Če se poviša pH vagine (manj kislo okolje), se zmanjša število dobrih bakterij (laktobacilov) in tako se poruši ravnotežje, kar vodi v razrast bakterij in gliv, ki povzročajo okužbe. Vagina se čisti sama in tako skrbi za svojo naravno floro s pomočjo izcedka. Če želimo ohraniti primeren pH je pomembno, katere izdelke uporabljamo za nego. "Odsvetujejo se geli za prhanje in mila, ki niso posebej namenjeni za nego intimnih predelov, saj lahko porušijo naravno ravnovesje in povzročijo nastanek okužbe. Priporoča se umivanje s posebnimi mili namenjenimi za intimno nego in tako varujejo vagino pred okužbami. Pomembno je, da imajo izdelki za intimno nego ustrezen pH," izpostavijo študenti farmacije.


Higieno je treba izvajati vsak dan. Intimna higiena vključuje umivanje zunanjih genitalij s toplo vodo in farmakološko dokazanimi izdelki za intimno umivanje. Ker pa prekomerno umivanje intimnih predelov, še posebej, če se uporabljajo agresivni in peneči izdelki, lahko zelo škoduje in tudi povzroči okužbo (zaradi spremembe pH), se po vsakem obisku stranišča ni potrebno umiti. Dovolj je, če za ustrezno intimno higieno poskrbiš enkrat na dan. Za zdravo vagino pa si moraš redno menjati tudi vložek in tampon. Ne pozabi, da higienskega vložka ne smeš uporabljati več kot 4 ure, če se želiš izogniti neprijetnemu vonju in okužbam.

Vir: Unsplash

Na zagotavljanje intimnega zdravja pa vpliva tudi izbira primernega spodnjega perila. "Izberi spodnje perilo s čim večjo vsebnostjo bombaža ali drugih naravnih materialov. Spodnje perilo iz materialov, ki "ne dihajo", kot so na primer najlon in drugi sintetični materiali, zadržujejo toploto in vlažnost pri telesu in povečujejo možnost za nastanek vaginalne okužbe. Enako velja tudi za pretesno spodnje perilo," povedo idejne vodje projekta in dodajo, da je pomembno tudi, da vsakodnevno menjaš spodnje perilo. Umazano perilo je namreč polno znoja, glivic in bakterij, ki se zadržujejo blizu kože na intimnem predelu, ki je še posebej občutljiv. Za odstranitev teh je nujno, da spodnje perilo v pralnem stroju peremo na visokih temperaturah. Priporočljivo je tudi, da ga po sušenju zlikamo, saj se z likanjem na visoki temperaturi lahko znebimo tudi tistih glivic in bakterij, ki so na spodnjem perilu ostale še po pranju.


Sploh v poletnem času, ko smo bolj izpostavljeni soncu in znoju ter več časa preživimo v bazenih in morju, je še toliko bolj pomembno, da nosimo oblačila (predvsem spodnje perilo in hlače), ki "dihajo". V poletnem času se moramo še toliko bolj držati, da si vsakodnevno menjamo spodnje perilo. Menjamo pa si ga lahko tudi večkrat na dan v primeru, da se precej znojimo. Poleti veliko časa preživimo v kopalkah in se hladimo v vodi. Vlažno okolje, ki ga ustvarijo mokre kopalke ali preznojene spodnjice, je zelo ugodno za razmnoževanje glivic. Zato si mokre kopalke ali preznojene spodnjice čim prej preoblečemo.


Tabuje okoli intimnega zdravja lahko razbijemo s pogovorom, mogoče ob dobri kavici ;) .

Prehrana in različna čustvena stanja lahko v veliki meri vplivajo na težave v intimnem predelu. Naše telo se namreč odziva tako na zunanje kot tudi na notranje dejavnike – vsi slabi dejavniki pa povzročijo zmanjšano delovanje imunskega sistema. "Zdrava prehrana vpliva na vsak del našega telesa, kar pomeni, da vpliva tudi na vagino. Prehranjevati se je potrebno raznoliko, uživati polnovredno hrano in obrokov ne izpuščati. Dobro se je izogniti živilom z visoko vsebnostjo sladkorjev," svetujejo Žan, Maruša in Nejka. Ker tudi stres znižuje delovanje imunskega sistema, lahko tudi ta deluje kot eden izmed dejavnikov nastanka glivične vaginalne okužbe, zato se izogibaj stresu in ohranjaj zdrav življenjski slog, saj boš tako okrepila svoj imunski sistem. Ne pozabi poskrbeti za dovolj počitka, saj je ključno, da dovolj spiš.


Vir: Unsplash

Kako se spopasti z glivično vaginalno okužbo?

Glivična vaginalna okužba je vnetje, ki ga povzroči razrast naravno prisotne glive kvasovke z imenom Candida albicans. To se zgodi, ko dobre bakterije v vagini ne morejo ohranjati glivic pod nadzorom, ali ko je imunski sistem oslabljen. Vsaka ženska ima vsaj enkrat v življenju glivično vaginalno okužbo. Ne glede na to, da je bolezen tako pogosta, a sicer hitro in lahko ozdravljiva, pa ženske še vedno ne poiščejo pomoči in se zatečejo k raznim DIY metodam.


