top of page

Ste gledali Krono?

Rada gledam serije, še raje berem knjige. Netflix naročnino imam že sigurno tri leta, zares pa sem jo začela uporabljati lansko leto med karanteno. V slabih štirih mesecih sem zagotovo pogledala nekje 13 serij. Kaj pa je bilo drugega za delati, če pa smo bili cele dneve zaprti v stanovanja? Od lanskega februarja sem jih ponovno pogledala kar nekaj (ne samo na Netflixu), ampak skoraj enako število kot prej v le nekaj mesecih. Začela sem brati. Ogromno. Prebrala sem več kot 40 knjig, za letošnje leto sem si jih zadala 50, od tega vsak mesec vsaj eno, ki je povezana s podjetništvom ali boljšim počutjem.


Foto: imdb.com


Nato pa sem ta vikend začela gledati serijo The Crown oz. po slovensko Krona. Serija, ki govori o britanski kraljevi družini. Priznam, da so mi bili vedno vsaj malenkost zanimivi, celotna prepletenost monarhije pa mi je postala ponovno zanimiva, ko sem letos v enem mesecu (od začetka decembra do začetka januarja) prebrala 15 knjig iz zbirke Princeskin dnevnik. Vem, da so te knjige primerne za mlajše bralke v srednji šoli, takrat so bile tudi ene mojih najljubših knjig in da gre za fikcijo. A zanimalo me je, kako bom sedaj toliko let kasneje, ponovno gledala nanje. Mi bodo še všeč? Mi bodo preveč srednješolske? Še bolje pa je, da sem našla še novo knjigo - 11. del, ki govori o princeskinem odraslem življenju, ko je stara toliko kot jaz. Poleg vseh knjig sem prebrala tudi njen blog, pa blog, ki ga je avtorica knjig pisala med korono in si med prazniki seveda pogledala tudi oba filma, ker zakaj pa ne ;)


Krona oz. The Crown na Netflixu

Tako mi je po enem mesecu kar manjkalo kraljevih zanimivosti in sem se odločila, da je čas, da na Netflixu pogledam serijo The Crown. In moram reči, da me je povsem potegnila vase. Začela sem brskati vse o kraljičinih prednikih, kakšni so izrazi za partnerja oz. partnerko kralja oz. kraljice, zakaj Princ Phillipe nikoli ni bil kralj in tako dalje. Sicer sem zaenkrat pogledala le 9 delov prve sezone, ampak moram priznati, da vedno bolj vem, zakaj sta se Harry in Meghan odločila, da odideta iz kraljeve družine. Pred novim letom sem si tudi pogledala novi film o princesi Diani Spencer, ki je tudi kar dobro orisal situacijo. Seveda se zavedam, da je vseeno nek del tega fiktiven, a vseeno se nekateri deli narejeni po resničnih dogodkih.


Ste vedeli?

Ste vedeli, zakaj princ Phillipe nikoli ni bil imenovan kralj? Ker se kraljičin mož imenuje Prince Consort. Ampak, v primeru, da bo William postal kralj, bo Kate postala kraljica oziroma Queen Consort. Ko je oče Elizabethe II. umrl, je njena mama iz Queen Consort postala Queen Mother. Ob smrti moža se namreč kraljica iz Queen Consort preimenuje v Queen Mother ali Queen Dowager. Njena babica Mary pa je bila samo Queen Mary, saj ni morala biti mama, a vseeno je bila tako žena bivšega kralja in mama celo dveh bivših kraljev. A že se pojavljajo govorice, da Camila ne bo Queen Consort, ko bo Charles prevzel prestol, saj se večina s tem ne strinja. Ni pa znano, kakšen postane naziv kraljice spremljevalke (queen consort) v primeru, da njen mož odstopi ali kakšen je naziv ženske monarhinje, ki odstopi in jo nadomesti njen otrok.


Kako so si sledili kralji od kraljice Viktorije dalje?

