top of page

Na eni strani gnev proti splavu, na drugi pomanjkljive informacije o kontracepciji

V zadnjem času tu in tam na plan spet privre nasprotovanje pravici do splava. Zlati ko kakšna stranka/oseba/interesna skupina znova pritisni na svobodno odločitev o tem, ali obdržati otroka ali ne, ki bi morala pripadati vsaki posameznici (več o tem npr. v tem prispevku).


Nekoliko manj pa se govori o kontracepciji in o spolni vzgoji nasploh, čeprav gre za zelo pomembni temi za zdravo spolnost in za splošno zdravje (mladostnikov, ki nekoč odrastejo). Z napovedjo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da bodo kondomi v lekarnah za mlade med 18. in 25. letom starosti z novim letom brezplačni, pa se je ponovno zanetil tudi pogovor o kontracepciji (no, do določene mere).


Naj najprej pojasnimo, da je Francija, sodeč po poročilu Evropskega parlamentarnega foruma o spolnih in reproduktivnih pravicah (EPF) Atlas kontracepcije iz začetka letošnjega leta, zelo visoko na lestvici, ki prikazuje dostopnost kontracepcije v evropskih državah. Če smo čisto natančni, na začetku leta 2022 je Francija bila na drugem mestu - tik za Veliko Britanijo. Slovenija je v tej raziskavi na 12. mestu med 46. državami, ki so bile vključene v raziskavo.


Medtem ko je v številnih državah v zadnjih letih prišlo do napredka, med evropskimi državami obstajajo velike razlike, ki segajo od odstotka, ki ga je dosegla Belgija 91,1 % do odstoka, ki ga je dosegla Poljska 33,5 %.


Raziskava kaže, da za številne evropske države zagotavljanje izbire ljudi glede njihovega reproduktivnega življenja ni prednostna naloga. Raziskovalci kljub temu v večjem delu Evrope opažajo napredek. Evropa ima eno najvišjih stopenj uporabe kontracepcijskih sredstev in najnižjo stopnjo splavov na svetu. Vendar je, kot že nakazano, napredek med evropskimi državami še vedno neenakomeren - to pa se pozna zlasti v vzhodni Evropi, kot lahko ugotovimo tudi s pomočjo podrobnejšega pregleda podatkov, ki so na voljo za leto 2018. Sodeč po teh podatkih stopnje razširjenosti kontracepcije segajo od 73 % v severni Evropi do 69 % v zahodni Evropi. Vendar so odstotki nižji v manj uspešnih regijah - med 30 % (Južni Kavkaz) in 17 % (Zahodni Balkan) - ti odstotki se skladajo z odstotki v v državah v razvoju z nizkimi dohodki.


Politike, ki vplivajo na izbiro in dostop do kontracepcije, ne dohajajo znanstvenega napredka na področju kontracepcije in digitalne dobe. To prispeva k visoki stopnji nenačrtovanih nosečnosti (v evropski regiji beležijo več kot 43 % nenačrtovanih nosečnosti). Takšne nosečnosti pa prispevajo k večjim zdravstvenim tveganjem, povečanemu škodljivemu zdravstvenemu vedenju in manj opolnomočenim ženskam zaradi vpliva nosečnosti na izobraževanje žensk v adolescenci, njihovo sodelovanje na trgu dela in na njihov zaslužek.


Najnovejše ključne poudarke najdeš tukaj:


Omenjena raziskava je (za leto 2018) pokazala, da samo tri države v Evropi (Francija, Belgija in Združeno kraljestvo) ponujajo odlične splošne sheme povračila stroškov za kontracepcijo. 28 držav ponuja malo ali nič povračila za katero koli obliko kontracepcije. V mnogih državah so sheme povračila stroškov zastarele in ne vključujejo novejših, učinkovitejših oblik kontracepcije, kot je dolgodelujoča reverzibilna kontracepcija (LARC) - npr. maternični vložek, podkožni vsadek.


V številnih državah vlade prav tako ne zagotovijo spletnih virov informacij o kontracepcijskih sredstvih. Gre za majhen strošek za vlado, ki pa lahko posameznikom nudi veliko. Samo 11 držav v Evropi je, sodeč po podatkih iz leta 2018, imelo zelo dobre ali odlične spletne strani, ki so podprte s strani vlade.


Kot je vidno v podatkih za leto 2022, je prišlo do nekaterih pozitivnih sprememb. Naštejmo jih nekaj: na Islandiji obstajajo nova določila o tem, kdo lahko predpisuje hormonsko kontracepcijo, medtem ko v Italiji več ni nekaterih administrativnih ovir. Kontracepcijske tabletke so zdaj bolj dostopne v Združenem kraljestvu. Ne pozabimo še na Francijo, ki je že pred omenjenim korakom omogočila tudi brezplačno kontracepcijo za ženske, mlajše od 25 let. Stanje pa je še vedno zelo zaskrbljujoče predvsem na Poljskem.



Kontracepcija je le del spolne vzgoje, ki zajema še številne druge teme, vezane na spol in spolnost. Stanje spolne vzgoje v Evropi in v Sloveniji bi zahtevalo svoj prispevek ... Zaenkrat pa se zdi pomembno izpostaviti predvsem, da če imamo gonjo proti splavom na eni strani in pomanjkljivo spolno vzgojo na drugi, to rezultira le v nepotrebnih stiskah in zdravstvenih težavah najranljivejših. Če želimo zmanjšati število neželenih nosečnosti je potrebno delati na dostopni kontracepciji in celostni, vseobsegajoči spolni vzgoji, ne pa na omejevanju nadzora nad ženskimi telesi.


M. L.

bottom of page