"Namesto strokovne pomoči ob nastalih težavah rešitve pogosto iščemo na spletu in družbenih omrežjih. Tako je tudi, in še posebej, pri intimnih težavah, saj se veliko žensk tega sramuje, doživlja občutek krivde in si zato ne upa pogovoriti z ginekologi in farmacevti ali celo s prijatelji," pojasnijo ustanovitelji projekta Vabim te na kavo. Na internetu namreč lahko najdemo ogromno nestrokovnih podatkov, ki nas lahko zmedejo ali celo škodujejo našemu zdravju. O teh težavah moramo zato govoriti odkrito, hkrati pa poskušajmo pridobiti strokovne informacije, ki nam bodo pomagale preprečevati težave in jih zdraviti, so enotni študenti.


Za izogib glivični vaginalni okužbi lahko sledimo preprostim nasvetom, kot so:

Vir: Unsplash
  • Redno menjaj tampone in vložke.

  • Izogibaj se živilom z visoko vsebnostjo sladkorja.

  • Ko uporabiš stranišče, se obriši v smeri od spredaj nazaj.

  • Izogibaj se zelo vročim kopelim.

  • Po plavanju ali telovadbi preobleci kopalke.

  • Izogibaj se stresu in ohranjaj zdrav življenjski slog, saj boš tako okrepila svoj imunski sistem.

  • Če se zdraviš z antibiotiki, se pred začetkom jemanja zdravil proti glivični okužbi nožnice posvetuj z zdravnikom.

  • Izogibaj se uporabi dezodorantov ali odišavljenih izdelkov na intimnem predelu ali okrog njega.

"Pomembno je, da se o tem pogovarjamo že, ko smo zelo majhni, in da tega ne prikrivamo. Lutke so na primer velikokrat upodobljene brez spolnih organov, kar daje deklicam občutek, da je to nekaj, kar ne sme biti predstavljeno, kar je sramotno in celo ne obstaja. Zato je pomembno, da se že z otroci pogovarjamo o intimnih predelih in o skrbi zanje. Tudi s fantki, saj se s tem, ko prikrivamo informacije o intimnih predelih drugega spola, oblikujejo skrivnosti in zadrege ter posledično ustvarjamo tabu," poudarijo trije študenti farmacije. Več kot o tem govorimo, manjši tabu postaja in na koncu ugotovimo, da to ni nič takšnega, da so intimne težave normalne in se z njimi spopada ogromno žensk, še dodajo.

Tudi med spolnimi odnosi je potrebno poskrbeti za intimno zdravje!


Pred spolnim odnosom s partnerjem poskrbita, da so tvoji in partnerjevi intimni predeli čisti. Vendar pri umivanju uporabi intimna mila, ki imajo poseben pH in ne spremenijo naravnega pH vagine, in ne navadna mila - bolje je uporabiti le vodo ter si umiti le zunanja spolovila in ne notranjosti vagine. Predvsem pa se natančno umivanje intimnih predelov priporoča moškim, saj se tam lahko naberejo bakterije, ki bi pri ženski lahko povzročile okužbo. Imej sicer v mislih, da prekomerna higiena intimnih predelov ne sme biti prepogosta. Seveda pa je pomembno tudi, da imaš čisto posteljnino, pojasnijo Žan, Maruša in Nejka.

Vir: Unsplash

"Zelo se priporoča tudi, da ženska po spolnem odnosu izprazni svoj mehur. Na ta način se odstrani vse bakterije, ki bi se lahko razširile v sečnico, in se tako prepreči vnetje sečnega mehurja," še izpostavijo. Vemo pa, da je na splošno pomembno, da smo dobro hidrirani, saj lahko tudi dehidracija povzroči nastanek glivične vaginalne okužbe, zato tudi po odnosu spij nekaj tekočine. Če uporabljaš spolne igračke, jih dobro umij pred in po spolnem odnosu.

Dobro je vedeti: glivična vaginalna okužba ne sodi med spolno prenosljive bolezni, kar pa ne pomeni, da se tvoj fant ne more okužiti, če imata odnose, medtem ko imaš glivično okužbo.

Intimno zdravje je torej izjemnega pomena. Če vaginalnih okužb ne zdravimo, lahko te povzročijo številne fizične in psihološke posledice. Veliko žensk opazi, da se njihovo psihološko stanje poslabša in trpi njihov odnos s partnerjem. Poleg tega pa lahko nezdravljene okužbe v intimnem predelu vplivajo tudi na splošno zdravje. "Torej, nikar ne odlašaj, poišči pomoč, saj se boš tako hitreje spet počutila kot prej," še svetujejo Žan, Maruša in Nejka.


S. S.

bottom of page