top of page

Rožnati oktober: »Če bi vedel, da imajo lahko tudi moški raka na dojki, bi reagiral prej«

Ko govorimo o rožnatem oktobru in boju proti raku na dojkah, prepogosto pomislimo, da je to bolezen žensk. Rak na prsih je res najpogostejše rakavo obolenje med ženskami, a za njim lahko zbolijo tudi moški. Tako kot ženske imajo tudi moški prsno tkivo, a ker je tega manj, je tveganje, da moški zbolijo za rakom na prsih, veliko manjše. V Sloveniji letno zboli 10 do 15 moških, nekaj jih za to boleznijo vsako leto tudi umre.

Vir: Unsplash

»Rožnata« zgodba Gregorja Kermavnerja se je pričela, ko je začutil bulo na dojki: »Tri mesece sem opažal, da imam bulo na desni dojki.« Poleg tega se mu je bradavica obrnila na notranjo stran, kar je eden izmed znakov, ki nakazuje, da se na dojki nekaj dogaja. Po vztrajnem prigovarjanju njegove žene, da gre do osebnega zdravnika, je to storil.

»Trenutni šok ob novici, negotovost in zmedenost,« je svoje prve občutke ob diagnozi strnil Gregor. »Potem ni bilo časa za razmišljanje in občutke. Od diagnoze do operacije in začetka terapije je minil le teden dni,« je dodal. Izbor in način zdravljenja se glede na spol ne razlikujeta bistveno. Večinoma se zdravljenje začne z operacijo, ki vedno zajame odstranitev cele dojke in operacijo pazdušnih bezgavk.

Pri moških se pogosto zgodi, da je rak pogosto že napredoval, preden ga odkrijejo, saj so moški manj pozorni na spremembe na dojkah kot ženske. »Če bi vedel, da lahko imajo tudi moški raka na dojki, bi reagiral prej,« je priznal Gregor. Če raka dojk odkrijejo dovolj zgodaj, zdravljenje ne zahteva najagresivnejše terapije, pa tudi možnosti za okrevanje so dobre. Za Gregorja so bile najhujše prve štiri kemoterapije. »Potem pa se telo in um navadita, pa je nekoliko lažje,« je razložil.

Enotnega odgovora, kako se soočiti z diagnozo rak, ni. Vsak posameznik se z njo spoprijema drugače. Bolezen je namreč velika preizkušnja za vsakega bolnika in močno poseže v življenje bolnih in njihovih svojcev. Tako ženske kot tudi moški v času, ko se morajo soočiti z boleznijo, z zdravljenjem in okrevanjem, potrebujejo trdno oporo: »Pri tem mi je veliko pomagala žena in hčerki. Veliko smo se pogovarjali, tudi z ostalimi prijatelji. Svoje bolezni nisem nikoli skrival.« Za Gregorja je bila bolezen pravi pokazatelj iskrenih odnosov, saj so se nekateri izmed njegovih prijateljev takrat popolnoma odmaknili.

Fizična, še posebej pa psihična priprava na operacijo in okrevanje sta lahko posebnega pomena, saj se na tak način bolniki lahko seznanijo s tem, kaj lahko od operacije pričakujejo in se na ta način znebijo nekaterih strahov. Gregor pravi, da strokovnih nasvetov ni poiskal, saj je voljo in moč dobival s pogovori, podporo in nasveti žene. »Pravi prijatelji so mi ves čas stali ob strani,« dodaja. Možnosti strokovne podpore pa lahko bolniki na vseh stopnjah zdravljenja in rehabilitacije poiščejo na oddelku za psihoonkologijo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani.

Vir: Unsplash

Onkološko zdravljenje je lahko tudi zelo agresivno, zato je kvaliteta življenja eden glavnih ciljev. Za bolnike z rakom je redna zmerna telesna aktivnost pomembna, saj krepi telo, imunsko odpornost, skrbi za sprostitev in pozitivno vpliva na samopodobo posameznika. »Ves čas sem tudi kolesaril, sicer v manjšem obsegu kot prej,« je ob omembi telesne aktivnosti izpostavil Gregor. Telesna aktivnost je poleg uravnotežene prehrane bistvena sestavina zdravega načina življenja, saj ima številne pozitivne učinke na fizično in psihično zdravje človeka ter izboljša kakovost življenja.

Možnost za diagnozo z rakom na dojki se veča s starostjo, prekomerno težo, uživanjem zdravil, ki vplivajo na raven testosterona, in z jetrnimi obolenji, pomembno vlogo pa igrajo tudi geni. Dedne oblike raka dojk so najpogosteje posledica mutacij v genih BRCA1 ali BRCA2. »Moja bolezen je posledica genske okvare. Najsrečnejši pa sem, da nobena od mojih dveh hčera okvarjenega gena ni podedovala, čeprav sta imeli obe 50 odstotkov možnosti,« razkrije Gregor.

Vsem, ki so v podobni situaciji, kot se je znašel sam, svetuje: »Imamo vrhunske onkologe, svetujem popolno zaupanje v strokovnost in potek zdravljenja. Strogo slediti navodilom onkologa, slediti korakom in se ukvarjati le s trenutno terapijo, predvsem pa se o bolezni odkrito pogovarjati.« Pravi, da so mu na Onkološkem inštitutu nudili odlično oskrbo, saj so ga strokovno, prijazno in sočutno vodili skozi celoten proces zdravljenja.

Za zgodnje odkrivanje raka dojk, še posebej pri ženskah, je pomembno redno mesečno samopregledovanje. Pri tem je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na spremembe v velikosti in obliki dojk, spremembe v izgledu ali smeri bradavice ter izcedek iz nje, bolečino v prsih, pazduhah ali ključnici. Če opazite spremembo, se morate posvetovati z osebnim zdravnikom.

Proces zdravljenja se za Gregorja bliža koncu, vsaj tako upa. Od začetne močnejše kemoterapije in obsevanj je minilo že več kot leto. Pravi pa, da ga bo hormonska terapija spremljala še štiri leta. »Ko se zaveš minljivosti, ceniš že to, da si. Zavedam se, da so vsakodnevne male stvari najpomembnejše za polno življenje. Nepomembne stvari sem črtal z mojega življenja. V življenju več ne hitim, ga polno živim,« je pogovor zaključil Gregor.


S. S.

bottom of page