top of page

Pet knjig, ki jih to poletje moraš prebrati!

Poletje se počaaasi bliža h koncu, ampak ... Nismo še tam! Zato smo zbrale nekaj knjižnih predlogov, za katere morda nimaš toliko časa med letom - so pa res kul! Sporoči nam, če si katero od predlaganih knjig že prebrala in ali ti je bila všeč. Vesele bomo tudi tvojih knjižnih predlogov!


1. Triologija Senca in kost (Shadow and Bone) - Leigh Bardugo

Če ti je všeč fantazijski svet in skrivnostnost, napete zgodbe in zanimivi odnosi med karakterji, je ta knjiga kot nalašč zate! Ko si na plaži se z njo prav izgubiš v svetu (nad)naravnih moči (mala znanost), prijateljstva, ljubezni, odrekanja, skrivnosti, pustolovščin in upanja.


Dogaja se v izmišljenem svetu ("Grishaverse"), na začetku knjige lahko pogledaš cel zemljevid. Ravka je razklana na dvoje - skozi to državo teče Senčna globel, ki je polna pošasti in državo seka na pol. Zaradi senčne globeli ljudje ne morejo na drugo stran, razen če stopijo na sovražno ozemlje. To senčno rano je državi zadal Črni heretik, zdaj pa je usoda države in senčne globeli na ramenih Aline, ki bi lahko igrala ključno vlogo pri premagovanju senčne globeli. Alino odpeljejo na kraljevi dvor, da bi jo izurili za pripadnico griš, ki jih vodi skrivnostni Temačnik. Vendar nič ni tako, kot se zdi na prvi pogled. Če boš prijela te knjige v roke se pripravi na pustolovščino, ki je polna presenečenj.


2. Kirka (Circe) - Madeline Miller

Zagotovo si že slišala za to knjigo, ki je zavzela srca številnik bralk in bralcev. Circe je opojna epopeja družinskega rivalstva, spletk, ljubezni in izgube, pa tudi slavljenje neukrotljive ženske moči v moškem svetu. To knjigo boš zagotovo s težavo odložila.


V hiši Heliosa, boga sonca in najmogočnejšega med Titani, se rodi hči. Toda Circe je nenavaden otrok - ni mogočna, kot njen oče, niti mikavna, kot je njena mati. Odkrije pa, da ima moč čarovništva, ki lahko spremeni tekmece v pošasti in ogrozi same bogove. V grožnji jo Zevs izžene na zapuščen otok, kjer izpopolnjuje svoje okultne spretnosti, kroti divje zveri in se sreča z mnogimi najslavnejšimi osebnostmi v vsej mitologiji (med drugim z morilsko Medejo in s premetenim Odisejem). Vendar Kirka nehote stopi na prste moških in bogov, na koncu pa se znajde nasproti enemu najbolj grozljivih in maščevalnih olimpijcev. Na koncu se mora odločiti, ali pripada bogovom, ali smrtnikom, ki jih je vzljubila.


3. Deklina zgodba (The Handmaid's Tale) - Margaret Atwood

Tudi za to knjigo si verjetno že slišala - in res, vredna je branja. Atwood je ustvarila distopični svet, ki mu vladajo moški, služijo pa ženske. Smešna, nepričakovana, grozljiva in povsem prepričljiva zgodba je hkrati ostra satira in grozljivo opozorilo.


Offred je služabnica v Republiki Gilead. Enkrat na dan lahko zapusti dom poveljnika in njegove žene, da se sprehodi do tržnic (tam so zdaj znaki, namesto besed - ženskam ni več dovoljeno brati). Offred mora enkrat na svetu ležati za poveljnika, ki ima spolni odnos z njo - njena vloga je namreč izključno reproduktivna. V dobi upada rojstev so Offred in druge služabnice cenjene le, če lahko zanosijo. Offred se spominja let pred tem, ko je živela in se ljubila s svojim možem, ko se je igrala s hčerko, ko je imela službo, svoj denar in dostop do znanja. Ampak vsega tega zdaj ni več.


4. Cramm This Book: So You Know Wtf Is Going on in the World Today - Olivia Seltzer

Današnji svet se lahko zdi kot popolna zmešnjava, težko je slediti vsemu, kar se dogaja iz dneva v dan (zato smo starejše sestre začele tudi s Tedenskih (s)pet ;) ). Cramm This Book na enostaven in kredibilen vir za teme, ki so osrednje za razumevanje današnjega (pretežno ameriškega) sveta. V njej boš odkrile osnove o številnih temah - od tega, kako so nastali konflikti na Bližnjem vzhodu, do tega, kje sta se dejansko začela Black Lives Matter in Me Too, do tega, kaj se dogaja s podivjanim podnebjem. S to knjigo boš na način, ki je primeren tudi za branje na plaži, dobila vpogled v realnost, ki soustvarja tvoje življenje.


5. Drugi spol - Simone de Beauvoir

Ok, ta knjiga morda ne ponuja najbolj enostavnega branja. Drugi spol je delo, ki je igralo ključno vlogo v drugem valu feminizma. Redke avtorice in avtorji dejansko vidijo sadove svojega dela v času svojega življenja. Beauvoirjeva v svoji knjigi trdi, da so A ker je ženska vedno skozi zgodovino bila uvrščena v kategorijo Drugega - drugačna od moškega, ki samega sebe postavlja kot isto. Iz tega sledijo številne posledice, ki, ko pogledaš širšo sliko, nikoli niso dobre za ženske - ne glede na to, ali so čaščene kot boginje ali nanje gledajo kot na nekoga, ki je manjvreden od moškega. To podrobno, pomembno in zanimivo delo Simone de Beauvoir je več kot relevantno še danes.


M. L.

bottom of page