Kraljica Viktorija je vladala od leta 1837 do leta 1901. Njen naslednik je bil sin Edward VII, ki je vladal med letoma 1901 in 1910. Sledil mu je njegov sin Jurij V., ki je vladal med letom 1910 in 1936. Prestol je prevzel njegov najstarejši sin Edward VII. a se je manj kot leto dni po očetovi smrti, ne da bi bil kronan, odpovedal prestolu. Zakaj? Zaljubil se je v dvakratno ločenko in takrat je veljalo pravilo, da se kralj ne sme poročiti z ločenko, če so njeni bivši možje še vedno živi. A se je raje odločil za ljubezen. V tistem trenutku je prestol zasedel njegov mlajši brat Jurij VI. in oče zdajšnje kraljice Elizabete II. Najbolj zanimivo je, da Elizabeta načeloma sploh ne bi postala kraljica, pravi krvni naslednik je bil namreč njen stric, njega pa bi nasledili njegovi otroci. Vse do desetega leta torej niti ni vedela, da bo naslednica prestola. Jurij VII. Elizabetin oče je vladal med letoma 1936 in 1952, nato pa je njegov prestol po smrti prevzela njegova najstarejša hči Elizabeta. Ki bo 6. februarja letos na prestolu že 70 let in tako najdlje živeča monarhinja.


Kako prideš v vrsto za prestol?

Prednost so vedno imeli moški. Četudi je bil najstarejši otrok vladajočega monarha ženskega spola, so jo vsi njeni bratje prehiteli v vrsti za prestol. Elizabeta je postala kraljica zgolj zato, ker njen oče ni imel nobenega sina, ona pa je bila najstarejša. To pravilo se je spremenilo z letom 2013 in velja, da vse ženske, ki so rojene po 28. oktobru 2011 lahko normalno čakajo v vrsti za prestol in ne šele za svojimi brati. Naj prikažem na primeru: kraljica ima štiri otroke (po vrsti): Charlesa, Anne, Andrewa in Edwarda. Ko še niso imeli otrok ali vnukov, so bili po vrsti za prestol: Charles, Andrew, Edward in Anne. Čeprav je bila Anne druga po vrsti, je v vrsto padla za vsemi svojimi brati. Ko so vsi dobili otroke in vnuke pa je padla celo na mesto za vsemi njimi. Po novem pa je tako: Willam ima tri otroke: Georga, Charlotte in Louisa. Če bi gledali stara pravila bi bili po vrsti za prestol George, Louis in Charlotte. Z novim pravilom pa je Charlotte takoj na vrsti za starejšim bratom.


Trenutna linija poteka tako:

Charles - William - George - Louis - Charlotte - Harry - Archie - Lilibet. Sledi nato Charlesov brat Andrew njegov prvi otrok in njegovi vnuk, njegov drugi otrok in vnuki, nato drugi Charlesov brat Edward, njegovi otroci in vnuki in nato še hčerka Anne, njeni otroci in vnuki. Nato bi bila na vrsti Margaret, pokojna sestra kraljice Elizabete.


Zakaj se ne čudim odstopu Harryja in Meghan?

Zato ker mora biti življenje v kraljevi družini zares težko. Ogromno je pravil, poleg tega pa se morajo ravnati po vsem, kar reče kraljica. Njuni otroci bodo sedaj deležni vsaj malo bolj normalnega otroštva, če pogledate Krono pa boste videli, da se tudi princ Phillipe kar nekaj čas ni moral spopasti s težo ženinih kraljevih dolžnosti, kar me je precej začudilo, saj sta v javnosti vedno delovala kot složen par. Harry kot nekdo, ki ni na začetku vrste za prestol, pa si takšen luksuz zagotovo lahko privošči.


Za vse, ki vam je kraljeva družina vsaj malo zanimiva, vsekakor predlagam ogled Krone.


K. R.


bottom of page